Okolo Flámska: Neuveriteľný víťaz Bettiol vypálil favoritom rybník. Sagan mimo elitnej desiatky

Okolo Flámska 2019

103. ročník monumentálnej klasiky Okolo Flámska mal štart v Antverpách a po 270 kilometroch jazdenia na dlažobných kockách a prudkých stúpaniach končil v meste Oudenaarde. Záver tvoril druhý prejazd kombináciou Oude Kwaremont a Paterberg, po nich prišla 13-kilometrová rovina. Celkovo tak pre mnohých ašpirantov na víťazstvo čakalo 17 prejdení náročných flámskych kopcov – berogov. Na severe Belgicka panovalo príjemné slnečné počasie s teplotou približne 15 ºC. Výnimočnosť pretekov De Ronde potvrdzovali státisícové davy fanúšikov popri cestách.

Skorý únik vytvorili jazdci Kenneth Van Rooy (Sport Vlaanderen-Baloise), Jesper Asselman (Rompoot-Charles), Damien Touze (Cofidis, Solutions Credits) a Hugo Houle (AST). Viaceré tímy sa s týmto zložením uspokojili a už po 60 kilometroch mala štvorica deväťminútový náskok, nikto z nich nepredstavoval výraznú hrozbu pre favoritov. Po sformovaní úniku pelotón viedli klasikárske tímy na čele s Deceuninck-Quick Step, Jumbo-Visma alebo CCC.

Únik; Zdroj: twitter.com/AstanaTeam

Terpstra utrpel ťažký pád, prvé kopce sa išli pokojne

Ešte pred Oude Kwaremont spadol Niki Terpstra (Direct Energie). Obhajca titulu z minulého roku musel po okamžitej zdravotnej pomoci odstúpiť z pretekov. Tento ťažký pád od favorita zvýšil napätie, 150 km pred cieľom sa prešlo cez Oude Kwaremont (dĺžka 2,2 km; priemerný sklon 4%) v rýchlejšom tempe, ťahal hlavne Tim Declercq (:qst:). Na čele sa osamostatnil Kanaďan Houle a užíval si sólovú jazdu cez ikonické stúpanie, neskôr sa pridal do skupinky vpredu. Náskok úniku sa znížil na päť minút.

Prvá účasť svetového šampióna Alejandra Valverdeho na De Ronde; Zdroj: twitter.com/Cyclingnewsfeed

Ďalšie kilometre sa išli pomerne pokojne, častejšie sa striedalo tempo, no to nebol problém pre viacerých favoritov, ktorí si strážili pozície. Vpredu boli aj borci z Bora – hansgrohe, ktorí držali miesto Petrovi Saganovi (BOH). Pozičná hra je na mnohých úzkych cestičkách kľúčová, pri miernom tempe sa však ešte rozdiely nerobili. Na kopčekoch Kortekeer, Ladeuze či Holleweg na to doplácali jazdci vzadu, ktorí museli aj zastaviť. Technické problémy musel riešiť napríklad aj Zdeněk Štybar (:qst:), no v skorých fázach pretekov to ešte nebol problém. Spadol aj mladý Jasper Philipsen (:uae:). Ten patrí k veľkým nádejam belgickej cyklistiky, hneď pri prvej účasti na Okolo Flámska spadol a zažil tak zaujímavý úvod do veľkej klasiky.

Zdroj: twitter.com/hlnsport

Na Berendries sa o zrýchlenie snažil Arnaud Démare (FDJ) a vytvorila sa menšia skupinka, ktorá sa oddelila od pelotónu. Boli v nej klasikári druhého sledu a tím Jumbo-Visma tento odvážny pokus o niekoľko kilometrov zavrel.

Rýchle tempo delilo na legendárnom Kapelmuure, na čele sa osamostatnila silná početná skupina

Rýchlejšie posuny v skupine znížili náskok vedúcej štvorice na dvojminútovú hranicu, blížil sa totiž Kapelmuur (1,2 km; 6,8%) – ikonický berg týčiaci sa nad mestom Geraardsbergen s maximálnym sklonom až 19,8%. Na ňom sa išlo o čosi svižnejšie, pelotón sa natiahol. Rozdiely nastali hlavne na klesaní z Muuru. Atakoval Magnus Cort Nielsen (AST). Vytvorili sa prvé selekcie, keďže viacerí jazdci mali toho už po 150 kilometroch dosť. Rýchlosť diktoval Quick Step a vpredu ostali najväčší favoriti, ich viacerí pomocníci zaostali. V novo-vytvorenej približne 40-člennej skupine sa nachádzal aj Sagan spoločne so svojimi kolegami Lukasom Pöstelbergerom (BOH) a Danielom Ossom (BOH). Táto veľmi silná skupina dohnala pôvodný štvorčlenný únik.

Prejazd cez Kapelmuur; Zdroj: twitter.com/alejanvalverde

V 40-člennej skupine sa nenachádzali napríklad belgickí klasikári Sep Vanmarcke (:efd:) či Oliver Naesen (:alm:), uvoľnenie skupiny nezachytil ani Lotto Soudal a vpredu im ostal iba Tim Wellens (:lts:). Tieto tímy tak začali ťahať skupinu zaostalcov, pelotón. Ich strata bola približne minútová. Okrem nich vzadu ostali aj Philippe Gilbert (:qst:) a Alexander Kristoff (:uae:).

Zo skupiny favoritov zaútočila štvorica Yves Lampaert (:qst:), Nelson Oliveira (MOV), Matti Breschel (:efd:) a Lukas Pöstelberger (BOH). O niekoľko kilometrov útočili aj ďalšie kvalitné mená, to by však vyše 80 km pred cieľom predstavovalo nepríjemnú situáciu pre mnohé tímy. Do dobrej polohy sa dostal Quick Step, keďže belgický majster Lampaert sa dostal do brejku a Štybar (:qst:) či Bob Jungels (:qst:) tak nemuseli míňať sily pri sťahovaní útoku. Štvorica bola pohltená, na méte 76 km pred cieľom zaútočil slovinský majster Matej Mohorič (:bmt:) a vydal sa na sólovú jazdu.

Po Kanariebergu sa zadná skupina dotiahla na favoritov, Van der Poel spadol

24-ročný Mohorič bol chytený 67 km pred koncom. Aj keď predošlé útoky napáchali podstatnú škodu, zadná skupina s ostatnými silnými jazdcami, kde boli borci z Lotto Soudal, Naesen či Vanmarcke, sa spojila s pôvodnou skupinou. 66 km pred koncom sa o ďalšie útoky pokúšali menšie mená, pracoval však aj Juraj Sagan (BOH) a viaceré nástupy stiahol späť. Pred bergom Oude Kwaremont sa na čele sformovala zostava CCC, ktorá chránila Grega Van Avermaeta (:ccc:).

Holandský šampión Mathieu van der Poel (Corendon-Cicrcus) dostal 60 km pred cieľom defekt a pri zosadaní z bicykla za jazdy a mávaní na kolegov narazil na nerovnosť na chodníku a spadol. Držal sa za rameno a niekoľko desiatok sekúnd ležal na zemi. Po výmene bicykla sa opäť dostal na cestu, no pri rýchlom tempe bolo náročné sa dostať naspäť do skupiny. O 3 kilometre sa prekvapivo dokázal pridať do zadnej časti pelotónu. So skupinou favoritov však po Paterbergu stratil kontakt, začala sa pre neho stíhacia jazda. Ocitol sa v tretej grupe a pomáhal mu iba Silvan Dillier (:alm:), neskôr sa pustil na sólovú stíhačku za lídrami. Holandský šampión sa po skvelom výkone dokázal dostať do skupiny favoritov.

Ťažké bergy ešte viac preriedili, na čele bola silná skupinka

Pred druhým prejazdom Oude Kwaremont nastúpili belgickí cyklisti Stijn Vandenbergh (:alm:) a Sep Vanmarcke (:efd:). Po tomto legendárnom stúpaní prišiel na rad prudký Paterberg (0,4 km; 8,8%). Na ňom ostala len skupina s najsilnejšími, belgickú dvojicu na čele stíhal Asgreen (:qst:) a tento Dán sa pridal do líderskeho dua.

Nasledovala na papieri najťažšia skúška – Koppenberg (0,7%, 7,7%), kde mala vedúca trojica 20-sekundový náskok. Tento kopec je vydláždený veľmi nepríjemnými kockami, okrem nich je postrachom aj jeho sklon, ktorý dosahuje hodnotu 22%! Na odvážnu sólojazdu sa vydal Holanďan Dylan Van Baarle (:sky:) a chcel sa pridať k úniku. Po Steenbeekdries vypadol z čela Vandenbergh.

Zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad

Selekcia sa ešte o čosi viac preriedila na Steenbeekdries, boli tam všetci predpokladaní favoriti. V tejto stíhacej skupine sa taktizovalo, 40 km pred páskou ešte nikto nechcel míňať potrebné sily. To využili Tim Wellens a Belgičana sa chytilo ešte zopár jazdcov, no selekcia mala všetko pod kontrolou. Prekvapivo dobre si stále počínal Alejandro Valverde (MOV). Na dláždenom stúpaní Kruisberg (3,1 km; 4%) zatlačil Bob Jungels (:qst:) a vytvorila sa medzera, Sagan sa musel doťahovať na skupinu s luxemburským šampiónom. Po nervóznych chvíľach sa hlavná skupina zjednotila, vyčerpanosť však ukázal Zdeněk Štybar. Opatrné preteky jazdil Valverde, ale aj Sagan, ktorí boli ostražití pri podávaní výkonu. V ich skupine bolo 20 jazdcov, Vanmarcke nevydržal v úniku veľmi dlho a musel sa vrátiť. Belgičan nedokázal zakryť následky pádu na E3-ke a vypadol z boja o titul. Na Oude Kwaremont Asgreena Van Baarleho pohltili top favoriti.

Oude Kwaremont využil Bettiol, posledný kopec Paterberg ho nezastrašil

Po celý deň to bolo útočenie a sťahovanie únikov a pred početnejšou skupinou s najväčšími favoritmi čakala iba dvojica stúpaní Oude Kwaremont a Paterberg. Na prvom menovanom zrýchlil Alberto Bettiol (:efd:) a začali sa vytvárať medzery. Pracoval Greg Van Avermaet (:ccc:), Sagan sa nachádzal až na chvoste tejto selektívnej grupy. Tým však šetril sily a na Paterbergu sa dostal do dobrého miesta.

Talian Bettiol mal na vrchole prvého kopca desaťsekundový náskok, skupina za nim zostala kompaktná. Jediný Quick Step tam mal troch pretekárov – Jungelsa, Asgreena a Lampaerta. Kolega Bettiola Sebastian Langeveld (:efd:) takticky prerušoval tempo stíhacej skupiny a jeho 25-ročný kolega prešiel Paterberg osamote. Dynamický nástup tam predviedol Van Avermaet, reagoval Naesen Van der Poel. Holanďan na vrchole nastúpil, Sagan sa zdržiaval iba v zadných radoch.

Záverečná rovina do Oudenaarde, Bettiol s „najdlhšími kilometrami“ v kariére

Smerom do finálnej destinácie fúkalo do chrbta, po vyše 260 kilometroch to bola jasná výhoda pre Taliana. Skupina začala taktizovať, lebo nikto nechcel pracovať pri stíhaní Bettiola s 15-sekundovou výhodou. Ten je aj kvalitným časovkárom a mal veľkú šancu na vôbec prvé profesionálne víťazstvo v kariére. Na špici sa prestriedali Lampaert Sagan. Výborne jazdiaci Van der Poel tam opäť predviedol akčné kúsky na bicykli a vyhol sa pádu.

Zdroj: twitter.com/KjellVercammen

Nastúpil Greg Van Avermaet, nikto ho však nepustil. Podobne nastupoval aj Benoot a kolega vedúceho muža Langeveld opäť robil čiernu robotu pri pokrývaní útokov. Jeho kolega mal už 25 sekúnd. Čiastočná spolupráca sa však neukazovala na časomiere a mohla nastať až príliš neskoro. Zrýchlenie skupiny v posledných 5 km započal Sagan, no nikto v rýchlom tempe nepokračoval.

Zo skupiny sa vzdialil Asgreen, no Bettiol si išiel po víťazstvo. Talian využil taktizovanie skupiny a radoval sa z prvého prvenstva v kariére, jedná sa rovno o monument! V cieli mal náskok vyše štrnástich sekúnd. Druhý došiel 24-ročný AsgreenKristoff skončil v šprinte o nižšie priečky tretí. Toto zloženie pódia by snáď až na Nóra Kristoffa nikto netipoval. Asgreen skončil hneď pri prvej účasti na De Ronde na druhom mieste. Pritom vo svojom tíme plnil rolu domestika, stíhal úniky, jedného sa dokonca zúšastnil a pracoval pre svojich lídrov. V závere mal dostatok síl na útok. Taktiež skvelý objav tohtoročnej edície Okolo Flámska.

Veľmi kvalitný výkon dnes predviedol štvrtý Mathieu van der Poel, ktorý po dvoch defektoch a stíhacej jazde skončil tesne za pódiom. Ukázal, že po plnom prechode tohto cyklokrosára na cesty sa má od neho čakať skutočne mnoho skvelých vecí. Piate miesto bral Nemec Nils Politt (:kat:), ktorý síce jazdil anonymné preteky, no vytiahol kvalitný špurt. Austrálčan Matthews sa v cieľovej rovinke prilepil na skupinu favoritov a skončil šiesty. Údajne prechladnutie nezabránilo Naesenovi finišovať na siedmom mieste. Ďalšie z prekvapení je určite ôsme miesto 38-ročného veterána Alejandra Valverdeho. Majster sveta tak skončil v top 10 už na štyroch monumentoch, čo sa podarí len málokomu. Pri prvej účasti na jednej z najťažších klasík roka ide o veľmi kvalitné umiestnenie. Belgičania Benoot a Van Aermaet uzatvorili prvú desiatku.

Peter Sagan dnes nepatril medzi najaktívnejších jazdcov, v závere sa snažil vyprovokovať tvrdšie tempo pri doháňaní neskoršieho víťaza. Preteky ukončil v skupine favoritov na 11. mieste. Slovák nie je v tohtoročnej klasikárskej kampani v najlepšej forme, zvolil odlišný kalendár. O niekoľko týždňov totiž zabojuje aj na štvrtom monumente sezóny Liège – Bastogne – Liège a svoje načasovanie formy tak musel upraviť. Navyše, tesne pred Tirreno-Adriatico ho trápili zdravotné problémy a úbytok hmotnosti. Ďalšia zastávka 29-ročného slovenského majstra bude obhajoba titulu z monumentu Paríž – Roubaix presne o týždeň v nedeľu.

„Stále tomu nedokážem uveriť. Neverím, čo som urobil. Moje prvé víťazstvo…neverím“

Víťaz v cieli poďakoval svojim kolegom, keďže Vanmarcke dokázal realisticky zhodnotiť svoje šance a tím tak pracoval pre Taliana. Jeho belgický kolega sa síce dostal do neskorého úniku, no vypadol z neho. Tento jeho pokus však musel vzpriamiť súperov, ktorí pri stíhaní nechali potrebné sily. Na cieľovej rovine neskutočnú robotu odviedol skúsený Holanďan Langeveld (:efd:), ktorý udržoval nižšie tempo pri taktizovaní ostatných. V tejto sezóne Bettiol predviedol niekoľko kvalitných výkonov. Na pretekoch Tirreno-Adriatico skončil v celkovom poradí na 11. mieste a v niektorých etapách držal krok s najlepšími. Na E3 BinckBank Classic skončil v prvej skupine na štvrtom mieste.

Rodák z Toskánska Bettiol začal svoju profesionálnu kariéru v roku 2014 v tíme Cannondale, za ktorý po zmene názvu jazdí doteraz. Len v minulej sezóne vyskúšal zmenu v tíme BMC, no vrátil sa späť ku koreňom do EF. Vo svojom prvom roku sa v tomto zoskupení stretol aj Petrom Saganom. Talian tak doplnil na pódiu svoju krajanku Martu Bastianelli (Team Virtu Cycling), ktorá vyhrala ženskú verziu pretekov a potešili tak talianskych fanúšikov. Smutní sú však miestni priaznivci, keďže najlepšie umiestneným Belgičanom sa stal až Naesen na siedmom mieste.

Video z dojazdu:

Profil:

Výsledky:

1.Alberto Bettiol (Ita):efd:06:18:49
2.Kasper Asgreen (Den):qst:0:00:14
3.Alexander Kristoff (Nor):uae:0:00:17
4.Mathieu van der Poel (Ned)Corendon – Circus
5.Nils Politt (Ger):kat:
6.Michael Matthews (Aus):sun:
7.Oliver Naesen (Bel):alm:
8.Alejandro Valverde (Spa)MOV
9.Tiesj Benoot (Bel):lts:
10.Greg Van Avermaet (Bel):ccc:
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár