Okolo Flámska Peter Sagan: Jeho história na monumente

Okolo Flámska 2021
Okolo Flámska Peter Sagan

zdroj: twitter.com/faustocoppi60

Peter Sagan sa belgického monumentu Okolo Flámska zúčastnil deväťkrát, pričom v roku 2016 ho fantasticky ovládol. V nedeľu 4. apríla sa na kockový monument postaví opäť. Síce nepatrí medzi favoritov, ale história na tomto monumente ukazuje, že 31-ročný Slovák sa vždy pohybuje niekde vpredu. Rozhodne ho netreba podceňovať.

Ponúkame vám prehľad všetkých účastí Petra Sagana na Okolo Flámska .

Peter Sagan na Okolo Flámska

Okolo Flámska sú spoločne s Paríž – Roubaix najprestížnejšou klasikou roka. V Belgicku sa jedná o mimoriadne veľký deň, ktorý so záujmom sleduje veľká časť populácie.

Preteky majú približne 250 km. V druhej polovici sa prejde na viaceré okruhy, kde sa neustále prechádza cez strmé krátke stúpania – bergy – pokryté dlažbovými kockami. Najznámejšie sú Muur van Geraardsbergen, v posledných rokoch 100 km pred koncom. Záver prichádza po kombinácii kopcov – Oude Kwaremont a Paterberg. Cieľ sa nachádza v Oudenaarde po 13 km rovine.

Víťazi musia mať skvelú výdrž, technické zručnosti a taktiku, čo všetko Peter Sagan ponúka v najlepšom prevedení.

2011 – nedokončil

Pri svojej prvej účasti sa vtedy 21-ročný Sagan jediný raz vo svojej kariére nedostavil do cieľa Ronde. Keď sa preteky otvorili, zlomil sa mu rám bicykla. Sám tak musel naháňať hlavnú skupinu, na čo nemal spo viac ako 180 km silu. Supertalent cyklistiky sa snažil vrátiť sa do pelotónu, ale v poslednej tretine pretekov odstúpil.

Preteky vtedy vyhral Belgičan Nick Nuyens.

2012 – 5. miesto

Embed from Getty Images

Vo svojom prelomovom roku 2012 z toho bolo piate miesto, ktoré predchádzalo 4. priečke z Miláno – San Remo alebo 2. z Gent – Wevelgem. Slovákovi sa najprv nevyhli technické problémy, ale s tímom Liquigas ich dokázali vyriešiť. Prehadzovačku aj brzda zlyhali sto kilometrov pred cieľom, kedy sa rozhodujú preteky. Minul veľa síl. ale udržal sa v hlavnej skupine.

Rozhodujúci útok na Oude Kwaremont od neskoršieho víťaza Toma Bonnena, Filippa Pozzata a Alessandra Ballana však nevládal Sagan stíhať. V šprinte stíhacej skupiny skončil druhý za Gregom Van Avermaetom.

2013 – 2. miesto

V skorých častiach pretekoch Žilinčan spadol, ale ľahký pád ho nezastavil. Už ako favorit by si Slovák s pozíciou poradil perfektne, nebyť klasikárskej legendy Fabiana Cancellaru. Švajčiar sa po selektívných pretekoch nachádzal vo vedúcej trojčlennej skupine so Saganom a Jurgen Roelandtsom. Na Paterbergu 13 km pred cieľom Cancellara,  nazbieral najviac síl a svojím typickým útokom v sedle sa striasol konkurentov.

Embed from Getty Images

Sagan sa s Belgičanom udržal pred stíhacou skupinou a v špurte si prišiel po vtedy najlepšie umiestnenie na monumente.

„Mám pred sebou ešte dlhú kariéru a budem mať ešte priestor vyhrať tieto náročné preteky,“ mienil po pretekoch.

2014 – 16. miesto

Agresívne preteky v podaní Fabiana Cancellaru na Paterbergu znamenali, že Sagan sa v roku 2014 v líderskej skupine nenachádzal. Nevyhol sa technickým problémom a došiel v početnej stíhacej grupe, kde finišoval 16, šprintoval za Johnom Degenkolbom.

2015 – 4. miesto

Embed from Getty Images

Skorý nástup víťaza Alexandra Kristoffa a Nikiho Terpstru prišiel 28 km pred cieľom. Taktizovanie skupiny za nimi sa snažili na Paterbergu poslednými útokmi prerušiť Peter Sagan a Greg Van Avermaet. Belgičan sa ešte dokázal odpútať od Slováka, ktorý došiel na štvrtom mieste so stratou 17 sekúnd. Stabilné výkony na čele pokračovali.

2016 – víťaz Okolo Flámska

Už v drese majstra sveta za stajňu Tinkoff sa Sagan vydal na 255-kilometrovú cestu naprieč flámskymi bergmi. Najprv využil útok Michala Kwiatkowskeho v posledných tridsiatich kilometroch a dostihol Sepa Vanmarcka, s ktorým sa vo dvojici vydal smerom na Paterberg. Tam až so zabijáckym inštinktom v sedle udržoval stále tempo, pričom Belgičan na jeho kolese sa viditeľne trápil.

Embed from Getty Images

Sagan pokračoval 13-kilometorvým sólom v diaľkovom súboji s Fabianom Cancellarom, ktorý sa spojil s Vanmarckom. Švajčiar však v poslednej účasti na Ronde štvrté víťazstvo nepridal a s 25 sekundami sa pozeral na Slováka v životnej sezóne.

2017 – 27. miesto

Životnú jar nasledoval pomerne smolný rok 2017. Kuurne ešte stihol Sagan vyhrať v úplne dominantnom taktickom štýle. Tesná prehra na San Reme, „iba“ tretie miesto na Gent – Wevelgem prechádzali Okolo Flámska. Philippa Gilberta a jeho priam až legendárnu jazdu nikto nemal nárok. Potvrdil to nešťastný moment na Oude Kwaremont.

Sagan tlačil, čo to dalo, snažil sa dostihnúť belgického majstra. Pri prejazde krajom cesty mimo kociek spadol o bariéru, spoločne s Gregom Van Avermaetom a Oliverom Naesenom. Obhajoba bola preč, dlho sa čakalo na výmenu bicykla a do Sagan sa do cieľa dostal v neskoršej skupine.

2018 – 6. miesto

Neúspech na Okolo Flámska neznamená zlú sezónu. Pred a po Ronde Sagan vyhral Gent – Wevelgem a Paríž – Roubaix. Na belgickom monumente však doplatil na taktiku. Víťazný Niki Terpstra z Qucik Step Floors zaútočil a nikto z jeho kolegov prirodzene nepracoval. Ťahať špicu odmietali aj súperi, keďže by iba pritiahli ďalších jazdcov Quick Stepu čerstvých do cieľa.

Embed from Getty Images

V patovej situácii Sagan sa nebál, síce gestikuloval, aby sa pracovalo, ale márne. V špurte o piate miesto bol druhý za Van Avermaetom.

Peter Sagan Okolo Flámska 2019 – 11. miesto

zdroj: twitter.com/cyclecollective

Jar Sagana sa niesla v črevnej viróze, kvôli ktorej mal na kempe vypadnutý tréning. V poriadku sa ale držal v čelnej skupine, z ktorej na Oude Kwaremont zaútočil Alberto Bettiol a strategicky využil nespoluprácu ďalších. Slovák sa tradične snažil oživiť stíhanie, ale nenašiel pochopenie. Šprint nešiel naplno a bral 11. priečku.

Okolo Flámska 2020 – nenastúpil

Sagan v skrátenom kalendári uprednostnil Giro d’Italia pred klasikami. Na Okolo Flámska sa vtedy svet pozeral na súboj Mathieu van der Poela a Wouta van Aerta, ktorý vyšiel lepšie pre prvého zmieneného holandského majstra.

Okolo Flámska Peter Sagan

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár