Okolo Švajčiarska 2022 Preview: Návrat Sagana nebude jednoduchý

Peter Sagan Team TotalEnergies

zdroj: © Marco Alpozzi/LaPresse

Už v nedeľu 12. júna odštartuje 86. ročník etapových pretekov Okolo Švajčiarska 2022, ktoré každoročne vytvárajú pre cyklistov spoločne s pretekmi Critérium du Dauphiné efektívnu prípravu na Tour de France. Aj tento rok budú najprestížnejšie týždňové etapové preteky sveta pozostávať z 8 etáp. Veľký záujem budí návrat Petra Sagana (TotalEnergies) do pelotónu. Slovák sa od začiatku sezóny trápil a mal zdravotné problémy.

História

Prvý ročník sa konal už v roku 1933, len dva roky pred debutom španielskej Vuelty. Od vtedy si preteky vybudovali stabilné miesto v UCI kalendári, a preto prilákali aj takých cyklistov, akými boli Eddy Merckx či Gino Bartali. Táto tradícia sa udržala až dodnes, no aj tak viac cyklistov pripravujúcich sa na letnú Tour de France volí neďaleké cesty na podujatí Critérium du Dauphiné. Aj preto iba dvaja cyklisti dokázali v jednej sezóne získať double Suisse-Tour. Bol ním práve belgický kanibal Eddy a v modernej dobe Egan Bernal (:ins:), ktorému sa to podarilo v roku 2019. Krajinou, ktorá má najviac víťazstiev na tomto podujatí je samozrejme Švajčiarsko. Konkrétne až 23. Charakteristickými črtami itinerára pretekov Okolo Švajčiarska sú v prvom rade kopce, tento rok však pribudlo niekoľko klasikárskych etáp.

Nalini - procycling

Zoznam víťazov (posledných 10 rokov)

2021 – Richard Carapaz
2020 – zrušené kvôli pandémii
2019 – Egan Bernal
2018 – Richie Porte
2017 – Simon Špilak
2016 – Miguel Ángel López
2015 – Simon Špilak
2014 – Rui Costa
2013 – Rui Costa
2012 – Rui Costa
2011 – Levi Leipheimer

Základné charakteristiky Okolo Švajčiarska 2021

začiatok: 12. jún

koniec: 21. jún

počet etáp: 8

kategória: Men Elite

UCI Tour: UCI World Tour

vysielanie: Eurosport

Trasa Okolo Švajčiarska 2022

https://www.tourdesuisse.ch/tds-2022/etappenplan/

1. etapa

Na úvod čaká na pelotón klasikárska etapa, ktorá bude mať 178 kilometrov.

2. etapa

Začiatok druhej etapy bude veľmi podobný tej prvej, no záver bude náročnejší. Čistokrvní šprintéri budú mať čo robiť.

3. etapa

V tretej etape sa otvára šanca úniku. Prvá polovica etapy bude náročnejšia, no záver povolí a otvorí sa šanca i pre šprintérov.

4. etapa

Etapa bude z veľkej časti rovinatá, no pred záverom preverí jazdcov stúpanie druhej kategórie. Kto ho zvládne, bude bojovať o prvenstvo.

5. etapa

Ďalšia zaujímavá etapa pre únik, no i pre klasikárov. Záver pripomína ardénske klasiky.

6. etapa

Prvé boje o celkové poradie prídu v šietej etape. Na jazdcov čakajú dve náročné previerky.

7. etapa

Kráľovská etapa pravdepodobne napovie, kto bude víťazom.

8. etapa

Ak sa nerozhodne v predposlednej etape, tak v poslednej určite. Na jazdcov bude čakať 25-kilometrová placka.

Favoriti Okolo Švajčiarska 2022

Medzi favoritov na zisk žltého dresu môžeme zaradiť veľkú škálu jazdcov. Štartové pole je veľmi vyrovnané, no vyčnieva z neho trojica Ineosu – Yates, Thomas a Martinez. Postaviť sa im môže Bora či Bahrain Victourious. Nemeckú stajňu budú reprezentovať Vlasov, Schachmann a Higuita. Tím z blízkeho východu postaví na štart Mikela Landu, Mädera či Pernsteinera. Zvedaví budeme na tím FDJ, kde bude jednotkou tímu Thibaut Pinot. Zaujímavé mená budú Woods (:isn:), Fuglsang (:isn:) a v neposlednom rade Remco Evenepoel (:dqt:).

Šprintéri a klasikári Okolo Švajčiarska 2022

Na pretekoch sa po dlhej pauze objaví i náš Peter Sagan (TotalEnergies). Za sebou má vysokohorský tréningový kemp v Utahu, no na hodnotenie jeho formy si musíme počkať. Šprintérov bude reprezentovať Gavíria (:uae:) či Matthews (:bex:). Klasikárske pole bude taktiež veľmi silné. Tím EF Education posiela dvojicu Valgren, Bettiol. Medzi favoritov na etapy budú patriť i Lutsenko (AST), Cosnefroy (:alm:), Asgreen (:dqt:), Gilbert (:lts:) či Trentin (:uae:).

Dresy 2022:

https://www.tourdesuisse.ch/en/tds-2022/activities/q36-5-jerseys/

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár