Okolo Normandie 2022 Preview: Po dvoch rokoch sa vraciame na sever Francúzska

Okolo Normandie 2022

zdroj: https://twitter.com/TeamCoopSykkel/status/114/photo/1

Aj počas jarnej klasikárskej sezóny pokračujú etapové preteky. Najbližšie sa fanúšikovia cestnej cyklistiky budú môcť tešiť na 40. ročník pretekov Okolo Normandie 2022. Tie opäť po dvoch rokoch budú na diaľku súťažiť so simultánne sa konajúcim etapovým závodom v Katalánsku. Na sever Francúzska zavíta menej známy pelotón, ktorý bude hrať prvé husle v cyklistickom svete až o pár sezón neskôr. Závod Okolo Normandie totiž každoročne objavuje nové talenty. Na štart sa postaví aj český tím Elkov – Kasper.

História Okolo Normandie

Preteky na papieri vznikli ešte v roku 1939 no organizovať sa začali až v 50. rokoch minulého storočia, počas ktorých zažila svoje 4 ročníky. Avšak až od roku 1996 sa preteky na severe Francúzska zapísali medzi profesionálne podujatia. Dovtedy sa každoročne od roku 1981 usporadúvali len ako amatérske podujatie. Preteky Okolo Normandie sa taktiež prezývajú aj ako preteky, kde sa odhaľujú talenty. Cyklisti ako Thor Husvod, Jérôme Pineau, Edval-Boasson Hagen, Johan Van Summeren (víťaz Paríž-Roubaix 2011), Samuel Dumoulin, Jens Voigt, Christophe Riblon (víťazi etáp na Tour de France) by o tom vedeli hovoriť svoje. V rokoch 2020 a 2021 sa podujatie nekonalo kvôli celosvetovej pandémii.  

Víťazi Okolo Normandie (posledných 10 rokov)

Okolo Normandie 2022 – parametre

  • typ: etapové preteky
  • počet etáp: 7
  • začiatok: 21. marca (pondelok)
  • koniec: 27. marca (nedeľa)
  • UCI Tour: Europe Tour
  • kategória: muži Elite

Okolo Normandie 2022 – trasa

Mapa pretekov:

Parcours Tour de Normandie 2022
https://www.tourdenormandiecycliste.fr/le-parcours-du-tour-de-normandie-2022/

1. etapa

https://www.tourdenormandiecycliste.fr/la-course/les-etapes/etape-1-ouistreham-vimoutiers/

Prvá etapa bude mať netypický formát, keďže pôjde o krátku etapu rozdelená na 2 časti, prvých 70 kilometrov sa pôjde skôr po rovine, v druhej polovici cyklisti budú zdolávať kopce neďaleko mestečka Vimoutiers. Preteky by sa mali lámať na stúpaní Côte de Camembert, ktoré sa prejde až 4-krát.

2. etapa

https://www.tourdenormandiecycliste.fr/la-course/les-etapes/etape-2-le-neubourg-forges-les-eaux/

Typicky Normandská bude aj druhá etapa. Priebežný líder bude musieť tvrdo bojovať, aby ubránil svoj žltý dres. Sprvu na cyklistov čakajú cesty v okolí rieky Seina, potom sa vydajú do vnútrozemia k svahom Pays de Bray. Záver pozvoľne stúpa. 

3. etapa

https://www.tourdenormandiecycliste.fr/la-course/les-etapes/etape-3-nonancourt-elbeuf-sur-seine/

3. etapa prevedie cyklistov cez Hornú Normandiu. Prvých 115 kilometrov bude len „formalita“, no záverečný okruh okolo Elbeufu má v talóne niekoľko prekvapení. V cieli sa preto neočakáva šprintérsky boj o etapový vavrín. Víťaz by mal vzísť z úniku.

4. etapa

https://www.tourdenormandiecycliste.fr/la-course/les-etapes/etape-4-gace-argentan/

Nasledujúca etapa by mala patriť šprintérom. Avšak stúpania v Canapville a Champeaux netreba podceniť. V etape taktiež hrozí to, že balík sa roztrhá na silnom bočnom vetre.

5. etapa

https://www.tourdenormandiecycliste.fr/la-course/les-etapes/etape-5-monts-daunay-bagnoles-de-lorne-normandie/

V piatej etape sa môže lámať chlieb celkovej klasifikácie. Môže za to profil, ktorý síce nie je brutálne ťažký s dlhými stúpaniami, ktoré na severe Francúzska nenájdeme, ale rozhodne nejde o ľahkú etapu. O vzrušujúce chvíle sa postará záverečný okruh v okolí kúpeľného mesta Bagnoles de l’Orne.

6. etapa

https://www.tourdenormandiecycliste.fr/la-course/les-etapes/etape-6-carentan-les-marais/
Najväčšia šancu budú mať šprintéri až v 6. etape, v ktorej nie je ani jedno stúpanie. Najväčším nepriateľom pre cyklistov bude bočný vietor, fúkajúci od pobrežia.

7. etapa

https://www.tourdenormandiecycliste.fr/la-course/les-etapes/etape-7-ducey-les-cheris-caen/

Kráľovská skúška príde až na samý záver. Na pretekárov čaká etapa s mierne kopcovitým profilom. Záverečných 20 kilometrov je však po rovine, resp. z kopca.

Favoriti Okolo Normandie 2022

Ako býva zvykom, podujatie Okolo Normandie je podujatím, kde sa rodia/nachádzajú talenty, ktoré prehovoria do diania svetovej cyklistiky o pár sezón neskôr. Preto na podujatí neštartujú žiadni poprední jazdci. Za zmienku však stoja pretekári ako 20-ročný Holanďan Casper van Uden (DSM), Jensen Plowright (FDJ) či taktiež 20-ročný Talian Lorenzo Germani (FDJ) alebo nórsky tínedžer Tobias Lund Andersen (DSM).

Z českých tímov bude štartovať Elkov – Kasper.

Pozrite tiež:

Už zajtra sa bude konať 113. ročník úvodného monumentu sezóny, slávnej prvosienky spomedzi jarných klasík Miláno – San Remo.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár