Okolo Nórska 2021 preview: Severská bitka, zo Slovákov Erik Baška

Okolo Nórska 2021

zdroj: ©ARN/Rune Dahl

V dňoch od 19. do 22. augusta sa konajú etapové preteky Okolo Nórska 2021. Cyklistika zavíta na juh severskej krajiny po dvoch rokoch, pelotón obsahuje niekoľko zvučných mien. Zo Slovákov sa na štartovej listine nachádza Erik Baška z BORA – hansgrohe.

Cyklistika: Okolo Nórska 2021 (Tour of Norway) – program

19. augusta– 22. augusta
9.
ročník
651
kilometrov
Kategória: etapové preteky Pro Series (2. najvyššia kat.)
7 World Tour tímov

Predolší víťazi Okolo Nórska:

2019 KRISTOFF Alexander
2018 PRADES Eduard
2017 BOASSON HAGEN Edvald
2016 WEENING Pieter
2015 HANSEN Jesper
2014 PATERSKI Maciej
2013 BOASSON HAGEN Edvald
2012 BOASSON HAGEN Edvald
2011 KELDERMAN Wilco

Promo video Tour of Norway:

Okolo Nórska 2021 – etapy a trasa

Okolo Nórska 2021 etapy a mapa
zdroj: twitter.com/tourofnorway

Pred dvoma týždňami si pelotón ProSeries vychutnal atmosféru za polárnym kruhom – na pretekoch Arctic Race of Norway. Nórsko však hostí druhé významné podujatie, Tour of Norway. Štyri etapy šprintérskeho a klasikárskeho rázu sa rozkladajú na juhu krajiny, v regiónoch Adger a Rogaland. Taktiež ponúkajú úchvatnú scenériu plnú jazier, zelených kopcov a fjordov pri pobreží.

1. etapa Okolo Nórska 2021

1. etapa Okolo Nórska 2021 profil

Prvá etapa končí po 150 km v dedine Sokndal, najjužnejšom bode Rogelandu. Po viac ako piatich menších stúpaniach sa končí na kopci Kroheia (4,7 km – 5,7%). Už prvá etapa už môže rozhodnúť o jasnom celkovom víťazovi, ak sa na kopci vytvoria dostatočné rozostupy. Pod kopec by mal pelotón dôjsť v celku, bude len na útočníkoch, aby si získali náskok. V strede sa nachádza krátke klesanie, takže akási hromadná koncovka skupiny je veľmi pravdepodobná. Posledných 300 metrov je už iba do jemnej falošnej roviny.

2. etapa Okolo Nórska 2021

2. etapa Okolo Nórska 2021

Druhá etapa zavedie jazdcov po južnom okolí dediny Sirdal. Ide o najdlhšiu etapu, ktorá ponúka niekoľko kopcov. Najdôležitejší je v posledných 60 km, ide o sústavu miernych klesaní dlhú 16 km. Nasleduje rovina až pod posledný kilometer. V ňom sa bude stúpať až ku lyžiarskemu stredisku Fidjeland po výbušnom kopci (1 km – 7%). Klasikárska koncovka.

3. etapa Okolo Nórska 2021

3. etapa Okolo Nórska 2021

Jørpeland je mesto na pobreží v obkolesení fjordov. Ani táto etapa sa nemusí skončiť klasickým šprintom. Počas celého dňa sa prechádza cez menšie kopce nie dlhšie ako 3 km (s niekoľkými výnimkami). Postupne sa jazdcom zaboria do nôh, a v posledných 10 km sa ešte otestujú na explozívnom stúpaní (1,5 km – 6,9%). Po ňom sa klesá do cieľa, ktorý je opäť do falošnej rovinky. Vyhrať môže útočník, ale aj veľmi odolný šprintér a rýchly puncheur.

4. etapa Okolo Nórska 2021

4. etapa Okolo Nórska 2021

Posledná etapa sa končí v Stavangeri, v treťom najväčšom nórskom meste (220-tisíc obyvateľov). V poslednej tretine sa pretekári dostanú na okruh, ktorému dominuje stúpanie Grisabakken (0,6 km – 8,2%). Niektorí šprintéri by to malo prežiť, ale dvere sa otvárajú aj pre oportunistických útočníkov.

Všetky etapy tak nemajú jednoznačný scenár a prajú útočnej cyklistike. Predviesť sa budú chcieť hlavne domáci jazdci, ktorí môžu odolať presile World Tour tímov. Veľké celky by sa mali snažiť pripraviť svojim favoritom cestu pre záverečný nástup, ale častokrát je to veľmi náročná úloha, hlavne na krátkych a strmých stúpaniach.

Bojuje sa o víťazný oranžový dres:

Okolo Nórska 2021 – tímy a favoriti

Sedem World Tour tímov je rovnaký počet, aký príde o mesiac na Okolo Slovenska (nižšej kategórie .1).

Poznámka: V článku sú uvedené men podľa predbežnej štartovej listiny a do štartu pretekov sa môžu zmeniť. Budeme aktualizovať

Ide Schelling počas Amstel Gold Race 2021
Ide Schelling počas Amstel Gold Race 2021. © Amtel Gold Race

Trasa sedí najmä útočiacim jazdcom. Jedným z nich je Holanďan Ide Schelling (BOH). 23-ročný jazdec sa v poslednom roku vyžíva v agresívnej jazde na krátkych stúpaniach. Vyhral jedny preteky, profilovo podobné GP Aargau.

V tíme BORA – hansgrohe nastúpi jediný Slovák. Erik Baška je po prekonaní covidu už dlhšiu dobu formou dole. Sám si však v poslednej etape môže skúsiť zašprintovať, alebo pomôže ďalšiemu špurtérovi tímu, ktorým je mladý Matthew Walls. V predbežnej štartovej listine sa nachádzal aj Juraj Sagan, ale bývalý slovenský majster momentálne trénuje v Andorre.

Ethan Hayter 2. etapa Okolo Algarve 2021
Etham Hayter zdoláva Okolo Algarve. zdroj: twitter.com/INEOSGrenadiers

Dlhší kopec a následné šprintérske etapy nebudú robiť problém tímu INEOS Grenadiers. V ňom sa nachádza Filippo Ganna (:ins:), ktorý však nemá k dispozícii časovku a pravdepodobne bude len domestikom. Najväčším kandidátom na celkový triumf by mal byť Ethan Hayter (:ins:), ktorý vyhral podobnú (asi ešte ťažšiu) skúšku Okolo Algarve.

Jonas Vingegaard
Jonas Vingegaard na UAE Tour. ©LaPresse – Fabio Ferrari

Hrdina z Tour de France Jonas Vingegaard (:tjb:) sa bude pozerať hlavne na prvú etapu. Dán a druhý muž Tour bude mať pri sebe veľmi silný tím. George Bennett (:tjb:) a domáci šampión na ceste a v časovke Tobias Foss (:tjb:) môžu sťažiť preteky. Najlepšie však podnik môže skončiť pre odolného šprintéra Mikea Teunissena (:tjb:), ktorý na nedávnom Okolo Dánska skončil tretí.

Mads Pedersen Okolo Dánska
Mads Pedersen vyhral 2. etapu na Okolo Dánska 2021. zdroj: twitter.com/postnorddkrundt

Druhý bol Dán Mads Pedersen (:tfr:), ktorý vie veľmi dobre zašprintovať, ale na domácom podujatí sa ukázal po dlhej dobe aj na krátkych stúpaniach. Exmajster sveta bude nebezpečný v každej etape, azda okrem prvej.

Domáce esá

alexander kristoff
Markus Hoelgaard a Alexander Kristoff. ©ARN/Gautier Demouveaux

Na prípadný šprint v jednej z etáp sa bude pozerať jeden z najlepších nórskych cyklistov histórie Alexander Kristoff (:uae:). Etapové víťazstvo mu tesne ušlo na Arctic Race of Norway a pred poslednou časťou sezóny aj naďalej márne hľadá triumf.

Sympatický tím UNO-X – výkladná skriňa nórskej cyklistiky – priváža veľkú silu. V rovinatom šprinte sa spoliehajú na Kristoffera Halvorsena, ale profily etáp sú tvorené pre iných. Markus Hoelgaard by mal viesť domáci tím. Je veľmi útočným jazdcom a takto vyhral prvú etapu na Arctic Race of Norway – nástupom v poslednom kilometri.

O slovo sa však môžu prihlásiť i domáci vrchár Andreas Leknessund (DSM), Leo Hayter (DSM) – brat Ethana, Thomas De Gendt (:lts:), Gerben Thijssen (:lts), alebo muž vo forme z Okolo Dánska – Tosh van der Sande (:lts:).

 

Profily a grafika: ©Tour of Norway

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár