Okolo Romandie 2023 Preview: príprava na Giro vrcholí

Okolo Romandie 2023
Okolo Romandie 2023

zdroj: https://twitter.com/TourDeRomandie/status/1/photo/1

V utorok 25. apríla odštartuje 76. ročník etapových pretekov Okolo Romandie 2023, ktorý každoročne vytvára finálnu prípravu na talianske Giro. Najväčší adepti na ružový dres (Roglič s Evenepoelom) sa však pretekov nezúčastnia. Napriek tomu je štartová listina plná kvalitných mien.

História Okolo Romandie

Preteky sa odohrávajú v regióne Romandia, ktorý je francúzsky hovoriacou časťou Švajčiarska. Závod sa začal ešte v roku 1947 pri príležitosti 50. výročia švajčiarskej cyklistiky. Od svojho vzniku preteky prerušila iba celosvetová pandémia COVID-19. Hneď v prvých rokoch sa zaviedol prológ ako tradičný štart podujatia, ktoré zase končí časovkou jednotlivcov v kopcovitých terénoch. Tá sa tradične začína na štadióne severne od Lausanne.

Čo sa týka výťazných štatistík, až štyria víťazi Okolo Romandie dokázali v tom istom roku vyhrať aj Tour de France. Boli to Stephen Roche, Cadel Evans, Bradley Wiggins a Chris Froome. Taktiež však ide o podujatie, ktoré vytvára prípravu pred prvou grandtour roka – talianskym Giro d’Italia. V roku 2022 sa Okolo Romandie Féminin prvýkrát konalo v rámci UCI Women’s World Tour ako súčasť osláv 75. výročia pretekov.

Predchádzajúci víťazi Okolo Romandie (posledných 10 rokov)

Okolo Romandie 2023 – parametre

  • typ: etapové preteky
  • začiatok: 25. apríla (utorok)
  • koniec: 30. apríla nedeľa
  • počet etáp: 5 + prológ
  • ročník: 76.
  • krajina: Švajčiarsko (Romandia)
  • kategória: muži Elite
  • UCI Tour: UCI World Tour
  • vysielanie: Eurosport

Okolo Romandie 2023 – trasa

Mapa:

https://www.procyclingstats.com/race/tour-de-romandie/2023/gc/overview

Prológ

https://www.procyclingstats.com/race/tour-de-romandie/2023/stage-0

Ako býva zvykom, preteky v západnej časti Švajčiarska odštartujú 7 kilometrov dlhým prológom, ktorý je celý rovinatý.

1. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/tour-de-romandie/2023/stage-1/today/profiles

Zaujímavý profil prináša 1. etapa, ktorá v sebe ponúka pasáže aj pre šprintérov, aj pre vrchárov. V cieli by sme mali vidieť boj pelotónu o víťazstvo. Veľké medzery v celkovej klasifikácii sa neočakávajú.

2. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/tour-de-romandie/2023/stage-2/today/profiles

Dynamickejší priebeh bude mať druhá skúška, ktorá obsahuje 5 klasifikovaných stúpaní, no na trati cyklisti budú stúpať viackrát. Rozhodne ide o etapu, v ktorej si jazdci na celkové umiestnenie budú musieť dať pozor.

3. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/tour-de-romandie/2023/stage-3/today/profiles

Časovka jednotlivcov zvykne uzatvárať preteky Okolo Romandie. 76. ročník však bude iný; súboje proti chronometru uvidíme v tretej etape. Tá prevedie cyklistov cez 4,3 kilometrov dlhé stúpanie (5,7%). Pretekári taktiež budú jazdiť vo vyššej nadmorskej výške, ktorá však nebude tak dominantne prehovárať do výkonov cyklistov. S určitoťou sa však jedná o etapu, ktorá definitívne prezradí, kto môže a kto nemôže pomýšľať na zisk žltého dresu.

4. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/tour-de-romandie/2023/stage-4/today/profiles

To čo začne časovka jednotlivcov dokončí kráľovská etapa, ktorá meria 162 kilometrov a vo svojom základe prevedie pretekárov cez dve stúpania 1. kategórie. To však nebude všetko, o veľkolepé finále sa postará cieľové stúpanie najvyšej kategórie (HC) na Thyon v nadmorskej výške 2090 metrov.

5. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/tour-de-romandie/2023/stage-5/today/profiles

Záverečná etapa prináša priestor na útočenie pr tých, ktorí nebudú spokojní s dosiahnutým výsledkom. Záver je však rovinatý, preto na úniku treba pracovať už v centrálnej časti etapy.

Okolo Romandie 2023 – favoriti

Celkové poradie

Na štart sa nepostaví obhájca titulu Alexander Vlasov (BOH), namiesto neho privezie nemecká Bora Sergia Higuitu či Emanuela Buchmanna. Do formy na zvyšok sezóny sa bude chcieť dostať aj Damiano Caruso (TBV), Steven Kruijswijk (TJV)  či Jefferson Cepeda (EFE). Všetci sú jazdcami, s ktorými treba počítať do vrchárskych etáp.

Silnú štartovku bude mať aj INEOS. Britský tím by mal v celkovej klasifikácii kvalitne reprezentovať Ethan Hayter či Egan Bernal, pre ktorého budú preteky prípravou na letnú Tour.

Do boja o žltý dres môžu prehovoriť aj Matteo Jorgenson (MOV), Adam Yates (UAD) či Romain Bardet (DSM).

Šprintéri

Pole šprintérov je na Okolo Romandie menšie a inak tomu nebude ani tento rok. Na preteky však zavíta Mark Cavendish (AST), Fernando Gavíria (MOV) alebo Magnus Cort (EFE).

Časovkári

Zaujímavejšie to vyzerá v boji na časovkárskych špeciáloch. Síce na preteky nepríde Filippo Ganna, rýchle kilometre budú vďaka špecialistom ako Jonathan Castroviejo (IGD), Rohan Dennis (TJV), Tobias Foss (TJV), Jos Van Emdem (TJV) či Josef Černý (SOQ).

Pozrite tiež:

Zajtra vyvrcholí jarná klasikárska sezóna monumentom Liege-Bastogne-Liege – „La Doyenne“.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár