Okolo Flámska: Alaphilippe zažil hororový pád, Van der Poel vyzval Van Aerta

Okolo Flámska 2020
van aert

zdroj: twitter.com/RondeVlaanderen

Monument Okolo Flámska ovládol Mathieu Van der Poel (Alpecin-Fenix). V šprinte superfavoritov porazil Van Aerta (:tjb:). Obrovskú smolu mal Julian Alaphilippe (:dqt:). Francúz stratil koncentráciu a zrazil sa s motorkou. Sezónu tak zakončil najhoršie ako mohol.



Dnes sa konal posledný monument sezóny – Okolo Flámska. Na jazdcov bolo pripravených 244 dlhých kilometrov, v ktorých ich čakalo 17 náročných stúpaní. 60 kilometrová rovina smerom na juh prinesie jazdcov do Flámskych Arden, kde sa najprv príde na zvlnenú časť a prvé kockové úseky Lippenhovestraat a Paddestraat. Prvým stúpaním s neslávne známymi dláždenými kockami príde po 100 kilometroch dlhého dňa. Bude ním Katteberg (0,7 km – 5,4%). Po ňom sa prichádza na veľký okruh, ktorý bude obsahovať až 10 prejazdov stúpaniami. Začne sa azda najslávnejším – dlhým Oude-Kwaremont (2 km – 4,2%) s naozaj ťažkým terénom.

Štart:



Do úniku dňa si dnes naskočilo 6 jazdcov. Skupina bola v zložení Gregor Mühlberger (BOH), Gijs Van Hoecke (:ccc:), Samuele Battistella (:ntt:), Dimitri Peyskens (Bingoal – Wallonie Bruxelles), Danny van Poppel (Circus – Wanty Gobert) a Fabio Van Den Bossche (Sport Vlaanderen – Baloise). Po 80 kilometroch pretekania mali náskok 8 minút. V čelnej skupine si privodil pád Mühlberger (BOH), keď si zachytil musetkou riadidlá a poslal sa sám k zemi. Po výmene bicykla a ďalších problémoch sa napokon znova dotiahol do čela. V polovici etapy mala skupina na čele 7 minút.

Pád Mühlbergera

Profil:

Profil Ronde 2020


Dobrodružstvo úniku

Pád sa nevyhol ani jednému z favoritov. Wout Van Aert (:tjb:) si ustlal spolu s ďalšími jazdcami, no ihneď bol späť. Po 150 kilometroch pretekania začal hlavný balík kontrolovať Quick-Step a tempo sa zvyšovalo. V túto dobu sa únik priblížil na 5minút. 70 kilometrov pred cieľom sa začalo pretekať hektickejšie a náskok padol o 2 minúty dole. Dobrodružstvo úniku skončilo na Peterbergu, kde ich pelotón dostihol a 50 kilometrov pred cieľom začínali nové preteky. V hlavnom balíku sa túto chvíľu nachádzalo asi 50 jazdcov.

Rozhodujúci moment:

45 kilometrov pred cieľom na Koppengergu zakceleroval Alaphilippe (:dqt:) a roztrhal celú skupinu. Za ním tvrdo pracovali Van Aert (:tjb:) a Van der Poel (Alpecin-Fenix), no napokon ho docvakli a na čele sa tak utvorila silná deviatka jadzcov. Tam však nikto nespolupradoval a zo zadu sa dotiahli ďalší jazdci. Na Taaienbergu sa zopakovala rovnaká situácia. Trojica Alaphilippe, Van Aert a Van der Poel zase odskočila. Na prenásledovateľov mala náskok 35 sekúnd.

Pád svetového šampióna

Julian Alaphilippe (:dqt:) prežil dramatický moment. Aktuálne bol na chvoste trojice, ked pred nim uhýbal Van der Poel motorke. Francúz si to nevšimol a na poslednú chvíľu nestihol zabrániť zrážke. Následne sa zvíjal v bolestiach a držal sa za rameno a zápästie.

Záver Okolo Flámska:

Dvojica superfavoritov mala 25 kilometrov pred cieľom 55 sekúnd. Za nimi sa nespolupradovalo a vyzeralo to znova na súboj mladých pušiek. Dvojica spolupracovala veľmi dobre, všetko to vyzeralo na súboj v cieľovej rovinke. Wout Van Aert (:tjb:) čakal a čakal, napokon Mathieu van der Poel (Ned) vyštartoval ako prvý, Belgičan však nasadil, no o centimetre prehral.

Poradie Okolo Flámska:

1.Mathieu van der Poel (Ned)Alpecin-Fenix5:42:54
2.Wout Van Aert (Bel):tjb:
3.Alexander Kristoff (Nor):uae:0:00:25
4.Anthony Turgis (Fra)Total Direct Energie
5.Yves Lampaert (Bel):dqt:
6.Dimitri Claeys (Bel)COF
7.Oliver Nasesen (Bel):alm:
8.Dylan Van Baarle (Ned):ins:
9.John Degenklolb (Ger):lts:
10.Tiejs Benoot (Bel)sun




Zdroj: www.rondevanvlaanderen.be

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár