Okolo Romandie: Roglič lietal aj v časovke, celkovým triumfom zavŕšil skvelý týždeň

Okolo Romandie 2019
Primož Roglič

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Posledná, piata etapa pretekov Okolo Romandie bola individuálna časovka. Tá sa išla v meste Ženeva na juhozápade Švajčiarska. Trasa dlhá 16,85 kilometra bola v prvej časti zvlnená, nachádzali sa tam stúpania do dĺžky jedného kilometra.

Slovinec Primož Roglič (:tjb:) s prehľadom vyhral časovku a celé preteky. Trať zvládol za 19 minút a 58 sekúnd. Okrem prvej desiatky celkového poradia si to o víťazstvo v etape chceli rozdať aj špecialisti na boj proti chronometru. Z nich vynikol Victor Campenaerts (:lts:) s časom 20 minút a 11,21 sekundy. Na Rogliča stratil 13 sekúnd. Tretie miesto získal Talian Filippo Ganna (:ins:) s dvojsekundovým mankom.

Európsky časovkársky majster Victor Campenaerts; zdroj: twitter.com/BelgicaNews

Ďalšiu sekundu stratili Patrick Bevin (:ccc:) a bývalý nemecký majster sveta v časovke, Tony Martin (:tjb:). Domáci špecialista Stefan Küng (FDJ) zaostal o 22 sekúnd. Mrzieť ho to však nemusí, z týchto pretekov si odváža etapový triumf z tretieho závodného dňa. Kvalitné výsledky zajazdili ôsmy Will Barta (:ccc:) a deviaty Felix Großschartner (BOH). Na víťazstvo prológu nenadviazal Slovinec Jan Tratnik (:bmt:), ktorý bol o 35 sekúnd pomalší ako Campenaerts. 27-ročný rekordér na hodinovke sa dlho držal v horúcom kresle, no už na medzičase vedel, že Roglič ho s najväčšou pravdepodobnosťou vystrieda na čele.

Boj v celkovej prvej desiatke

Z vyslovených časovkárov boli v elitnej skupine najmä Geraint Thomas (:ins:) a priebežne vedúci Primož Roglič (:tjb:). Britský víťaz Tour de France však dnes nemal najlepšie nohy a v cieli stratil na Slovinca 46 sekúnd a skončil na desiatom mieste. Dobre jazdil Rui Costa (:uae:), ktorý pásku preťal 37 sekúnd po víťaznom čase. Slabé časovkárske vlastnosti potvrdil stále iba 22-ročný David Gaudu (FDJ), ktorý bol o 1:01 pomalší. To sa prejavilo aj v celkovom poradí. Mladík si však z etapáku odniesol prvé World Tour víťazstvo.

Finálne poradie pretekov

29-ročný Primož Roglič (:tjb:) neohrozene obhájil svoj žltý dres z minulého roku. Tento rok ho získal hneď v prvej riadnej etape, ktorú vyhral. Deň pred ňou, v prológu, skončil tesne druhý za Tratnikom. Z etapového triumfu sa radoval aj v štvrtej etape, dominanciu potvrdil v dnešnej časovke. Pred Giro d’Italia tak patrí k úplne najväčším favoritom.

Na druhej pódiovej priečke ostal Portugalčan Rui Costa (:uae:). 32-ročný bývalý majster sveta celkovo stratil 49 sekúnd. Počas všetkých ťažších etáp sa dokázal držať za Rogličom, no nedokázal nájsť recept na priam neporaziteľného Slovinca. Tretie miesto vďaka časovke získal Brit Geraint Thomas (:ins:). 32-ročný jazdec tu iba začína svoju intenzívnejšiu prípravu na júlovú Tour, preto sa nám nepredstavil v najlepšej forme.

Časovka vytiahla na štvrté miesto čerstvého víťaza Okolo Turecka Felixa Großschartnera (BOH) z Rakúska. Ten stratil celkovo 1:13. O pódiovú priečku prišiel Francúz Gaudu, ktorý sa nachádza na piatom mieste. Na Giro d’Italia sa pripravuje aj Rus Ilnur Zakarin (:kat:), ktorý bral dvojminútovú stratu. V horách sa však na rozdiel od Rogliča šetril.

Bodovaciu súťaž získal taktiež Roglič, najlepším mladým jazdcom je Gaudu. Víťazstvo vo vrchárskej bodovacej súťaži už včera potvrdil Simon Pellaud (Švajčiarsko).

Rogličova úchvatná sezóna pokračuje

Primož Roglič potvrdil, že momentálne je najlepším jazdcom na týždňové etapáky. V tomto roku stihol vyhrať aj UAE Tour a prestížne Tirreno-Adriatico. Na konte má sedem víťazstiev, jednu etapu vyhral v Spojených arabských emirátoch a rovno tri pridal na západe Švajčiarska v regióne Romandia. Na konte má 29 kariérnych triumfov. V minulej sezóne taktiež dokázal tento etapový podnik vyhrať.

Profil:

Výsledky 5. etapy:

1.Primoz Roglic (Slo):tjb:0:19:58
2.Victor Campenaerts (Bel):lts:0:00:13
3.Filippo Ganna (Ita):ins:0:00:15
4.Patrick Bevin (NZl):ccc:0:00:16
5.Tony Martin (Ger):tjb:
6.Stefan Küng (Swi)FDJ0:00:22
7.Rui Costa (Por):uae:0:00:37
8.Will Barta (USA):ccc:0:00:43
9.Felix Großschartner (Aut)BOH0:00:44
10.Geraint Thomas (GBr):ins:0:00:46

Celkové poradie:

1.Primož Roglič (Slo):tjb:15:25:11
2.Rui Costa (Por):uae:0:00:49
3.Geraint Thomas (GBr):ins:0:01:12
4.Felix Großschartner (Aut)BOH0:01:13
5.David Gaudu (Fra)FDJ0:01:17
6.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:0:01:33
7.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:01:35
8.Ilnur Zakarin (Rus):kat:0:02:00
9.Simon Spilak (Slo):kat:0:02:03
10.Michael Woods (Can):efd:0:02:18

Zdroj: tourderomandie.ch

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár