Okolo Slovenska: Küng ovládol časovku a po zmene vedie. Baška výborný

Küng

zdroj: Igor Stančík

Prvý deň Okolo Slovenska pokračoval krátkou časovkou v Bardejove. Mestský okruh meral 7400 metrov a obsahoval viaceré priame pasáže, mierne zvlnené, a z víťazstva sa tak mal radovať jazdec, ktorý vedel ponúknuť na špeciálnom bicykli najväčší výkon a silu. Taktiež prehovorilo aj počasie, ktoré bolo chladné a teplomer ukazoval niečo okolo 13 ºC.

Prvým veľkým mužom svetového pelotónu na trati bol mladý David Gaudu (FDJ), ktorý zašiel čas 10:33. Ako prvý sa sekundu pod desať minút dostal ťahač svojho tímu Iljo Keisse (:qst:). 9:43 dosiahol vrchár Emanuel Buchmann (BOH), ktorý však v predošlej etape stratil viac ako minútu. Potom sa vedenia ujal špecialista Maciej Bodnar (BOH) s časom 9:29.

Juraj Sagan (BOH) na páske zaostal s výkonom 9 minút a 55 sekúnd. Iba 22-ročný Torjus Sleen (Uno-X) stratil na Bodnara iba tri sekundy a skoro sa postaral o senzáciu. Slušný výkon ukázal aj Čech Petr Vakoč (:qst:), keď zaostal o 11 sekúnd. Talent Leon Heinschke (Development Team Sunweb) zašiel ešte lepšie, keď opäť na Poliaka nestačil iba o tri sekundy.

Juraj Sagan:

zdroj: Jan Melicher

Svetoví špecialisti sa ukázali

Na trať sa dostal aj vyslovený špecialista Bob Jungels (:qst:), ktorý minulý rok vyhral popradský prológ. Luxemburský šampión v cieli dosiahol 9:12, no na čele sa udržal iba veľmi krátko. Z neho ho zosadil švajčiarsky šampión Stefan Küng (FDJ) s najlepším výkonom 9:04, čo bola už vysoká latka.

zdroj: Jan Melicher

Küngov čas ostal neohrozený ani po pokusoch Toma Bohliho (:uae:), Kamila Gradeka (:ccc:) alebo Jana Bártu (Elkov-Author). Čech dokonca predstihol Bodnara. Do top-10 sa ešte dostal Matthias Brändle (Israel Cycling Academy), no už sa nečakal skalp švajčiarskeho majstra.

Ohroziť ho mohol už len Yves Lampaert (:qst:), ktorého časomiera sa zastavila na hodnote 9:07 a posledné chvíle tak priniesli ešte menšiu drámu, no obrat neponúkli.

Zo Slovákov najlepšie skončil Erik Baška (BOH), ktorý prešiel trať iba o 24 sekúnd pomalšie ako víťazný Küng a obsadil deviate miesto.

Šprintéri, ktorí sa v skorých hodinách umiestnili hore, v časovke postrácali. Podobný výkon ako Baška ponúkol aj Démare (FDJ) či Viviani (:qst:). Priebežne vedúci Alexander Kristoff (:uae:) napokon stratil 54 sekúnd. Nórsky jazdec totiž spadol v jednej zo zákrut a musel limitovať svoje straty, čo sa mu aj celkom podarilo a časovku dokončil. Na celkové poradie však môže zabudnúť.

Kristoff:

zdroj: Igor Stančík

25-ročný Stefan Küng získal svoje 13. profesionálne víťazstvo. Po novoročnom prestupe do FDJ je to jeho piate. Dvakrát sa mu dokonca darilo v hromadnom štarte, v etape na Okolo Romandie a na menšej jednodňovke Tour du Doubs. Okrem toho svoje svoje časovkárske kvality ukázal na domácom šampionáte a na Okolo Algarve.

zdroj: Igor Stančík

Celkové poradie

Víťazný Švajčiar a jeho tím ešte žiadali, aby sa prehodnotili výsledky z prvej poletapy poznačené pádom. Hlavný rozhodca Majid Khorram Nasseri po dlhšej chvíli upravil.

Najprv bol za držiteľa žltého dresu vyhlásený Yves Lampaert (:qst:), no po úprave sa ním stal Stefan Küng (FDJ). Ráno sa kvôli pádu zaznamenávali aj časy menších skupín a Kung tak vo finále stratil šesť sekúnd. Táto medzeru sa ale vymazala, celý pelotón došiel pokope a Švajčiar sa tak mohol prezliekať. V žltom drese ho tak držia iba tri sekundy. Tretí je univerzál Bob Jungels (:qst:), ktorý pri dobrej forme bude určite nebezpečný aj zajtra.

Starý držiteľ žltého dresu Lampaert:

zdroj: Jan Melicher

Najlepším Slovákom ostáva Erik Baška s celkovou stratou 23 sekúnd na 11. mieste. 25-ročný šprintér dnes zajazdil nadštandardnú jazdu a ostáva v hre o celkové poradie. Formu má zjavne veľmi dobrú a uvidíme, ako zvládne zajtrajšie stúpania.

Na miesto najlepšieho mladíka sa dostal Torjus Sleen. Bodovací dres je v rukách Kristoffa. Po jedinej prémii dňa je Kenny Molly lídrom horskej súťaže.

Slováci

Po Baškovi bol druhým najlepším domácim jazdcom Juraj Sagan.

Erik Baška v drese pre najlepšieho Slováka:

Baška
zdroj: cyklonews

Mapa a profil časovky:


Výsledky 1.B etapy Okolo Slovenska:

1. Stefan Küng (Swi) FDJ
2. Yves Lampaert (Bel) :qst:
3. Bob Jungels (Lux) :qst: 0:08
4. Kamil Gradek (Pol) :ccc: 0:10
5. Matthias Brändle (Aus) Israel Cycling Academy 0:12
6. Tom Bohli (Swi) :uae:
7. Jan Bárta (Cze) Elkov – Author 0:15
8. Gijs Van Hoecke (Bel) :ccc: 0:17
9. Erik Baška (Svk) BOH 0:23
10. Arnaud Démare (Fra) FDJ

Kompletné výsledky si môžete pozrieť TU

Celkové poradie Okolo Slovenska:

1. Stefan Küng (Swi) FDJ 3:30:52
2. Yves Lampaert (Bel) :qst: 0:03
3. Bob Jungels (Lux) :qst: 0:08
4. Kamil Gradek (Pol) :ccc: 0:10
5. Matthias Brändle (Aus) Israel Cycling Academy 0:12
6. Tom Bohli (Swi) :uae:
7. Jan Bárta (Cze) Elkov – Author 0:15
8. Gijs Van Hoecke (Bel) :ccc: 0:17
9. Michael Mørkøv (Den) :qst: 0:21
10. Elia Viviani (Ita) :qst: 0:22

Kompletné výsledky si môžete pozrieť TU

 

Zdroj: okoloslovenska.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár