Okolo Poľska preview: Špičková cyklistika na druhej strane Tatier

Okolo Poľska 2019

Po Tour de France čaká na pelotón už iba jedna Grand Tour, Vuelta a España. Tú tradične sprevádzajú „prípravné“ podujatia. Jedným z vyhlásených pretekov je značka Okolo Poľska, ktorá píše 76. narodeniny. Tá opäť prinesie svetovú cyklistu na južnú stranu Poľska, iba niekoľko kilometrov od slovenských hraníc. Jej profil tradične ponúkne niečo pre najrýchlejších mužov pelotónu, ale formu pred španielskym etapákom otestujú aj vrchári v záverečných etapách. Nájdu sa hlavne tí, ktorí obľubujú útoky, keďže krátke, no strmé stúpania fandia práve takejto cyklistike.

Začína sa 3. augusta 2019 v Krakove. Finále je naplánované 9. augusta v Bukowine Tatrzanskej.

Trasa Okolo Poľska

Prvá etapa štartuje v druhom najväčšom poľskom meste Krakov na najväčšom stredovekom námestí v Európe – Rynek Główny. Ďalej sa cyklisti posunú po 132 rovinatých kilometroch až na inú časť Krakova, kde si šprintéri odbijú 3 štvorkilometrové okruhy, ktoré nie sú nijak technické. To všetko, aby si to rozdali v rýchlostnom súboji až na pásku.

Druhá etapa sa taktiež ponesie, ako je zvykom tohto podujatia, v pokojnom šprintérskom duchu. Začína sa v meste Tarnowskie Góry a finiš sa nachádza v Katoviciach. V sliezskej metropole sa prejdú tri 20-kilometrové okruhy, aby sa opäť k slovu dostali šprintéri v cieli v aréne Spodek Stadium.

Aj tretí závodný deň bude šprintérsky, so zvlnenou trasou v strede etapy. Začína sa na Sliezskom štadióne v Chorzowe, kde sa po okruhu rozdajú body v rýchlostnej prémii na počesť 100. výročia Sliezskeho povstania. Potom sa po okolo jazdci vrátia smerom na sever do mesta Zabrze, kde sa nachádza šesťkilometrový okruh. Po štvrtom prechode sa už bude naplno finišovať, poslednú šancu dostanú špurtéri.

Dostávame sa do kopcov. Štvrtá etapa z Jaworzna sa posúva smerom na juh po prvej rovinatej časti dňa. Potom sa pelotón dostane do pohoria Sliezske Beskydy, kde na nich čaká 38,5-kilometrové kolo. To obsahuje stúpanie prvej kategórie Kocierz (3 km, 7,4%) a dvojkový kopec Wielka Puszcza (1,2 km, 9,6%). Na prvom menovanom sa nachádza cieľ po rampe dlhej 1,35 km s výživnými 12 percentami. Niečo pre výbušných vrchárov a puncheurov.

V piatej etape neupúšťame, naopak, organizátori už tradične zdvihnú náročnosť. Pelotón vyštartuje pri slávnej soľnej bani Wieliczka, aby smeroval na západ. V strede etapy si na neho počká dvojica kopcov Rychwald a Hucisko. Potom príde na rad kopec prvej kategórie Przełęcz Przegibek (4,2 km, 6,3%). Po zjazde sa selekcia dostane na okruh v Bielsko-Biała, ktorý sa prejde trikrát o dĺžke 7,2 km.

V šiestej etape sa definitívne začne lámať celkové poradie. Ide o klasickú vrchársku etapu so štartom aj koncom v turistickom centre Zakopanom. Po štarte z neho sa jazdci vydajú smerom na sever, kde na nich čaká 39-kilometrový okruh. Jazdci cez neho prejdú až päťkrát. Nachádza sa tam kopec Pitoniowka (2,7 km, 8,8%), po ktorom ešte nasleduje sústava menšieho stúpania a falošnej rovinky, aby sa potom klesalo na menšie stúpanie. Po absolvovaní všetkých kôl sa smeruje k Zakopanemu, kde si na cyklistov počká stúpanie Gubalowka (4,2 km, 6,8%), ktoré sa týči nad mestom a je známym turistickým cieľom s mnohými atrakciami, lanovkou či trhmi. Po zjazde z neho sa finišuje v časti Kościelisko po 160 km.

Posledná, siedma etapa už ako obyčajne prinesie vrchárske vyvrcholenie v Bukowine Tatrzańskej. Po štarte v tomto rekreačnom mestečku sa pokračuje smerom na Jurgów (2,5 km, 6,9%), potom sa prejde na okruh dlhý 60 km, ktorý sa prejde dvakrát. Nachádza sa na ňom Sciana Bukovina (1,5 km, 10,5 km) a Rzepiska (2,5 km, 6,9%). Po nich sa najlepší vrátia smerom k Bukowine, pod ktorou ich čaká finálny kopec a posledná prekážka pretekov dlhá 3,45 km s priemerom 5,45%. Útočná etapa má dĺžku 132,5 km.

Tímy

Na štart sa postaví všetkých 18 World Tour tímov. Divokú kartu dostal výber Poľska a prokontinentálne celky Cofidis, Gazprom-RusVelo a Team Novo Nordisk. Každý tím má sedem borcov, na štart sa tak postaví 154 jazdcov.

Práve vďaka mnohým okruhom v etapách je Okolo Poľska veľmi dobrou príležitosťou vychutnať si atraktívnu cyklistiku a ani slovenskí fanúšikovia by si to nemali nechať ujsť, hoc na štarte nefiguruje ani jeden zástupca spoza druhej strany Tatier. Zato Česká republika bude mať na štarte dvoch reprezentantov. Petr Vakoč (:qst:), ktorý sa úspešne vrátil do pretekania po brutálnom zranení, a Jan Hirt (AST), ktorý po Gire tento rok okúsi aj Vueltu. Dobrý výkon v Poľsku by mu možno ponúkol voľnejšiu ruku na španielskych pretekoch, no aj tu má v tíme jednoznačeného lídra do kopcov. 28-ročný Hirt sa však môže ukázať domácim priaznivcom, keďže je spájaný s prestupom do poľského tímu CCC.

Favoriti Okolo Poľska

Tesne pred štartom sme sa dozvedeli, že minuloročný víťaz Michal Kwiatkowski (:ins:) vynechá svoje domáce preteky. Ten to vyhlásil prostredníctvom Facebook statusu. Uvádza dôvody, že jeho telo si žiada oddych, hlavne po náročnej sezóne 2018. Ani na Tour to nebolo ono. Síce získal tretie miesta na Miláno – San Remo a Paríž – Nice, no najlepší poľský jazdec si uvedomuje, že niečo sa deje.

zdroj: twitter.com/kwiato

Šprintéri

Pre rýchlych mužov sú pripravené tri etapy. Z nich vynikajú hlavne Pascal Ackermann (BOH), Fabio Jakobsen (:qst:) a Fernando Gavíria (:uae:). Všetci by mali byť čerství, posledný menovaný chýbal na Tour kvôli zraneniu, čiže bude otázne, ako sa s tým vysporiadal. Ackermann na Gire potvrdil, že ho musíme radiť k svetovej špičke a 22-ročný Jakobsen sa vďaka dresu holandského šampióna môže dostať na inú úroveň.

zdroj: twitter.com/Tour_de_Pologne

Ďalšími menami, ktoré sa môžu zapojiť do šprintov, sú John Degenkolb (:tfr:), Ben Swift (:ins:), Danny Van Poppel (:tjb:), Simone Consonni (:uae:), Max Walcheid (:sun:), Max Kanter (:sun:), Luka Mezgec (:mts:), Sacha Modolo (:efd:), Jakub Marezcko (:ccc:) alebo domáci talent Szymon Sajnok (:ccc:). Bude okolia Krakova pôdou pre znovuzrodenie Marka Cavendisha (:ddd:)?

Celkové poradie, vrchári

Veľmi silný tím posiela BORA – hansgrohe, kde prím okrem Ackermanna bude hrať v horách domáci hrdina Rafal Majka (BOH), ktorý tu vyhral v roku 2014. V novom drese talianskeho majstra mu bude pomáhať Davide Formolo (BOH), ktorému by však krátke, no prudké kopce mali veľmi sedieť. Okrem nich vytiahol nemecký tím domáce nádeje Bodnara (BOH) a Poljanskeho (BOH).

zdroj: twitter.com/CyclingCentral

Ďalší veľmi silný tím povolal Astana Pro Team, ktorý povedie kvalitný vrchár Miguel Ángel López (AST). Vracia sa aj víťaz edície 2015 Ion Izagirre (AST). Posilami budú aj Merhawi Kudus (AST), Jan Hirt (AST) alebo Dario Cataldo (AST).

zdroj: twitter.com/DeportesBoy956

Celkové ambície má aj Team INEOS, ktorý do boja posiela svoje dve nádeje, akými sú Tao Geoghegan Hart (:ins:) a Pavel Sivakov (:ins:). Tí spoločne tento rok vyhrali Tour of the Alps, kvalitne sa prezentovali na Gire a mladá krv môže fungovať aj v Poľsku.

zdroj: twitter.com/CyclingPub

Deceuninck – Quick Step má do vrchov Boba Jungelsa (:qst:), Jamesa Knoxa (:qst:) alebo Petra Vakoča (:qst:). UAE-Team Emirates môže prekvapiť s Valeriom Contim (:uae:) a Diegom Ulissim (:uae:). Movistar Team bude mať Winnera Anaconu (MOV) alebo Eduarda Pradesa (MOV).

zdroj: twitter.com/gva

Bahrain-Merida má Domenica Pozzoviva (:bmt:). Na únik sa môžu zameriať Matej Mohorič (:bmt:) alebo Jan Tratnik (:bmt:).

Dres domácej stajne CCC si oblečie Amaro Antunes (:ccc:), Simon Geschke (:ccc:), Serge Pauwels (:ccc:), ktorí budú loviť po etape.

Zaujímavé bude sledovať na pretekoch Okolo Poľska Sergia Higuitu (:efd:), ktorý je vo veku 22 rokov ďalším veľkým kolumbijským talentom, čo predviedol ihneď po májovom prestupe do EF druhým miestom v GC na Okolo Kalifornie.

zdroj: twitter.com/roweryorg

Príjemne prekvapiť môžu Pierre Latour (:alm:), Bjorg Lambrecht (:lts:), Ben O’Connor (:ddd:), Enrico Gasparotto (:ddd:), Aleksandr Vlasov (Gazprom-RusVelo), Simon Špilak (:kat:).

Ďalšími jazdcami, ktorí budú aktívni v posledných etapách, budú Robert Gesink (:tjb:), Antwan Tolhoek (:tjb:), Jai Hindley (:sun:), Soren Kragh Andersen (:sun:), Tsgabu Grmay (:mts:), Mikel Nieve (:mts:), Darwin Atapuma (Cofidis).

Obrázky etáp: tourdepologne.pl

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár