Okolo Flámska preview: Belgický sviatok cyklistiky bez jasného favorita

Okolo Flámska Peter Sagan

zdroj: twitter.com/faustocoppi60

V nedeľu sa vo Flámsku poobede zastaví čas. Po roku opäť nastane najväčšia cyklistická udalosť v Belgicku. Približne desatina zo 6,5 milióna Flámov bude stáť popri cestách legendárnej klasiky, drvivá väčšina bude sledovať zápolenie na bergoch na televíznych obrazovkách. Cyklistiku majú títo ľudia v žilách a napriek tomu, že belgický futbal zažíva zlaté obdobie, pretekanie na dvoch kolesách je stále športom číslo jeden.

Čo robí pretekmi Okolo Flámska také výnimočné? Ronde van Vlaanderen, ako jedna z najväčších klasík roku, ponúka pretekanie v tom najčistejšom možnom formáte. Tu sa už nikto neskrýva za ostatných, každý prichádza s kožou na trh. Niekoľko mesiacov prípravy a ladenia formy sa ukazujú práve v tomto týždni, pre väčšinu klasikárskych špecialistov ide o jednu z mála možností na získanie veľkého triumfu. V nedeľu sa odohrá 103. ročník tohto klenotu klasík. S čím sa budú musieť jazdci popasovať tento rok?

Trasa

Druhá monumentálna klasika roku sa od sezóny 2012 veľmi nemenila, jej profil a trasa ostávajú oproti minulému roku prakticky nezmenené. Štartuje sa v Antverpách a po dlhšej rovinatej a nemennej časti sa pelotón dostane na okruhy v blízkosti mesta Oudenaarde, kde sa aj nachádza cieľová čiara. Preteky merajú 270 kilometrov po Flámskych Ardénach.

Po vyše 90 km prídu na rad prvé sektory s dlažobnými kockami, tie však ešte nikoho nevyvedú z miery. Do 120. km sa bude nervózne čakať na prvý prejazd hellingenom Oude Kwaremont. Toto dlhé a viac-menej konštantné stúpanie sa prejde ešte dvakrát. Po ňom prichádzajú viaceré menšie bergy, no skutočný rozdiel sa bude dať spraviť na legendárnom stúpaní Kapelmuur, na ktorom vrchole sa nachádza ikonická kaplnka.

Zdroj: facebook.com/rondevanvlaanderen

Do druhého okruhu vstúpia jazdci 80 km pred koncom, to už bude hlavný balík poriadne preriedený a ostanú len najsilnejší pomocníci pre svojich lídrov. Po Kanariebergu príde na rad prvý prejazd náročnou kombináciou vydláždených kopcov Oude Kwaremont a Paterberg. Ten prvý má dĺžku 2,2 km a druhý je s dĺžkou 0,36 km omnoho kratší, no neporovnateľne prudší.

Profil:

Po nich bez milosti prichádzajú Koppenberg, Mariaborrestraat, Steenbeekdries či obľúbený kopec trojnásobného víťaza Toma Boonena – Taaienberg. 30 km pred cieľom sa skupina, z ktorej vzíde neskorší víťaz, vyšplhá na Kruisberg. Po ňom nasleduje finálny a rozhodujúci úsek, ktorým je kombinácia Oude Kwaremont a Paterberg. Tam sa dá čakať dynamický útok od favoritov, hlavne posledný hellingen je veľmi prudký a najsilnejší jazdec to určite využije.

Po týchto posledných bergoch nasleduje rovinatý 13-kilometrový úsek do Oudenaarde. Tam sa už bude ťažko chytať sólový pokus, v inej situácii sa s nervami jazdcov bude hrať vidina záverečného šprintu a nastali by tak odvážne samostatné útoky.

Predpoveď počasia zatiaľ ukazuje, že v blízkosti Oudenaarde by malo pršať a teplota by sa mala pohybovať okolo 20 ºC. To by ešte umocnilo napínavý priebeh podujatia. Celé preteky bude vysielať televízna stanica Eurosport od 10:15, slovenský kanál Dvojka ponúkne prenos od 14:00. Predpokladaný záver je o 17:10.

Favoriti

Tento rok by sa dalo povedať, že nikto nedokázal na predošlých klasikách v roku úplne vyčnievať. No na základe takých pretekov ako E3 BinckBank či Gent-Wevelgem vieme povedať, kto rozhodne môže zabojovať o titul. Výhra na Ronde je však mixom kvality, skúseností, šťastia a správnych rozhodnutí. Taktiež môžeme očakávať tvrdšie tempo, ktoré sa diktuje v posledných pretekoch. Napríklad Gent-Wevelgem bol vôbec najrýchlejší v histórii. Ak by sa niečo podobné zopakovalo, viacero favoritov by odpadlo z hlavnej skupiny skôr ako by očakávali.

Začať by sa nemalo nikým iným ako je zostava Deceuninck-Quick Step. Tá až na Gent a Dwars door Vlaanderen dokázala vyhrať takmer všetky veľké jednorazovky v tomto roku. Na talianskych to bolo hlavne zásluhou fenomenálnej formy Juliana Alaphilippa (:qst:), ktorý však špecialista na kockové preteky rozhodne nie je. Miesto neho má samozvaná „Vlčia svorka“ k dispozícii hneď niekoľko mien, ktoré by pri výhre neboli prekvapením. Belgickí fanúšikovia by si najviac priali víťazstvo víťaza spred dvoch sezón Philippa Gilberta (:qst:), ktorý však má menšie zdravotné problémy, a národného šampióna Yvesa Lampaerta (:qst:). Tí sa síce výsledkovo na klasikách tento rok nepresadili, no hrali výraznú úlohu v ucelenej taktike tímu Patricka Lefevera.  Pri nej dokáže vyhrať takmer každý člen tímu, preto nie je potrebné túto dvojica zahadzovať.

O niečo lepšiu sezónu zažíva objav tejto jari Bob Jungels (:qst:). Víťaz monumentu z Liège sa nečakane našiel v kockových klasikách. Luxemburský šampión do svojej univerzálnosti pridal aj kvalitnú jazdu na mačacích hlavách a zvíťazil na klasike v prvom týždni Kuurne-Brusel-Kuurne. 26-ročný jazdec má okrem iného skvelú časovku a jeho sólové jazdy by už mali byť postrachom pre súperov. Jedným takým pokusom vyšachoval protivníkov na E3 BinckBank a to strategicky využil Zdeněk Štybar (:qst:). Čech po odchode Terpstru ťaží z otvorenej pozície v tíme a momentálne je najúspešnejším jazdcom v severských klasikách. Vyhral hneď pri prvom pokuse na Omloop Het Nieuwsblad a už životnú sezónu potvrdil v Harelbeke. Monument na konte by bolo neskutočným zadosťučinením pre 33-ročného jazdca. Formu má jednoznačne veľmi dobrú, azda najlepšiu spomedzi výrazných favoritov.

Zdroj: twitter.com/CycleKings

Nepredvídateľný Sagan, domáci Van Aert a Van Avermeat v očakávaní

Človekom, ktorý aj v minulosti dokázal zvíťaziť nad tímovou prevahou, je Peter Sagan (BOH). Ten síce nemá tento rok oslnivé výsledky, no u Slováka sme si na prekvapenia zvykli. Titul na Okolo Flámska z roku 2016 bol jeho prvým monumentálnym zásahom v kariére. V tomto týždni určite pracoval na doladení formy, ktorú už ukazoval na Miláno – San Remo a na Gent – Wevelgem, kde si väčšiu časť pretekov odpracoval na čele v úniku. Pred ďalším vrcholom sezóny by tak mal byť slovenský majster v plnej sile. Podporovať ho budú Daniel Oss (BOH), Marcus Burghardt (BOH), Lukas Pöstelberger (BOH), Andreas Schillinger (BOH), Maciej Bodnar (BOH) a brat Juraj (BOH). Jeho tím by mohol kontrolovať stav od začiatku, no dôležitejšie bude počet spolujazdcov v kritických častiach závodu. Tam môže veľmi pomôcť skúsený Talian Oss.

Bez veľkého víťazstva v nových farbách je stále Greg Van Avermaet (:ccc:). Belgičan patril k hlavným mužom predošlých klasík, len stále narazil na presilu Quick Stepu. Druhý monument v kariére by tak získal pri aktivite a rozbití belgického tímu. 33-ročný víťaz Paríž – Roubaix rozhodne bude agresívny a spoľahnúť sa môže aj na silný šprint v závere. Ďalsim veľkým favoritom je Wout van Aert (:tjb:), ktorý živí ďalšie belgické nádeje na víťazstvo. Cyklokrosár má taktiež veľmi dobrú formu, potvrdil to na Strade Bianche, San Reme či E3 BinckBank Classic. Taktiež má za sebou silný tím, pomocnú ruku mu podá Mike Teunissen (:tjb:).

Zdroj: twitter.com/roweryorg

Ďalšie domáce nádeje potrápi široká konkurencia

Domáci jazdci Sep Vanmarcke (:efd:) a Oliver Naesen (:alm:) nevyzerajú najlepšie. Prvý menovaný smoliar na E3 spadol, na štart sa síce postaví, no na takýchto pretekoch rozhodujú maličkosti. V tíme ho môže zastúpiť Alberto Bettiol (:efd:). Ešte pred týždňom by Naesen patril k horúcim favoritom, no podľa vlastných slov prechladol a je otázne ako sa to prejaví v nedeľu. Šance mu však neuberáme. V tíme ma kvalitných špecialistov Silvana Dilliera (:alm:) a Stijna Vandenbergha (:alm:).

Prvú účasť na Okolo Flámska potvrdil svetový šampión Alejandro Valverde (MOV), no veľké šance pri nabitej konkurencii nemá. Kvalitné výkony podáva Matteo Trentin (:mts:) alebo Michael Matthews (:sun:), ktorí majú rýchly záver. Víťaz Gent – Wevelgem Alexander Kristoff (:uae:) bude chcieť napodobniť svoj nedeľný úspech, kde bol jednoznačne najsilnejší. Víťazovi z roku 2015 budú pomáhať Fernando Gavíria (:uae:) či mladý domáci objav Jasper Philipsen (:uae:). Je potrebné spomenúť aj obhajcu titulu Nikiho Terpstru (Direct Energie). Holanďan zatiaľ nepodáva výkony z čias Quick Stepu, pomôcť mu však môžu Adrien Petit (Direct Energie) či Anthony Turgis (Direct Energie), ktorý na Dwars door Vlaanderen skončil druhý. Silnú zostavu ponúkne aj Lotto Soudal s Tiesjom Benootom (:lts:) a Timom Wellensom (:lts:).

Vzpruha pre Trek a Dimension Data, Van der Poel nemá čo stratiť

Minulú nedeľu došlo k symbolickému prebudeniu tímu Trek-Segafredo. John Degenkolb (:tfr:) vybojoval druhú priečku a povzbudiť to môže kolegov Jaspera Stuyvena (:tfr:) a Edwarda Theunsa (:tfr:). Spomienky na vlaňajšie druhé miesto môžu nabudiť mladého Dána Madsa Pedersena (:tfr:). Prekvapiť by mohli aj Sonny Colbrelli (:bmt:) a Slovinec Matej Mohorič (:bmt:) z Bahrain Merida.

Ako blesk z jasného neba vstúpil do klasík World Tour fenomenálny cyklokrosár Mathieu van der Poel (Corendon – Circus). Ešte pred 15 dňami utrpel pád v poslednom kilometri na Nokere Korse. Od tohto momentu získal holandský majster dva víťazstvá – Grand Prix de Denain a Dwars door Vlaanderen. Posledný triumf  v stredu získal dominantným spôsobom, svoje prvé World Tour preteky na Gent-Wevelgem okorenil štvrtým miestom. Súboj s Van Aertom zo zablatených cyklokrosových okruhov sa pokojne môže preniesť na ikonické flámske bergy. Po mimoriadne úspešnej zimnej cyklokrosovej sezóne nemá 24-ročný mladík čo stratiť, môže iba prekvapiť. V stredu ukázal, že je konkurencieschopný aj na najvyššej úrovni a pozor by si mali dávať aj najväčšie hviezdy.

Zdroj: twitter.com/DwarsdrVlaander

Reputáciu z klasík by si chceli napraviť borci z Dimension Data Edvald Boasson Hagen (:ddd:) a Michael Valgren (:ddd:). Dán mal byť po prestupe do juhoafrického tímu hlavnou hviezdou, no zatiaľ sa trápi.

Širší okruh favoritov uzatvárajú mená Magnus Cort Nielsen (AST), Stefan Küng (FDJ), Jens Debusschere (:kat:) alebo klasikári zo Sky –  Gianni Moscon (:sky:), Ian Stannard (:sky:), Dylan Van Baarle (:sky:) a Luke Rowe (:sky:).

Najdôležitejšie momenty posledného roku:

Zdroj: rondevanvlaanderen.be

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár