Okolo Romandie: Rogličova dominancia pokračuje, vyhral v šprinte vrchárov

Okolo Romandie 2019

zdroj: twitter.com/IsUpdate1

Po úvodnej časovke nasledovala prvá etapa s hromadným štartom pretekov Okolo Romandie. Tá mala 168,4 kilometra a viedla z Neuchâtel do La Chaux-de-Fonds. Išlo o kopcovitú záležitosť, na trase sa nachádzalo päť kategorizovaných stúpaní a niekoľko vrcholov bez vrchárskej prémie.

O účasť v úniku sa dnes tvrdo bojovalo, nakoniec sa pred prvým stúpaním na čele usadilo 13 jazdcov. Boli to: Haga (:sun:), Rosa (:ins:), Capecchi (:qst:), Thomson (:ddd:), Bonet (FDJ), Bodnar (BOH), Pellaud (Švajčiarsko), Gougeard (:alm:), Vingegaard (:tjb:), Owsian (:ccc:), Schelling (Švajčiarsko), Vanhoucke (:lts:) a Mori (:uae:). Na horských šprintoch si pred druhou etapou poistil vrchársky dres Pellaud zo švajčiarskej reprezentácie. Viacerí šprintéri nestačili na tvrdé tempo, ktorým sa išlo cez viaceré stúpania. Jediným rýchlym špecialistom bol pred poslednou prekážkou Sonny Colbrelli (:bmt:), no útok Gerainta Thomasa (:ins:) preriedil pole 12 km pred páskou. Nástup britského víťaza Tour nestačil na víťazstvo, potom to skúsil Emanuel Buchmann (BOH) sólovým útokom na falošnej rovinke.

Za ním bola stíhacia skupina, ktorá sa opäť rozdelila po ataku Thomasa. Jazdec Ineosu zobral so sebou Davida Gaudua (FDJ) a Michaela Woodsa (:efd:) a pridali sa k Nemcovi. Zriedený pelotón však viedol Steven Kruijswijk (:tjb:), ktorý pracoval pre Primoža Rogliča (:tjb:). Skupiny sa neskôr zjednotili.

Nasledovali viaceré pokusy jednotlivcov od jazdcov ako Gaudu, Ilnur Zakarin (:kat:) a Thomas. Nástupy pod značkou posledného kilometra chytil Carlos Betancur (MOV). Víťaz tak vzišiel zo selektívnej skupiny 20 cyklistov. Tú do cieľa viedol Damien Howson (:mts:), najrýchlejší v šprinte bol Slovinec Primož Roglič a vyhral etapu. Po veľmi agresívnom dni bol druhý mladý Francúz Gaudu a tretie miesto získal Rui Costa (:uae:).

Celkové poradie:

Víťaz tohto podniku z minulého roku Roglič sa po včerajšom tesnom druhom mieste dostáva na čelo generálnej klasifikácie. Túto pozíciu prebral od krajana Jana Tratnika (:bmt:). Vďaka bonusovým sekundám je druhý Costa z Portugalska. 22-ročný Gaudu je na priebežnom treťom mieste. V prvej skupine finišoval aj Thomas, ktorý sa posunul na štvrté miesto.

29-ročný Roglič zaznamenal štvrté víťazstvo v prebiehajúcej sezóne. Dve z nich boli celkové triumfy na UAE Tour a Tirreno-Adriatico. Jeden z najlepších jazdcov na týždňové etapové podniky sa pripravuje na Grand Tour preteky Giro d’Italia. Tie začínajú o 10 dní a Roglič a vďaka zjavnej forme patrí k veľkým favoritom.

Záverečné metre:

Profil:

Výsledky 1. etapy:

1.Primož Roglič (Slo):tjb:4:15:18
2.David Gaudu (Fra)FDJ
3.Rui Costa (Por):uae:
4.Michael Woods (Can):efd:
5.Damien Howson (Aus):mts:
6.Carl Fredrik Hagen (Nor):lts:
7.Eduardo Sepulveda (Arg)MOV
8.Jan Hirt (Cze)AST
9.Felix Großschartner (Aut)BOH
10.Guillaume Martin (Fra)Wanty-Gobert

Celkové poradie:

1.Primož Roglič (Slo):tjb:4:20:15
2.Rui Costa (Por):uae:0:00:10
3.David Gaudu (Fra)FDJ0:00:12
4.Geraint Thomas (GBr):ins:0:00:13
5.Carlos Betancur (Col)MOV0:00:14
6.Felix Großschartner (Aut)BOH0:00:15
7.Steven Kruijswijk (Ned):tjb:0:00:17
8.James Knox (GBr):qst:0:00:18
9.Damien Howson (Aus):mts:
10.Winner Anacona (Col)MOV0:00:19

Zdroj: cyclingnews; tourderomandie.ch

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár