Okolo Švajčiarska 2021 Preview: Helvéti vítajú Toma Dumoulina

Okolo Švajčiarska 2021

zdroj: https://twitter.com/JumboVismaRoad/status/1284358740846706688/photo/1

Už v nedeľu 6. júna odštartuje 85. ročník etapových pretekov Okolo Švajčiarska 2021, ktoré každoročne vytvárajú pre cyklistov spoločne s pretekmi Critérium du Dauphiné efektnú prípravu na Tour de France. Aj tento rok budú najprestížnejšie týždňové etapové preteky sveta pozostávať z 8 etáp. Na šprintérov sa však pozabudlo. Itinerár preverí najmä časovkárov, vrchárov a jazdcov pre celkové poradie… a taktiež Toma Dumoulina (:tjb:), ktorý sa vracia do pretekárskeho kolotoča.

História

Prvý ročník sa konal už v roku 1933, len dva roky pred debutom španielskej Vuelty. Od vtedy si preteky vybudovali stabilné miesto v UCI kalendári, a preto prilákali aj takých cyklistov, akými boli Eddy Merckx či Gino Bartali. Táto tradícia sa udržala až dodnes, no aj tak viac cyklistov pripravujúcich sa na letnú Tour de France volí neďaleké cesty na podujatí Critérium du Dauphiné. Aj preto iba dvaja cyklisti dokázali v jednej sezóne získať double Suisse-Tour. Bol ním práve belgický kanibal Eddy a v modernej dobe Egan Bernal (:ins:), ktorému sa to podarilo v roku 2019. Krajinou, ktorá má najviac víťazstiev na tomto podujatí je samozrejme Švajčiarsko. Konkrétne až 23. Charakteristickými črtami itinerára pretekov Okolo Švajčiarska sú v prvom rade kopce, taktiež však roviny a úvodný prológ, ktorý je niekedy nahradený úvodnou časovkou jednotlivcov.

Obrázok
Egan Bernal v roku 2019 https://twitter.com/nedboulting/status/1142889813143674887/photo/1

Zoznam víťazov (posledných 10 rokov)

2019 BERNAL Egan

2018 PORTE Richie

Základné charakteristiky Okolo Švajčiarska 2021

začiatok: 6. jún

koniec: 13. jún

počet etáp: 8 (dve časovky jednotlivcov, tri kopcovité a tri horské etapy

kategória: Men Elite

UCI Tour: UCI World Tour

vysielanie: Eurosport

Trasa Okolo Švajčiarska 2021

mapa pretekov Okolo Švajčiarska 2021 https://www.procyclingstats.com/race/tour-de-suisse/2021/gc/overview/overview

1. etapa

1. etapa Okolo Švajčiarska 2021 https://www.tourdesuisse.ch/en/tds-2021/stage-plan/stage-1/

85. ročník začne viac ako 10-kilometrov dlhou časovkou jednotlivcov. Profilovo ide o úplnú rovinu, preto medzi najväčších favoritov zaraďujeme špecialistov na boj proti chronometru.

2. etapa

2. etapa Okolo Švajčiarska 2021 https://www.tourdesuisse.ch/en/tds-2021/stage-plan/stage-2/

Cyklistov v druhej etape čaká kopcovitý profil, konkrétne tri stúpania druhej kategórie. To záverečné je vzdialené iba 9 kilometrov od cieľa a dáva teda šancu odvážnym pretekárom na úspešný útok. Víťaz taktiež môže zísť z celodenného úniku, no nie je veľmi pravdepodobné, že sa do čela prebojuje veľká skupina cyklistov.

3. etapa

3. etapa Okolo Švajčiarska 2021 https://www.tourdesuisse.ch/en/tds-2021/stage-plan/stage-3/

Po časovke a stredne náročných kopcoch si na svoje prídu klasikári a odolní šprintéri. Etapa ponúka málo rovinatých kilometrov, preto sa o víťazovi rozhodne v stúpaniach a klesaniach. Samotný záver je taktiež situovaný do mierneho stúpania. V etape sa taktiež môže tešiť cyklista z úniku. Bude to teda naďalej boj tých cyklistov, ktorí sa budú snažiť získať žltý dres aspoň na pár dní.

4. etapa

4. etapa Okolo Švajčiarska 2021 https://www.tourdesuisse.ch/en/tds-2021/stage-plan/stage-4/

Vo štvrtej etape sa cyklisti po zvládnutí viac ako 150-kilometrov dlhej zvlnenej roviny budú musieť popasovať so stúpaním druhej kategórie. Ide o 7 kilometrové stúpanie s priemerným sklonom necelých 5%. Po jeho zdolaní na cyklistov čaká pravidelný zjazd a krátka „stojka“ do cieľa. Rozhodne teda nejde o etapu, ktorá výrazne prehovorí do celkovej klasifikácie.

5. etapa

5. etapa Okolo Švajčiarska 2021 https://www.tourdesuisse.ch/en/tds-2021/stage-plan/stage-5/

„Začiatok a koniec sú tam, kde sú kopce.“ Aj tak by sa dalo ocharakterizovať piate dejstvo švajčiarskeho cyklistického dobrodružstva. Ihneď po štarte budú pretekári stúpať na horskú prémiu prvej kategórie Col di Pillon. Po jeho zdolaní cyklisti klesnú do nížiny a budú vyčkávať na ďalšie kopce. Tie prídu až v samotnom závere, a teda postarajú sa o prvý horský dojazd 85. ročníka. Celková klasifikácia sa po tejto etape pravdepodobne otrasie v základoch. Preteky sa však ešte nerozhodnú.

6. etapa

Stage 6
6. etapa Okolo Švajčiarska 2021 https://www.tourdesuisse.ch/en/tds-2021/stage-plan/stage-6/

Cyklisti si neoddýchnu ani v 6. etape, ktorá síce meria iba 130 kilometrov, ale neobsahuje takmer žiadny rovinatý kilometer. Preto od nej môžeme očakávať totálnu cyklistiku. Záleží od toho, ako do etapy vstúpia cyklisti.

7. etapa

7. etapa Okolo Švajčiarska 2021 https://www.tourdesuisse.ch/en/tds-2021/stage-plan/stage-7/

Časovky jednotlivcov sa nazývajú aj ako etapy pravdy. Toto tvrdenie bude platiť pre 7. etapu azda 10-násobne. Na cyklistov totiž čaká 23-kilometrov dlhý boj proti chronometru s prevýšením viac ako 600 metrov na stúpaní, ktoré je dlhé 10 kilometrov. To znamená, že celkové poradie sa na konci daného dňa bude pravdepodobne veľmi podobať svojej finálnej podobe. Záverečná etapa však bude kráľovská.

8. etapa

8. etapa Okolo Švajčiarska 2021 https://www.tourdesuisse.ch/en/tds-2021/stage-plan/stage-8/

85. ročník pretekov sa zakončí kráľovskou horskou etapou, ktorá cyklistov preverí na dvoch takmer identických stúpaniach prvej kategórie. To však nie je všetko. V samotnom závere celého podujatia stojí najťažší kopec. stúpanie o dĺžke 13 kilometrov s priemerným sklonom necelých 7 kilometrov. Do cieľa vedie kratší zjazd a pár rovinatých kilometrov.

Favoriti Okolo Švajčiarska 2021

Medzi najväčších favoritov na zisk žltého dresu musíme zaradiť pretekárov ako Adam Yates (:ins:), ktorému bude pomáhať Richard Carapaz (:ins:). Taktiež svoje bude chcieť povedať dvojnásobný víťaz pretekov Paríž – Nice Maximilian Schachmann (BOH). Zabúdať netreba ani na Marca Solera (MOV), Estebana Chavesa (:bex:) či Jakoba Fuglsanga (AST).

Osviežením na švajčiarskych cestách bude návrat úradujúceho majstra sveta Juliana Alaphilippa (:dqt:) spoločne s Mathieu van der Poelom (Alpecin-Fenix). Obaja sa predstavia na starej dáme. Ešte väčší comeback zažije Tom Dumoulin (:tjb:), ktorý po prerušení kariéry opäť vysadne na bicykel do pretekov.

Zo šprintérske časti svetového pelotónu do krajiny Helvétov zavíta len Michael Matthews (:bex:). Veľa príležitostí na víťazstvo však nebude mať.

Dresy:

Obrázok
https://twitter.com/tds/status/1397485611339194372/photo/1

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár