4. etapa Okolo Slovenska 2020: Steimle vyhral celkovo, Barbier etapu

Okolo Slovenska 2020
Jannik Steimle Okolo Slovenska 2020

zdroj: © Igor Stančík

4. etapa Okolo Slovenska 2020 sa skončila opäť hromadnou koncovkou. V poslednej etape sa v Skalici radoval Rudy Barbier (:ins:). Nemec Jannik Steimle (:dqt:) sa udržal na čele celkovej klasifikácie a vyhral svoje prvé etapové preteky v profesionálnej kariére.

Ako sa zvyklo v posledných rokoch, preteky kategórie 2.1 Okolo Slovenska sa ukončili šprintérskou etapou na Záhorí. Tentokrát bol finiš v Skalici po 171 km prevažne roviny a zvlneného terénu. Cieľ prišiel po falošnej rovinke.

4. etapa Okolo Slovenska 2020 – profil:

Malý únik, chystal sa šprint

Útočilo sa od začiatku. Najprv bolo na špici štyria pretekári, ale onedlho boli dostihnutí. Julius Johansen (UNO X – Pro Cycling Team) bol jediným jazdcom na čele po 35 km. Snažil sa k nemu dostať Jonas Rapp (Team Hrinkow Advarics Cycleang), ale to nevyšlo. Až po druhej šprintérskej prémii vo Vrbovom odišiel stabilizovaný únik dňa, kde boli Jakub Otruba (Elkov – Author), Jonas Rapp (Team Hrinkow Advarics Cycleang), Kristjan Hocevar (Adria Mobil), Nikolaj Cherkasov (Gazprom – RusVelo).

Mali však náskok len 1:30 a World tímy si ich pekne strážili. Na prvej vrchárskej prémii dňa bol prvý Barcélo (COF), na druhej Rapp a na tretej opäť RappKenny Molly (Bingoal – Wallonie Bruxelles) ale nebol ohrozený a udržal sa v drese s červenými bodkami.

Dôležité bonusové sekundy na prémiách

Jannik Steimle
Jannik Steimle | © Ján Melicher

Na prvej šprintérskej prémii v Topoľčanoch bral najviac – 3 sekundy – Jannik Steimle (:dqt:), Nico Denz (:sun:) dve. Táto dvojica do etapy nastupovala s úplne rovnakým časom a práve tieto bonifikácie z cieľa a prémií mali rozhodnúť.

Na druhej šprintérskej prémii bol prvý Johansen, ale z balíka za ním sa šprintovalo. Druhé miesto a dôležité 2 bonusové sekund si odniesol Nico Denz (:sun:), ale za ním bol priebežný líder Jannik Steimle (:dqt:) a získal 1 sekundu. Nemecká dvojica získala rovnaký počet sekúnd a vďaka

Tretia rýchlostná prémia nachádzajúca sa v Skalici padla pre únik.

Únik bol dostihnutý na zvlnenom okurhu v okolí Skalice.

4. etapa Okolo Slovenska 2020 sa skončila špurtom, vyhral Rudy Barbier

Rudy Barbier 4. etapa Okolo Slovenska 2020
Rudy Barbier víťazí v 4. etape Okolo Slovenska ’20 | © Ján Melicher

Na kockách v Skalici sa šprintovalo. Išlo sa po pomerne úzkej ceste do mierneho kopca. Najväčšiu silu na špici vyprodukoval Rudy Barbier (:isn:), ktorý o dĺžku bicykla porazil José Alvára Hodega (:dqt:) a Martina Laasa (BOH).

27-ročný Rudy Barbier získal šieste profesionálne víťazstvo. Tento rok vyhral prvú etapu na Vuelta a San Juan. Od roku 2017 pôsobil vo World Tour v tíme AG2R La Mondiale. Vlani prestúpil do prokontinentálnej zostavy Israel Cycling Academy, ktorá tento rok prešla do najvyššej divízie.

Celkové poradie

Po víťaznej časovke a dobrom súboji s Denzom o bonusové sekundy sa Jannik Steimle (:dqt:) vo veku 24 rokov stal víťazom 64. ročníka Okolo Slovenska 2020. S 26-ročným krajanom mali rovnaký čas, ale lepšie umiestnenie v priebehu týždňa získali odolnému šprintérovi najväčšie víťazstvo v perspektívnej kariére. Tretí je celkovo Shane Archbold (:dqt:), väčšinou rozbiehač šprintov v tíme Deceuninck – Quick Step.

Steimle je iba druhý rok vo World Tour cyklistike v tíme Deceuninck – Quick Step. Vlani sa v strede roka k nim pridal ako stážista, ihneď vyhral klasiku Kampioenschap van Vlaanderen v konkurencii Roosena či Groenewegena. Je to schopný klasikár s veľmi silnou koncovkou. Dokáže vytvoriť silný výkon počas 10 minút, čo ukázal v krátkej časvoke.

Bodovaciu súťaž vďaka dvom víťazstvám získal Martin Laas (BOH) z Estónska. Najlepším jazdcom do 23 rokov je majster Európy v časovke U23 Andreas Leknessund (UNO X – Pro Cycling Team). Najlepším Slovákom je 20-ročný Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica).

Rudy Barbier:

„Som veľmi šťastný. V posledných etapách som sa cítil dobre, ale nemal som šancu na etapu. Je to dobré pre tím, ale aj pre môj zvyšok sezóny. O dva týždne som na Giro d’Italia a toto bola veľmi dobrá príprava. Tieto preteky mám rád. Cítil som sa tu bezpečne, boli tu dobré cesty, dobrý asfalt a finále nebolo nebezpečné.“

Jannik Steimle:

„Je to skvelé. Som veľmi šťastný, že som vyhral etapové preteky. Musím sa poďakovať celému tímu. Bolo neuveriteľné, čo robili vo včerajšej a najmä dnešnej etape. Veľmi tvrdo pre mňa pracovali. Nie je to víťazstvo pre mňa, je pre môj tím. Každému sme ukázali našu silu a že mesiace driny sa vyplatili.

„Bola to špeciálna etapa. Nico [Denz] vyhral prvú šprintérsku prémiu a pomyslel som si, že teraz to bude naozaj ťažké. Potom pre mňa pracoval tím na druhej prémii a porazil som ho. Vtedy som vedel, že som opäť lídrom a na 95 percent som si bol istý, že ho v šprinte porazím. Potom som videl, že prví traja sú bezpečne vpredu [a získajú bonusové sekundy, pozn. red.]. Tak som sa držal iba [Nicovho] kolesa.“

„Bolo tu veľmi pekne, super organizácia, mali sme dobrý hotel, veľmi dobré jedlo každý deň. Aj cesty a všetko ostatné boli proste výborné a teším sa na ďalší rok, keď prídem na Slovensko.“

Video šprintu:

Video: Martin Timko

4 etapa Okolo Slovenska 2020 – výsledky etapy:

1.Rudy Barbier (Fra):isn:03:56:37
2.José Alváro Hodeg (Col):dqt:
3.Martin Laas (Est)BOH
4.David van der Poel (Ned)Alpecin – Fenix
5.Adam Ťoupalík (Cze)Elkov – Kasper
6.Erik Nordsaeter Resell (Nor)UNO X – Pro Cycling Team
7.Jean-Pierre Drucker (Lux)BOH
8.Nico Denz (Ger):sun:
9.Sean De Bie (Bel)Bingoal – Wallonie Bruxelles
10.Jannik Steimle (Ger):dqt:

4. etapa Okolo Slovenska 2020 – celkové poradie:

1.Jannik Steimle (Ger):dqt:15:49:04
2.Nico Denz (Ger):sun:
3.Shane Archbold (NZL)BOH00:18
4.Andreas Leknessund (Nor)UNO – X Pro Cycling Team00:21
5.Jasha Sutterlin (Ger):sun:00:23
6.Chad Haga (USA):sun:00:26
7.Jean-Pierre Drucker (Lux)BOH
8.Yves Lampaert (Bel):dqt:
9.Jakub Otruba (Cze)Elkov – Kasper00:29
10.Jenthe Biermans (Bel):isn:

Zdroj: okoloslovenska.com

Zdroj vyjadrení: zvuková nahrávka od Martina Timka

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár