Okolo Poľska: Jakobsen penalizovaný po nedovolenom šprinte. Víťazom je Ackermann

Okolo Poľska 2019

zdroj: twitter.com/Tourmann1

Tretia etapa pretekov Okolo Poľska bola posledná jasná príležitosť pre šprintérov. Na 150 km sa išlo Chorzówa do neďalekého mesta Zabrze po veľkom oblúku na juhu. V cieľovom meste sa prešiel 6-kilometrový rovinatý okruh štyrikrát. Ten obsahoval štyri zákruty, posledný rovinatý kilometer bol po jednej ostrej ľavotočivej len priamy.

Na začiatku si do úniku naskočili Adrian Kurek (Poľsko), Evgeny Shalunov (Gazprom-RusVelo) a Charles Planet (Novo Nordisk). Tí si v daždivom počasí vypracovali trojminútový náskok, ktorý si však šprintérske tímy ako Bora – hansgrohe, Deceuninck – Quick Step alebo UAE-Team Emirates pohodlne strážili.

Na jedinej vrchárskej prémii nemal Francúz Planet konkurenciu a po dvoch úspešných pobytoch v únikoch si dnes pripísal aj tretí. Po etape si obliekol vrchársky dres, ako aj tričko pre najaktívnejšieho jazdca na prémiách.

Pád Bjorga Lambrechta sa mu stal osudným

50 km pred cieľom zažil hororové chvíle tím Lotto Soudal a najmä ich mladá tvár Bjorg Lambrecht (:lts:). 22-ročný Belgičan narazil do betónovej bariéry pri ceste a musel byť hospitalizovaný. Doplatil na klzké cesty a letecky bol prevezený do blízkej nemocnice v meste Rybnik.

Doplnené 5.8. 19:28: To sa ešte nevedelo, že jeden z najväčších svetových talentov v nemocnici bojuje o život. Približne hodinu po skončení etapy cyklistický svet zasiahla najhoršia možná správa, že Bjorg Lambrecht zraneniam podľahol.

Planet spadol a Shalunov posledný odolával

Posledných 25 km sa už išlo po spomínanom okruhu v Zabrze, kde už nepršalo, no cyklisti si museli pri nervóznych situáciách dávať pozor na mokré cesty. Na cesty do tohto mesta vstúpila vedúca trojica s približne minútovým náskokom. Opäť veľmi dlho pracoval Maciej Bodnar (BOH) v spoločnosti svojich kolegov pre Pascala Ackermanna (BOH).

Ani v predposlednom kole nikto z utečencov nevyzeral, že to chce vzdať. Bore však pomáhali aj iné celky, napríklad Team Ineos. V hre boli aj tímy Fernanda Gavíriu (:uae:), Fabia Jakobsena (:qst:). Po predposlednom prejdení cieľovej čiary sa v zákrute neudržal Planet, ktorý vyletel zo zatáčky a spadol. Spomalilo to aj Kureka a Rus Shalunov bol tak posledným cyklistom na čele. Jeho cesta sa ukončila 3 km pred páskou

Záver

Všetko sa chýlilo ku šprintérskemu záveru, pred ktorým už ťahal Quick Step spoločne s EF Education First pre Sachu Modola (:efd:). Pozíciu si opäť chcel utvoriť Trek-Segafredo s Johnom Degenkolbom (:tfr:). Ten vyrazil v poslednej tristovke metrov a na to odpovedal Ackermann.

Medzitým sa ešte vytiahol Bob Jungels (:qst:). Pripravil miesto pre Fabia Jakobsena (:qst:), ktorý si našiel koleso Dannyho van Poppela (:tjb:) a neskôr šprutujúceho Degenkolba. Holandský majster ešte musel doslova rukou postrčiť do Marka Sarreaua (FDJ), ktorý mu pri rozbehu šprintu zavadzal. Bol to zákrok na hrane a čakalo sa, či Jakobsen nebude potrestaný. Po skončení etapy rozhodcovia posúdili tento čin ako nedovolený. 

Fabio Jakobsen bol prvý na páske, keď po odtrhnutí sa v posledných 50 metroch prekonal chýbajúcu dĺžku na Ackermanna a v poslednej časti šprintu prebehol. Nemec nenabral tak vysokú rýchlosť na víťazstvo a skončil druhý. Tretie miesto bral Danny van Poppel (:tjb:).

Niekoľko minút po skončení etapy však jury rozhodla, že Fabio Jakobsen si počínal nedovolene a víťazstvo pripísali Pascalovi Ackermannovi (BOH).

Celkové poradie

Pascal Ackermann bude aj vo štrvtom dni v líderskom drese, ktorý získal po svojej prvej víťaznej etape. Už zajtra prichádzajú na rad prvé kopčeky, v ktorých sa začnú miešať karty v celkovom poradí. Favoriti na žlté tričko dnes opäť finišovali bez straty času a všetci tak začínajú rovnako.

Záznam šprintu:

Profil 3. etapy:

zdroj: tourdepologne.pl

Výsledky 3. etapy Okolo Poľska:

1.Pascal Ackermann (Ger)BOH3:32:42
2.Danny Van Poppel (Ned):tjb:
3.Mads Pedersen (Den):tfr:
4.John Degenkolb (Ger):tfr:
5.Max Walscheid (Ger):sun:
6.Mark Cavendish (GBr):ddd:
7.Marc Sarreau (Fra)FDJ
8.Andrea Peron (Ita)Novo Nordisk
9.Fernando Gavíria (Col):uae:
10.Matej Mohorič (Slo):bmt:

Celkové poradie: 

1.Pascal Ackermann (Ger)BOH10:00:01
2.Fabio Jakobsen (Ned):qst:00:06
3.Fernando Gaviria (Col):uae:00:08
4.Luka Mezgec (Slo):mts:00:10
5.Pawel Franczak (Pol)Poľsko00:12
6.Danny van Poppel (Ned):tjb:00:16
7.Quentin Jauregui (Fra):alm:00:18
8.Matej Mohoric (Slo):bmt:00:19
9.Maximilian Walscheid (Ger):sun:00:20
10.Marc Sarreau (Fra)FDJ

Zdroj: tdp.infocity.pl

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár