Okolo Romandie: Suverénny Roglič nedal v kráľovskej etape nikomu šancu

Okolo Romandie 2019

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Dnes sa konala štvrtá etapa pretekov Okolo Romandie, s označením „kráľovská“. Už predošlé dni priniesli posuny v celkovej klasifikácii, no dnešok rozdal pred záverečnou časovkou najdôležitejšie karty. Etapa musela byť kvôli nízkym teplotám a hrozbe sneženia skrátená o vyše 70 kilometrov. To zanemená, že sa vynechali tri ťažké stúpania v strede etapy.

Trasa zo švajčiarskej obce Lucens merala iba 107 kilometrov, na záver si na jazdcov počkal kopec Torgon dlhý 10,3 kilometra s priemerným sklonom 6,5%. Na vrchole konštantného a nie strmého stúpania sa nachádza lyžiarske stredisko.

zdroj: twitter.com/Swiss_Cathy

Na štart sa už nepostavil Elia Viviani (:qst:), ktorý prechladol. O týždeň sa má predstaviť na Giro d’Italia, tak nechcel nič riskovať. Únik vytvorila osmička jazdcov. Boli to najmladší jazdec vo World Tour Remco Evenepoel (:qst:), Simon Pellaud (Švajčiarsko), Claudio Imhof (Švajčiarsko), Jonas Gregaard (AST), Alexis Gougeard (:alm:), Harm Vanhoucke (:lts:), Andrea Pasqualon (Wanty-Groupe Gobert) a Daniel Martínez (:efd:): Práve posledný menovaný Kolumbijčan štartoval etapu s mankom 1:29 na priebežne vedúceho Primoža Rogliča (:tjb:). Mladá vrchárska tvár EF Education First bola počas rovinatej časti etapy na čele virtuálneho poradia, únik tak nemal pred kopcom dostatok priestoru. Pod ten prišiel s rozdielom jednej minúty. Tempo zvýšila zostava Groupama-FDJ, kde pracoval Küng (FDJ). Chcel tak pomôcť kolegovi Davidovi Gauduovi (FDJ).

zdroj: twitter.com/TourDeRomandie

Švajčiar Pellaud si prišiel po 5 bodov na jedinej vrchárskej prémii v strede etapy a zväčšil si náskok v súťaži o horský dres. Po skončení etapy sa tak definitívne stal víťazom súťaže o kráľa hôr, keďže za zajtrajšiu časovku sa body nerozdávajú.

Záverečné stúpanie Torgon

Na začiatku pracoval vlak Jumbo-Visma. Skorý únik sa takmer okamžite rozpadol, odolné nohy ukázali hlavne Martínez. 23-ročný talent ukazoval najmä v prvých kilometroch svoje kvality, otázkou bolo, čo si nechal po celodennom úniku. V malom odstupe za ním jazdil Francúz Gougeard. Ten napokon ukázal konkurencieschopnosť a držal sa so súperom.

Z pelotónu nastúpili na stíhaciu jazdu medzi zvyškami úniku Simon Špilak (:kat:), pre ktorého ide o veľmi obľúbené preteky. Slovinec však nedostal pomoc od dvojice Švajčiarov a svoj pokus vzdal. Skupinu hlavných favoritov viedol tím Gerainta Thomasa (:ins:) Ineos a skupina sa preriedila na dvadsiatku vrchárov. Päť kilometrov pred cieľom bol únik definitívne pokorený. Oponenti Rogliča čakali na útok až príliš dlho, keďže záver nebol až tak náročný ako prvé sektory kopca.

Z hlavnej skupiny ako prvý zaútočil Guillaume Martin (Wanty Groupe-Gobert). To vyprovokovalo jeho krajana Gaudua, ktorému prvý pokus nevyšiel. Protiofenzívu zasadil kolega lídra Steven Kruijswijk (:tjb:), no opäť bolo všetko spojené. Druhý pokus Gaudua opäť pokryl Holanďan Kruijswijk.

2 km pred koncom sa podarilo vzdialiť dvojici Hugh Carthy (:efd:) a Jan Hirt (AST). Na jednoduchšej časti však tvrdo zrýchlil Primož Roglič a nechal za sebou súperov. Stíhaciu jazdu spustil Thomas a pridal sa k Slovincovi.

Záver:

Dvojička azda najsilnejších jazdcov na štartovej listine odolala pred skupinou až do značky posledného kilometra. Onedlho nastúpil Emanuel Buchmann (BOH), no Roglič ho k ničomu nepustil. Podobný výsledok nastal pri útoku CarthyhoNavyše, Roglič po jeho dostihnutí ešte zrýchlil a v poslednej dvestovke metrov mal ako najlepšiu pozíciu, tak aj rýchlosť. Podčiarkol fakt, že pred blížiacim sa Giro d’Italia je jedným z najväčších favoritov na zisk ružového dresu. Pritom to dáva jasne najavo a nešetrí si nohy pred trojtýždňovým zápolením. Na západe Švajčiarska je na najlepšej ceste vyhrať aj tretie etapové preteky v tejto sezóne. Uspel na UAE Tour a Tirreno-Adriatico.

29-ročný Primož Roglič tak vyhral aj svoju druhú etapu na Okolo Romandie. Druhý skončil Rui Costa (:uae:) a tretie miesto bral Geraint Thomas (:ins:). Slovinec bol dnes jednoducho najsilnejší, stíhal viaceré útoky a ukázal svoju dynamiku v kopcovitých finišoch. Za nimi došla 10-členná skupina s najväčšími favoritmi. 6 a 19 sekúnd stratili Carthy Špilak.

Posledné metre:

Celkové poradie

Suverénny Roglič ostáva na čele celkovej klasifikácie. V cieli dostal 10 bonifikačných sekúnd. Za pódiové umiestnenia sa brali 6 a 4 sekundy. Druhý je bývalý majster sveta Costa z Portugalska. Ten vďaka bonusu odsunul na tretie miesto Gaudua. 22-ročný Francúz a víťaz včerajšej etapy ostáva na čele súťaže mladých jazdcov.

Zajtra sa všetko definitívne potvrdí v časovke dlhej 17 kilometrov. Najlepším v tejto discipílne z top-10 je Roglič. Jediným, kto ho v boji s časom môže ohroziť, je Brit Geraint Thomas na štvrtej priečke s odstupom 26 sekúnd.

Slováci

Pomocník tímu Bora – hansgrohe Erik Baška (BOH) pracoval hlavne v prvých častiach etapy pre vrchárskych lídrov Großschartnera (BOH) a Buchmanna (BOH). Neskôr vypustil a došiel na 114. mieste so stratou 17:45 na víťaza.

Nový profil:

Výsledky 4. etapy:

1.Primoz Roglic (Slo):tjb:2:42:21
2.Rui Costa (Por):uae:
3.Geraint Thomas (GBr):ins:
4.Michael Woods (Can):efd:
5.David Gaudu (Fra)FDJ
6.Felix Großschartner (Aut)BOH
7.Jan Hirt (Cze)AST
8.Emanuel Buchmann (Ger)BOH
9.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:
10.Ilnur Zakarin (Rus):kat:

Celkové poradie:

1.Primož Roglič (Slo):tjb:15:05:13
2.Rui Costa (Por):uae:0:00:12
3.David Gaudu (Fra)FDJ0:00:16
4.Geraint Thomas (GBr):ins:0:00:26
5.Felix Großschartner (Aut)BOH0:00:29
6.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:0:00:37
7.Michael Woods (Can):efd:0:00:38
8.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:00:39
9.Carlos Betancur (Col)MOV0:00:57
10.Simon Spilak (Slo):kat:0:01:00

Zdroj: tourderomandie.ch

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár