Okolo Katalánska: Miguel Ángel López sa radoval na La Molina, dostáva sa do čela pretekov

Okolo Katalánska 2019

Štvrtá etapa pretekov Okolo Katalánska priniesla ďalšie vrchárske divadlo. Po dvojici stúpaní Col du Coubet (12,6 km; 5,5%) a Port de la Cuesta (18,6 km; 5%) prišlo na rad záverečné La Molina (12,2 km; 4,5%), ktoré sa prešlo dvakrát. Etapa dlhá 150 km viedla z dediny Llanars k lyžiarskemu stredisku La Molina v Pyrenejách.

O únik bol dnes veľký záujem, no ten sa sformoval až pomerne neskoro. Dostalo sa do neho vyše 25 jazdcov, medzi najzaujímavšejšie mená patrili James Knox (:qst:), Hugh Carty (:efd:), Tonny Gallopin (:alm:), Patrick Bevin (:ccc:), Gregor Mühlberger (BOH) a Marc Soler (MOV). Pelotón nedovolil utečencom vytvoriť si väčší náskok ako štyri minúty. 30 km pred koncom sa od brejku odtrhli Mühlberger so Solerom a v nasledujúcich kilometroch si vybudovali dvojminútovú výhodu. V pelotóne ťahal hlavne Team Sky a tím okolo Egana Bernala (:sky:) pohltil zadnú časť úniku, zatiaľ čo duo na čele si udržiavalo tempo. Španiel Soler sa dokonca nachádzal na virtuálnom prvom mieste v celkovom poradí, svoju snahu o vylepšenie si pozície potrvrdil aj získaním troch bonusových sekúnd na šprintérskej prémii.

Z hlavného balíka vypadol priebežný líder Thomas De Gendt (:lts:). Belgičan sa však nemusí za nič hanbiť, včera podal bojovný výkon a v drese pre víťaza závodu sa držal dlhšie než sa predpokladalo. Únikový majster vyhral prvú etapu po heroickej sólovej jazde. Na veľké kopce však so svojimi schopnosťami už nestačil. Tempu Sky neskôr prestali stačiť aj vrchári ako Thibaut Pinot (FDJ), Enric Mas (:qst:) či Richie Porte (:tfr:). Naopak, o útok sa pokúsil Miguel Ángel López (AST) a vytvoril si náskok pred favoritmi.

7,5 km pred posledným vrcholom zrýchlil Bernal, chytili sa ho Nairo Quintana (MOV) a včerajší víťaz Adam Yates (:mts:). O pár kilometrov opäť nastúpil López a postupne si budoval náskok na trojicu za ním. K tej sa zozadu ešte dolepili Steven Kruijswijk (:tjb:) a Simon Yates (:mts:). Ten mal pomôcť bratovi získať vedúcu pozíciu v GC.

Záver

López dostihol vedúcu dvojicu zo skorého úniku, tá sa s ním istý čas viezla. Za nimi predviedol silný atak Adam Yates, v miernom klesaní sa k nemu pridali Bernal, Quintana, neskôr aj Kruijswijk. Pri vstupe do poslednej tisícky metrov nestačil na tempo jazdca Astany Mühlberger, o 300 metrov zaútočil López a striasol aj Solera. 25-ročný Kolumbijčan pokračoval v silnej jazde a prišiel si po etapový triumf.

Zdroj: twitter.com/AstanaTeam

Vyšťavenehého Solera ešte predbehol rakúsky jazdec Mühlberger a prišiel si po slušné druhé miesto. Jeho únikový kolega skončil tretí, s tým istým časom ako mali Bernal a A. Yates, čiže so stratou 16 sekúnd. Ďalšie tri stratil Kolumbijčan Quinatana a Holanďan Kruijswijk. V prvej desiatke ešte finišovali talentovaný Guillame Martin (Wanty-Gobert), Michael Woods (:efd:) a Rafal Majka (BOH). Tesne za nimi došli favoriti ako Dan Martin (:uae:), Romain Bardet (:alm:) či Alejandro Valverde (MOV).

Miguel Ángel López priniesol už 20. víťazstvo pre tím Astana v tejto sezóne, čo je najviac spomedzi všetkých celkov. Na svoje konto si prípísal druhý triumf v tomto roku. Vo februári ovládol celkové poradie na domácom podniku Okolo Kolumbie.

Celkové poradie

25-ročný López získal v cieli ešte desať bonifikačných sekúnd a sedí na prvom mieste v GC, tam má náskok na druhého Yatesa 14 sekúnd. Tretí je Bernal, ktorý má manko 17 sekúnd. Ďalšie dve etapy majú rovinatý záver a nepredpokladá sa výrazná zmena v celkovom poradí. Tá môže teoreticky nastať v siedmej etape, ktorá obsahuje niekoľkonásobný prejazd kopcovitým okruhom v Barcelone. Minulý rok tam vyhral Simon Yates a jeho brat by ho veľmi rád napodobnil.

Video z dojazdu etapy:

Profil:

Zdroj: procyclingstats

Výsledky 4. etapy:

1.Miguel Angel Lopez (Col)AST4:02:07
2.Gregor Mühlberger (Aut)BOH0:00:16
3.Marc Soler (Spa)MOV
4.Egan Bernal (Col):sky:
5.Adam Yates (GBr):mts:
6.Nairo Quintana (Col)MOV0:00:19
7.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:
8.Guillaume Martin (Fra)Wanty-Gobert0:00:32
9.Michael Woods (Can):efd:0:00:41
10.Rafal Majka (Pol)BOH0:00:42

Celkové poradie:

1.Miguel Angel Lopez (Col)AST17:31:05
2.Adam Yates (GBr):mts:0:00:14
3.Egan Bernal (Col):sky:0:00:17
4.Nairo Quintana (Col)MOV0:00:25
5.Daniel Martin (Ire):uae:0:00:46
6.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:0:00:56
7.Michael Woods (Can):efd:0:01:42
8.Romain Bardet (Fra):alm:0:01:44
9.Rafal Majka (Pol)BOH0:02:27
10.Marc Soler (Spa)MOV0:02:36
Zdroj: cyclingnews.com
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár