Okolo Slovenska prilákalo veľké mená. Jednotkou Viviani, chýbajú Pinot a Polanc

okolo slovenska

zdroj: twitter.com/bikenewsPhoto

Preteky Okolo Slovenska sú za rohom a dnes sa konala tlačová konferencia, ktorá upresnila viaceré podrobnosti. Trasa aj účasť tímov boli predstavené v júni a medzitým začali padať aj prvé mená. Preteky štartujú v Bardejove 18. septembra a o najväčších hviezdach už máme takpovediac jasno. Tie budú súťažiť počas štyroch dní.

Z celkových 22 tímov až päť bude patriť pod licenciu World Tour. Budú to Deceuninck – Quick Step, UAE-Team Emirates, CCC Team, Groupama – FDJ a Bora – hansgrohe. Tie už ohlásili, že na Slovensko sa pozrú esá ako európsky majster Elia Viviani (:qst:), ktorý bude na drese nosiť číslo jedna, Bob Jungels (:qst:), Yves Lampaert (:qst:), Arnaud Démare (FDJ), Emanuel Buchmann (BOH) alebo Alexander Kristoff (:uae:). Skúsený „sympaťák“ Laurens Ten Dam (:ccc:) si naše cesty užije, keďže po ohlásení konca kariéry pôjde o jedny z jeho posledných pretekov.

Predpokladal sa aj štart Francúza Thibuata Pinota (FDJ), no špičkový vrchár naďalej bojuje so zranením a preťažením z Tour de France a sezónu predčasne ukončil. Víťaz monumentu Okolo Lombardie patril k hlavným mužom júlovej Tour. Okrem neho sa už s určitosťou na Okolo Slovenska nepredstaví Jan Polanc (:uae:). Slovinec držal počas tohtoročnej Giro d’Italia ružový dres, až o neho prišiel na veľkých kopcoch.

Riaditeľ pretekov Ľudovít Lučanič:

Zmeny môžu nastať ešte aj tri dni pred štartom, dokonca aj v deň tímovej porady, no tam to už nemôže byť nikto, kto nie je uvedený medzi štartujúcimi alebo náhradníkmi. Pinot sa po zranení na Tour de France necíti byť 100 percent vo svojej forme a tak tento rok už ukončil svoju pretekársku činnosť. Obdobný prípad je Polanc, tiež má nejaké problémy s formou i zdravotné. UAE tak bude všetko stavať na Kristoffa.“

„Málo vieme o tíme Delko Marseille Provence, ktorý má pretekárov na rozhraní prvej stovky a môžu prekvapiť. Veľa napovie časovka, v nej sa môžu presadiť Bob Jungels či Yves Lampaert z Quick Stepu. Myslím si, že budúceho víťaza môžeme hľadať v troch tímoch, sú to Quick-Step, FDJ a UAE-Team Emirates. Z cyklistov by som spomenul okrem dvojice Quick Stepu za určitých okolností aj ich kolegu Vivianiho, zo UAE Kristoffa a z FDJ určite Démara.“

O slovenskej reprezentácii a Dukle Banská Bytrica:

V nej bude jednotka Matúš Štoček, vlani najlepší Slovák na pretekoch. Dukla bude po problémoch, ktoré mal Patrik Tybor, asi meniť zostavu, no ešte to nemáme odkonzultované. Veľké prekvapenie môže spraviť Martin Haring, ktorý sa síce opäť sústreďuje na horské bicykle, ale už vlani sme videli, čo dokázal. Vedia, že v ťažkej konkurencii to bude na celkové umiestnenie zložité a asi pôjdu na nejaké tričko, pravdepodobne bodovacie,“

V tíme Bora – hansgrohe nebudú chýbať Juraj Sagan (BOH) a Erik Baška (BOH), ktorý by mal dostať šancu v šprintérskych etapách. Proti spomínanej šprintérskej elite to ale bude mať veľmi ťažké.

O chýbajúcom televíznom prenose:

Ak by sme chceli priamy prenos z celého podujatia, tak sa bavíme o státisícoch eur. My by sme mali zaplatiť niekoho, kto to odvysiela. Keby mala RTVS motorky s kameramanmi, záznam z helikoptér, lietadlo, ktoré zabezpečuje prenos, tak by sa to asi dalo zrealizovať, lenže nemá. Ponúkli nám najlacnejšiu firmu zo Španielska a tá stojí niekoľko stotisíc eur“

Okolo Slovenska naberá na kvalite

Okolo Slovenska patrí do UCI kategórie 2.1., čiže od neho sú vyššie HC a potom samotná kategória World Tour. Podľa špecializovaného portálu procyclingstats sa medzi etapákmi prvej úrovne umiestnili na kvalitnej 13. priečke. Tento rebríček je robený podľa predbežnej štartovky, po vypadnutí Pinota odišlo mnoho bodov a preteky mohli byť aj vyššie. Po minulom ročníku ale kvalita zatiaľ narástla, uvidíme, či to preteky dokážu priamo na trati. Päť WT tímov sľubuje väčšiu vyrovnanosť, no trasa sa zjednodušila. Minulý rok boli na Slovensku len Quick Step a Bora.

Začína sa šprintérskou poletapou v Bardejove, po ktorej ihneď nasleduje časovka. Na ďalší deň sa putuje cez Tatry do Ružomberka a práve v druhej etape sa nastúpa najviac metrov. Práve tu a v časovke sa rozhodne o celkovom víťazovi, ktorý bude držať žltý dres. Tretia etapa končí na výbušnom stúpaní v Hlohovi, o slovo sa môžu prihlásiť aj šprintéri. Tí však určite zoberú víťazstvo v poslednej etape v Senici.

Kompletný prehľad etáp si môžete pozrieť v našom článku. Predbežné zostavy prináša portál procyclingstats

 

Zdroj vyjadrení: teraz.sk

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár