UAE Tour: Sam Bennett vyhral posledný šprint, Roglič celkovým víťazom

UAE Tour 2019

zdroj: twitter.com/uae_tour

Posledná, siedma etapa pretekov UAE Tour mala 145 kilometrov. Jej profil bol úplne rovinatý, v závere sa očakával šprint pelotónu v Dubaji. Do úniku sa dostali Dmitrij Gruzdev (AST), Simon Clarke (:tfr:) a Benoit Cosnefroy (:alm:). Vytvorili si náskok štyroch minút, tempo pelotónu bolo stále kontrolované, keďže na trati opäť fúkal nepríjemný vietor. Na prvej šprintérskej prémii z pelotónu bodoval Elia Viviani (:qst:), na druhej Michael Mørkøv (:qst:). Priebežný líder v bodovacej súťaži Stepan Kurjanov (Gazrpm-Rusvelo) získal iba jeden bod, síce sa udržal na čele, no taliansky šampión Viviani s najvyššou pravdepodobnosťou mal bodovať aj v samom závere etapy, čo sa o Rusovi povedať nedalo.

Hlavná skupina musela ku koncu pritvrdiť, keďže pri vstupe do poslednej desiatky kilometrov mala trojica utečencov náskok okolo jednej minúty. Pracovať museli šprintérske celky Deceuninck-Quick Step alebou UAE-Team Emirates, ale k slovu sa prihlásili aj BORA – hansgrohe a Bahrain Merida. Snaha únika sa ukončila na méte troch kilometrov do konca a nastali súboje o pozície pre šprint. Vpredu sa držala zostava Jumbo-Visma, za ktorú jazdí priebežný líder Primož Roglič (:tjb:), ktorému stačilo dôjsť do cieľa.

Do posledného kilometra vstúpil ako prvý šprintérsky vláčik Lotto Soudal s Calebom Ewanom (:lts:). Tí prežili najlepšie poslednú zákrutu. Do skvelej pozície sa dostal Fernando Gaviria (:uae:), ktorému šprint opäť rozbiehal silný Alexander Kristoff (:uae:). Vlak Quick-Stepu s Vivianim sa nachádzal v zadných radoch. Kolumbijčan Gaviria otvoril šprint ako prvý, na ňom bol zavesený Sam Bennett (BOH). Bol to práve Ír, ktorý dokázal v poslednej chvíli poraziť Gaviriu o dĺžku kolesa, keď sa skvelo spoza neho odtrhol a zrýchlil. Tretí skončil Caleb Ewan. Ten síce mal najlepšiu východiskovú polohu, no zjavne nemal dosť rýchle nohy. Talian Elia Viviani napokon skončil na piatej priečke, keďže musel šprintovať zozadu.

28-ročný Bennett získal druhé prvenstvo v sezóne, predtým ešte triumfoval na Vuelta a San Juan. Tento triumf je však oveľa príjemnejší, keďže v závere porazil viacero veľkých svetových šprintérskych mien.

Video šprintu:

Celkové poradie

Slovinec Primož Roglič ovládol generálnu klasifikáciu prvého ročníka UAE Tour, druhého Alejandra Valverdeho (MOV) porazil o 31 sekúnd. Najlepší mladý jazdec pretekov David Gaudu (FDJ) skončil na tretej priečke. Elia Viviani za piate miesto v etape získal ešte sedem bodov a vyhral bodovaciu súťaž.

Slováci:

Jediným slovenským zástupcom na pretekoch bol Erik Baška (BOH), ktorý bol domestikom pre Bennetta. Dnes BORA stavila na inú taktiku a Erik svojmu šprintérskemu lídrovi špurt nerozbiehal. Dnešnú etapu Baška dokončil v hlavnej skupine na 61. mieste. V celkovom poradí obsadil 129. pozíciu, na víťaza stratil 51 minút a 6 sekúnd. Najlepším umiestením 25-ročného Slováka bolo piate miesto v druhej etape.

Profil:

Výsledky 7. etapy:

1.Sam Bennett (Ire)BOH 3:17:51
2.Fernando Gaviria (Col):uae:
3.Caleb Ewan (Aus):lts:
4.Alexander Kristoff (Nor):uae:
5.Elia Viviani (Ita):qst:
6.Phil Bauhaus (Ger):sun:
7.Max Walscheid (Ger):bmt:
8.Luka Mezgec (Slo):mts:
9.Matteo Moschetti (Ita):tfr:
10.Kristoffer Halvorsen (Nor):sky:

Celkové poradie:

1.Primož Roglič (Slo)LOT26:27:29
2.Alejandro Valvere (Spa)MOV0:00:31
3.David Gaudu (Fra)FDJ0:00:44
4.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:00:56
5.Wilco Kelderman (Ned)SUN0:01:04
6.Tom Dumoulin (Ned):sun:0:01:08
7.Daniel Martin (Ire):uae:0:01:11
8.James Knox (GBr):qst:0:01:29
9.Laurens De Plus (Bel):tjb:0:01:45
10.Michal Kwiatkowski (Pol):sky:0:01:49
Zdroj: cyclingnews.com
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár