Okolo Katalánska: Michael Matthews uspel v druhej etape, porazil majstra sveta

Okolo Katalánska 2019

zdroj: twitter.com/TeamSunweb

Preteky Okolo Katalánska mali dnes na programe druhú etapu. Pôvodná trasa bola skrátena, aktuálna trať mala dĺžku 167 kilometrov a viedla z Mataró do Sant Feliu de Guixols. Jej profil obsahoval tri stúpania, posledné sa nachádzalo až 30 km pred „punchuerským“ záverom. Cieľ sa nachádzal na kilometrovom kopci.

Únik vytvorili jazdci: český majster Josef Černý (:ccc:), Jonas Gwisly (AST) a Marco Minaard (Wanty-Groupe Gobert). Včerajší víťaz Thomas De Gendt (:lts:) dnes v úniku chýbal, aj napriek tomu sa okrem líderstva v celkovej klasifikácii udržal na čele vrchárskej súťaže. 35 km pred cieľom spadol Chris Froome (:sky:) a musel si vymeniť bicykel. V cieli stratil vyše 14 minút. Okrem Brita spadol aj Erik Baška (BOH) a Slovák sa tak musel s pretekmi predčasne rozlúčiť.

O útok z úniku sa 25 km pred koncom pokúsil Černý, no favorizované tímy mu nedovolili sa vzdialiť. Ťahala hlavne Astana, aby zabránila Froomovi vrátiť sa do balíku, štvornásobný víťaz Tour de France svoj boj vzdal.

10 km pred cieľom už naplno pracoval vláčik Sky a chránil svojho definitívneho lídra Egana Bernala (:sky:). Zastavil tak pokusy Natnaela Berhaneho (Cofidis) či Maxa Schachmanna (BOH). Záverečná cesta bola široká, to dalo tímom možnosť sformovať svoje vlaky. Jeden taký mal aj Mitchelton-Scott , na výhodnu pozíciu za Daryla Impeyho (:mts:) dostal Michael Matthews (:sun:) a vyštartoval v poslednej stovke metrov.

Etapu tak vyhral Michael Matthews (:sun:), ktorý v hromadnom šprinte do kopca pokoril Alejandra Valverdeho (MOV) a juhoafrického šampióna Daryla Impeyho (:mts:). Víťazný Austrálčan mal výborne načasovaný šprint, v správny čas vyletel z háku a majstra sveta predbehol v cieli o dĺžku bicykla.

28-ročný Matthews tak po neúspešnej jari 2018 začal naozaj dobre, aj napriek chorobe počas prvých klasík sa zjavne zotavil a pred najlepšími jednodňovkami sa mu forma môže iba zlepšovať. V minulej sezóne vyhral svoje prvé preteky až v apríli, bol to prológ na Okolo Romandie. Chuť si napravil až v poslednej etape na Binck Bank Tour a na dvoch prestížnych kanadských pretekoch v Quebecu a Montreale v septembri.

Záverečný špurt:

Profil:

Zdroj: cyclingfans.com

Výsledky 2. etapy:

1.Michael Matthews (Aus):sun:04:09:34
2.Alejandro Valverde (Spa)MOV
3.Daryl Impey (RSA):mts:
4.Maximilian Schachmann (Ger)BOH
5.Odd Christian Eiking (Nor)Wanty – Gobert Cycling Team
6.James Knox (GBr):qst:
7.Patrick Bevin (NZl):ccc:
8.Enrico Gasparotto (Ita):ddd:
9.Davide Formolo (Ita)BOH
10.Dan Martin (Ire):uae:

Celkové poradie:

1.Thomas De Gendt (Bel):lts:08:23:50
2.Alejando Valverde (Spa)MOV0:02:47
3.Michael Matthews (Aus):sun:0:02:48
4.Maximilan Schachmann (Ger)BOH
5.Daryl Impey (RSA):mts:0:02:54
6.Nairo Quintana (Col)MOV0:02:56
7.Egan Bernal (Col):sky:0:02:57
8.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:
9.Luis Ángel Maté (Spa)Cofidis
10.Patrick Bevin (NZl):ccc:0:02:58
Zdroj: cyclingnews.com
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár