Okolo Kalifornie: Dlhé stúpanie potrápilo pelotón, mladý Dán vypálil favoritom rybník

zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Včera nad ránom nášho času otvorila brány slnečná Kalifornia. Prvú etapu k našej radosti ovládol Peter Sagan (BOH) a posunul tak svoj vlastný rekord na métu 17 víťazstiev. Dnes však čakalo na jazdcov veľmi dlhé a náročné stúpanie na Carsson Pass. Pelotón stúpal takmer od začiatku etapy až po 150. kilometer. Do úniku dňa si nakočila osmička jazdcov. Skupina bola v zložení Luke Rowe (:ins:), Evan Huffman (Rally UHC Cycling), Davide Ballerini (AST), Michael Hernandez (USA National Team), Ed Anderson (Hagens Berman-Axeon), Pawel Bernas (:ccc:) a Michael Storer (:sun:). Ich náskok sa dostal na maximálne tri minúty a nevyzeralo to pre nich veľmi nádejne. Na čele pelotónu neustále udávala tempo stajňa Education First. 75 kilometrov pred cieľom bola ich snahou „gruppo compatto“ a začínalo sa od nuly.

O niečo skôr zvesil nohy Mark Cavendish (:ddd:) a nevyzeralo to s Britom veľmi dobre. Podľa lekérov mal byť po dvoch rokoch konečne v poriadku, no evidentne sa trápil a nešlo to. 65 kilometrov do cieľa niekdajši majster sveta z roku 2011 strácal 9 kilometrov na pelotón. Do čela pretekov sa vydal Lachlan Morton (:efd:) a pozbieral body na vrchárskej prémii. Za Austrálčanom sa vytvorila asi 15-členná skupina, v ktorej ale nefiguroval Peter Sagan (BOH). Ten sa nachádzal až v ďalšej skupine, ktorá zvoľnila tempo. Medzičasom Mortona (:efd:) pohltila skupina za ním. V hlavnom balíku však na čele pracovali Jumbo-Visma a Trek Segafredo a rýchlo sťahovali skupinu na čele. Smrteľné tempo zo stíhajúcej skupiny nasadil George Bennett (:tjb:) a onedlho dýchal na krk jazdcom na čele pretekov. 29 kilometrov pred cieľom sa napokon skupiny spojili a hlavní favoriti boli znova v hre.

Záver

15 kilometrov pred cieľom sa v zjazde oddelila desiatka jazdcov a vyzeralo to na rozhodujúci moment etapy. Astana a UAE tam mala po dvojici cyklistov. Do posledného stúpania na Lake Tahoe vstupovala skupina s náskokom 30 sekúnd. Medzi favoritov patrili Tejay van Garderen (:efd:), Kasper Asgreen (:dqt:), Max Schachmann (BOH) či Gianni Moscon (:ins:). Na poslednom kilometri zaútočil spomínaný Američan a tempo akceptovala iba trojica súperov. V úplnom závere americký cyklista nasadil znova k útoku, no mladý Dán Asgreen (:dqt:) mal viac síl a dokonca šiel do čela. 24-ročný mladík napokon zapísal prvé víťazstvo vo World Tour pretekoch a dokonale zaskočil favoritov.

Záver

Profil:

 

Výsledky 2. etapy:

1.Kasper Asgreen (Den):dqt:06:17:11
2.Tejay Van Garderen (USA):efd:
3.Gianni Moscon (Ita):ins:0:00:04
4.Tadej Pogačar (Slo):uae:0:00:10
5.Maximilian Schachmann (Ger)BOH0:00:16
6.Jonas Gregaard Wilsly (Den)AST0:00:27
7.Rob Britton (USA)Rally UHC Cycling
8.Sergio Higuita (Col):efd:0:00:31
9.Rigoberto Urán (Col):efd:
10.George Bennett (NZl):tjb:

Celkové poradie:

1.Tejay Van Garderen (USA):efd:09:31:19
2.Gianni Moscon (Ita):ins:0:00:06
3.Kasper Asgreen (Den):dqt:0:00:07
4.Tadej Pogačar (Slo):uae:0:00:16
5.Maximilian Schachmann (Ger)BOH0:00:22
6.Rob Britton (USA)Rally UHC Cycling0:00:33
7.Jonas Gregaard Wilsly (Den)AST
8.David De La Cruz (Esp):ins:0:00:34
9.Felix Großschartner (Ger)BOH0:00:35
10.George Bennett (NZl):tjb:0:00:36

Zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár