Okolo Slovenska 2021 na Eurosporte. Peter Sagan by mal prísť

Okolo Slovenska 2021
Okolo Slovenska tímy a štartová listina 2021

zdroj: © Ján Melicher

Preteky Okolo Slovenska 2021 sú na programe v dňoch od 15. do 19. septembra. Organizátori predbežne potvrdili, že Peter Sagan (BOH) sa pravdepodobne zúčastní najväčších domácich pretekov.

Aktualizácia 18.8.: Preteky bude vysielať televízna stanica Eurosport a organizátori potvrdili ďalšie mená (Sagan, Froome, Nizzolo, Hindley) >>>

Na preteky nastúpi 21 sedemčlenných tímov – z toho až tretina bude najvyššej kategórie World. Ide o celky BORA – hansgrohe, Deceuninck – Quick-Step, Astana – Premier Tech, Team DSM, Team BikeExchange, Israel Start-Up Nation a Team Qhubeka ASSOS.

Peter Sagan Supacaz
Reklama

Trasa Okolo Slovenska 2021 – z Košíc do Trnavy.

Preteky odštartujú atraktívnym večerným prológom historickými uličkami mesta Košice. Metropola východu bude dejiskom prvej etapy dlhej 151 km. Štart i cieľ bude  na Rooseveltovej ulici. Počas prvej etapy sa pretekári popasujú s 5 vrchárskymi prémiami (nad Bukovcom, Štós, Folkmár, Jahodná a nad Bukovcom) a dvoma rýchlostnými (Medzev, Gelnica).

Druhá etapa so štartom pod Spišským hradom prevedie cyklistov cez Levoču, Spišskú Novú Ves, Vysoké Tatry až do Dolného Kubína. Počas 190 kilometrov sa bude bojovať o 2 rýchlostné prémie (v Spišskej Novej Vsi a Liptovskom Hrádku) a 2 vrchárske prémie (v Starom Smokovci a Štrbskom Plese).

Mapa Okolo Slovenska 2021

Okolo Slovenska 2021 mapa
zdroj: Okolo Slovenska

Tretia etapa prevedie jazdcov z Dolného Kubína cez Kysuce až do Považskej Bystrice. Na 194,2 km sa nachádzajú stúpania Lutiše, Semeteš, Manínska tiesňava a Čelkova Lehota – sedlo.

Posledná etapa má 159 kilometrov. Pelotón prevedie z Trenčianskych Teplíc cez Motešice, Zlatníky, Topoľčany, Hlohovec na Šúrovc na okruh v Trnave. V posledných kilometroch sa prejde cez Ružindol, Borovú, s návratom cez Suchú nad Parnou.

Päťetapové preteky majú kategóriu UCI 2.1 (tretiu najvyššiu po World Tour a Pro). Zostavovateľ trate Stanislav Holec na tlačovej konferencii uviedol, že profil sa prispôsobuje nasledujúcim majstrovstvám sveta vo Flámsku, ktoré majú zvlnený a klasikársky profil.

V 65. ročníku sa nemenili špeciálne dresy – žltý pre celkového víťaza, zelený pre víťaza bodovacej súťaže, biely s červenými bodkami pre najaktívnejšieho vrchára a biely pre najlepšieho mladého jazdca. Najlepší Slovák sa svojím dresom bude môcť predviesť iba na pódiu, keďže pravidlá nepovoľujú viac ako štyri špeciálne tričká.

Aktualizované: Prenos v televízii Eurosport

Preteky potvrdili, že dostali dotáciu 350-tisíc eur od vlády. Okrem RTVS sa tak preteky budú vysielať aj medzinárodne, v televízii Eurosport. Podľa predbežných informácií sa plánuje hodinový živý prenos z každého dňa.

V každom meste obľúbená jazda pre fanúšikov „Energia na kolesách“

Pre divákov v cieľových mestách bude i tento rok pripravený zaujímavý program. Na deti čaká tombola plná zaujímavých cien, aj stánky partnerov podujatia. Fanúšikovia popri trati i v cieli sa môžu tešiť na darčeky z reklamnej kolóny, ktorá pôjde v približne polhodinovom predstihu pred pelotónom. Všetko samozrejme, bude prebiehať v zmysle rešpektovania opatrení vlády SR, hlavného hygienika a usmernení UCI na zabránenie šírenia vírusu Covid-19.

Novinkou oproti predchádzajúcim ročníkom bude konanie obľúbenej jazdy pre fanúšikov v každom cieľovom etapovom meste.

Medzi víťazmi Lampaert i Alaphilippe

Okolo Slovenska majú počiatky v roku 1954, kedy prvý ročník vyhral Karel Nesl. Ako šli roky, po čisto česko-slovenských alebo maďarských víťazoch sa podujatie zo štvrtej skupiny pretekov dostalo na veľmi širokú mapu podujatí. V posledných rokoch tak triumf z tohto podujatia majú Petr Vakočalebo Mauro Finetto. Najúspešnejším mužom histórie je Čech Miloš Hrazdíra. Ten na prelome šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch získal tri triumfy. Najviac etáp má na konte Vlastimil Růžička, konkrétne sedem.

V roku 2017 sa udiala zásadná zmena – povýšenie do levelu 1, čo v praxi znamená, že po pretekoch s označením World Tour a Pro aj tu môžu štartovať World tímy. Prvý ročník v novej ére pretekov vyhral Jan Tratnika pro-konti stajne CCC.

To sa ešte len schyľovalo k historickej edícii 2018, ktorú vyšperkovali tímy Quick-Step Floors a Bora – hansgrohe. Žltý dres si obliekol súčasný majster sveta Julian Alaphilippe, časovku vyhral univerzálny klasikár Bob Jungels, v belgickom drese nastúpil Yves Lampaert, alebo poslednú etapu vyhral jeden z najväčších šprintérskych talentov Fabio Jakobsen. Vo vrchárskom drese sme videli Giulia Cicconeho, ktorý modrý vrchársky dres získal na Giro d’Italia a ten najcennejší, žltý, držal aj na Tour de France. Okrem toho bol na cestách víťaz najprestížnejších mládežníckych pretekov Tour de l’Avenir Tobias Foss.

Alexander Kristoff vyhral 1. etapu Okolo Slovenska ’19. zdroj: Jan Melicher

V roku 2019 etapy vyhrali šprintéri svetového kalibru Alexander Kristoff, Arnaud Démare a Elia Viviani, žltý dres bral Yves Lampaert. V roku 2020 vyhral po tesnom súboji o sekundy Nemec Jannik Steimle (:dqt:). Tím Deceuninck – Quick-Step tak má z troch účasti tri tituly.

Zdroj: tlačová správa www.okoloslovenska.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár