Okolo Slovenska so šiestimi World Tour tímami a štartom v Žiline

Okolo Slovenska 2020

zdroj: Ján Melicher

Najväčšie cyklistické podujatie na Slovensku a jeho 64. ročník bolo predstavené. Okolo Slovenska sa bude konať od 16. do 19. septembra a počas výrazne upravenej sezóny sľubuje opäť o čosi vyššiu kvalitu štartovej listiny.

Preteky kategórie UCI 2.1 ostávajú vo svojom pôvodnom termíne, a to pred majstrovstvami sveta. Účasť potvrdili tímy z najvyššej divízie: Deceuninck – Quick Step, Bora-Hansgrohe, Cofidis, CCC Team, Israel Start-Up Nation a Sunweb. Doplní ich 6 prokontinentálnych a 7 kontínentálnych tímov a slovenská reprezentácia.

Keďže aj majstrovstvá sveta sú tento rok kopcovitou záležitosťou, Okolo Slovensko ponúkne mierne prispôsobený profil, kde bude dominovať 22-kilometrové stúpanie na Zilechov a plejáda ďalších vrchárskych prémií.

Prvý deň bude opäť nabitý, stred Slovenska rozhodne o víťazovi

Ako aj minuloročný úvodný deň v Bardejove, aj úvod v Žiline sa skladá z dvoch poletáp. Na samý začiatok na jazdcov počká kopcovitá etapa v regiónoch Kysuce a Orava. Po cieli v rodisku bratov Saganovcov sa ukážu najlepší časovkári na krátkej sedemkilometrovej trase.

Pokračovať sa bude etapou do Banskej Bystrice, ktorá bude ovešaná štyrmi vrchárskymi prémiami prvej kategórie a na svoje si prídu hlavne vrchári. Druhý deň bude merať 210 kilometrov.

Ani tretia etapa nebude krátka, na okruhoch medzi Banskou Bystricou a Žiarom nad Hronom sa prejde 191 kilometrov. Po Kremnických a Štiavnických vrchoch sa pravdepodobne rozhodne o celkovom víťazovi, keďže v posledný deň sa aj tretí rok za sebou bude finišovať na Záhorí, kde vyhrávali šprintéri.

Ďalší ročník s účasťou World Tour tímov sa ukončí v Skalici, kde sa najrýchlejší jazdci v pelotóne prihlásia o slovo po 60 rovinatých kilometroch v závere.

Podrobné grafiky profilov a trás ešte organizátori nezverejnili.

Koronavírus poznačí organizáciu

Kvôli situácii s Covid-19 preteky pravdepodobne prišli o avizovanú účasť Petra Sagana aj iných hviezd pelotónu. V tom termíne sa totiž koná Tour de France a do Giro d’Italia bude ostávať len pár dní na zotavenie. Blízky dátum pred majstrovstvami sveta však otvoril dvere pre iných borcov, prevažne vrchárov, keďže práve takýto typ jazdca si vo Švajčiarsku oblečie dúhový dres.

Ruší sa aj večerné predstavenie tímov, ktoré malo vlani v Bardejove úspech. Zmeny sa však až tak výrazne nedotknú divákov, v exteriéri a popri trati na nich opäť budú čakať sponzorské programy a rôzne kultúrne akcie.

Tímy 64. ročníka Okolo Slovenska:

zdroj: twitter.com/TourofSlovakia

 

Zdroj: okoloslovenska.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár