Okolo Švajčiarska: Bernal si privlastnil krásne San Gottardo

Dnes bola na programe siedma etapa World Tour podniku Okolo Švajčiarska. Išlo o najdlhší deň v sedle, keď jazdci prešli 216 kilometrov. Profil etapy bol horský, v strede sa nachádzalo jedno 17-kilometrové stúpanie. Po zjazde z neho prišla na rad hlavná časť, výstup na náročné Passo San Gottardo. To so svojimi 38 serpentínami a dĺžkou 12 kilometrov opäť zahralo úlohu v boji o celkovú klasifikáciu. Priesmyk spájajúci juh a sever Švajčiarska sa išiel pri priemernom sklone 7,4 %. Ikonické alpské stúpanie je posledných 6 km kompletne vydláždené.

zdroj: twitter.com/faustocoppi60

Únik dňa vytvorili Winner Anacona (MOV), Tsgabu Grmay (:mts:) Steve Morabito (FDJ), Gino Mäder (:ddd:), Mathias Fränk (:alm:), Michael Albasini (:mts:), Lukasz Wisniowski (:ccc:) a Koen Bouwman (:tjb:). Niektorí mali na prostrednom stúpaní problém s udržaním, no postupne sa to spájalo.

Utečenci si však nedokázali vytvoriť pred záverom dostatočný náskok. Všetko mal pod kontrolou tím Ineos s mužom v žltom drese Eganom Bernalom (:ins:).

Holanďan Bouwman ovládol obe vrchárske prémie a pred priebežne vedúcim Imhofom (Švajčiarsko) mal po etape iba sedembodové manko.

foto: twitter.com/TeamIneos

Stúpanie

Únik sa začal po vstupe na cestu Tremola rozpadať. Po tom, čo sa začalo stúpať, v úniku ostal len domáci Fränk a vydal sa na sólovú jazdu. 9 km pred koncom mal náskok iba 40 sekúnd.

V pelotóne sa na špicu postavili jazdci Movistaru, ktorí pracovali pre Marca Solera (MOV). Ich snaha netrvala dlho a opäť sa moci ujal Ineos. Kolumbijský líder mal stále k dispozícii troch mužov. Postupne začali pohlcovať odpadlíkov z úniku, pelotón bol už dávnejšie preriedený. Do zadnej skupiny si pred stúpaním nastúpil aj Peter Sagan (BOH).

Cesta Fränka sa skončila 5,5 km pred vrcholom. V hlavnej skupine zostalo okolo 20 cyklistov.

O kilometer zaútočil Enric Mas (:qst:), ktorý včera nezažil najlepší deň. Počas niekoľkých metrov si vytvoril odstup a dostal pod tlak Swifta (:ins:), ktorý už nemohol ťahať ani o sekundu dlhšie. Ineos nespanikáril a udržoval stále, no vysoké tempo. Posledným domestikom Bernala bol Castroviejo (:ins:). Ten stíhal Masa s výhodou 10 sekúnd, ktorý si mohol vybrať vhodnejšiu stopu, na ktorej sa nenachádzali kocky.

Po vyšťavení Castrovieja 3 km pred cieľom ostal Bernal sám a aj zaútočil. Opäť nedokázal takmer nikto reagovať, po chvíli sa ho chytil Domenico Pozzovivo (:bmt:), no o pár metrov stratil kontakt s mimoriadne výkonným Kolumumbijčanom.

Bernal dostihol Masa. Ani jazdec Quick Stepu sa ho nedokázal dlho držať a Bernal si išiel po etapový triumf. Za ním sa sformovala skupina s Pozzovivom a jeho kolegom Rohanom Dennisom (:bmt:). Tí ale vôbec nevyzerali tak dynamicky, ako pôsobil vedúci jazdec.

S ešte väčšou medzerou za nimi ťahali Tiesj Benoot (:lts:), Patrick Konrad (BOH) a Jan Hirt (AST).

Cieľ

Egan Bernal (:ins:) vyhral etapu a aj keď vedel, že zvíťazí, nezvoľnil. Do cieľa prišiel v dominantnom štýle. Za nim prišli druhý Domenico Pozzovivo (:bmt:) a Rohan Dennis (:bmt:) s mankom 23 sekúnd.

Ďalej dochádzali Konrad, Hirt Benoot s rozdielom 34 sekúnd. Opäť sa nedarilo Masovi, ktorý v závere stratil akúkoľvek vytvorenú výhodu a na Bernala nestačil o 40 sekúnd.

Peter Sagan

Jediný slovenský zástupca dnes finišoval na 112. pozícii so stratou 20:55. V celkovom poradí je na 80. priečke s časom odstupom 34:49.

Stále je na čele bodovacej súťaže s 37 bodmi. Elia Viviani (:qst:) dnes došiel tretí od konca a stráca štyri body. Je pravdepodobné, že Sagan by si čierny dres mal udržať po ďalších dvoch etapách až do konca.

Zajtra je na programe časovka dlhá 19,2 km. Po nej nasleduje kráľovská vrchárska etapa, čiže jazdec Bora – hansgrohe už nemá šance na víťazstvo v etape, no to ani Viviani.

Celkové poradie

zdroj: twitter.com/tds

22-ročný Egan Bernal správne myslel na zajtrajšiu časovku, v cieli zobral 10 bonusových sekúnd a chcel sa vzdialiť časovkárovi Dennisovi. Austrálčan sa dobre drží v horách a v celkovom poradí stráca na vedúceho Bernala 41 sekúnd.

Tretí je rakúsky jazdec Konrad, ktorý je celkovo pomalší o 1:13. Pozzovivo nedovolil kolegovi zobrať šesť bonusových sekúnd, to mu dovolilo byť na štvrtej priečke. O dve sekundy za ním je Čech Jan Hirt. Stále dobré šieste miesto si drží klasikár Tiesj Benoot, ktorý v kopcoch prekvapuje. Enric Mas je až siedmy, stráca viac ako dve minúty.

Profil:

Výsledky 7. etapy:

1.Egan Bernal (Col):ins:5:37:40
2.Domenico Pozzovivo (Ita):bmt:0:00:23
3.Rohan Dennis (Aus):bmt:
4.Patrick Konrad (Aut)BOH0:00:34
5.Jan Hirt (Cze)AST
6.Tiesj Benoot (Bel):lts:
7.Enric Mas (Spa):qst:0:00:40
8.Simon Spilak (Slo):kat:0:00:50
9.Lennard Kämna (Ger):sun:0:01:03
10.Fabio Aru (Ita):uae:

Celkové poradie:

1.Egan Bernal (Col):ins:24:17:48
2.Rohan Dennis (Aus):bmt:0:00:41
3.Patrick Konrad (Aut)BOH0:01:13
4.Domenico Pozzovivo (Ita):bmt:0:01:17
5.Jan Hirt (Cze)AST0:01:19
6.Tiesj Benoot (Bel):lts:
7.Enric Mas (Spa):qst:0:02:07
8.Fabio Aru (Ita):uae:0:02:20
9.Nicolas Roche (Irl):bmt:0:02:23
10.Simon Spilak (Slo):kat:0:02:26

Zdroj: tourdesuisse.ch

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár