Okolo Švajčiarska: Sagan po súboji s Vivianim druhý

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Náročnosť jednotlivých dní počas pretekov Okolo Švajčiarska stúpa. Piata etapa mala 177 kilometrov, doposiaľ išlo o najdlhšiu. Väčšina trasy bola zvlnená, 47 km pred cieľom sa začalo stúpať na tiahly, no nenáročný kopec Sattel (13,1 km; 3,6%). Ten vyviezol jazdcov ku krátkemu stúpaniu Einsiedeln (1,2 km; 5,8%) a ďalších 20 rovinatých kilometrov. Pred cieľom sa krátko klesalo, aby sa etapa dokončila po okruhu v meste Einsiedeln vo východnej časti krajiny. Finiš tvorila mierne stúpajúca vydláždená 400-metrová cesta.

Na štart sa už nepostavil Geraint Thomas (:ins:), ktorý včera spadol. Podľa všetkého však zranenia neboli vážne a na Tour de France by mal štartovať.

Dnes sa mohlo zadariť aj úspešnému úniku. Do toho sa dostali domáci obľúbenec Stefan Küng (FDJ), Matej Mohorič (:bmt:) a Fabien Grellier (Team Direct Energie). Títo silní jazdci si postupne začali budovať náskok. Pred najdlhším kopcom dňa sa ich rozdiel na pelotón držal pod hranicou dvoch minút. Hlavný balík viedla zostava Bora – hansgrohe, keďže Peter Sagan (BOH) mohol mať pri udržiavanom tempe šancu na víťazstvo. Povinnosť nemeckej stajne pracovať pramenila aj toho, že Sagan držal žltý dres pre celkového lídra. Neskôr sa pridali aj tímy Trek-Segafredo a Sunweb, ktoré mali vo svojich dresoch odolných šprintérov Johna Degenkolba (:tfr:) a Michaela Matthewsa (:sun:).

38 km pred koncom zatlačil Slovinec Mohorič a nechal svojich kolegov z úniku, aby ho stíhali. Ani o niekoľko kilometrov, na vrchole stúpania, sa k nemu nedokázali pridať a slovinský jazdec si išiel sólovú jazdu. Osamotený vstúpil do poslednej dvadsiatky kilometrov, mal náskok 45 sekúnd.

V pelotóne sa Peter Sagan (BOH) držal vpredu. Pri jednom pohybe na špici sa jeho kolesa dotkol Michael Schär (:ccc:) a kvôli tomu spadol. Švajčiar sa ale postavil a pokračoval.

Kontakt Sagana a Schära:

Cesta Mohoriča sa skončila 14 kilometrov pred cieľom, v pelotóne sa rozdiely nerobili a všetci hlavní hráči sa v ňom v poriadku držali. Šprintéri chceli naplno využiť úplne poslednú príležitosť na závode. Svoje vláčiky postavili tímy UAE, Bora, Total, Ineos alebo Sunweb.

Záver

Pelotón mal vysoké tempo a všetko sa chýlilo k hromadnému šprintu. V predposlednom kilometri sa na čele striedali viaceré tímy, no stabilne sa podarilo udržať až Deceuninck – Quick Step. Pretekári z tohto zoskupenia opäť pracovali pre Eliu Vivianiho (:qst:). Na jeho kolese sa držali Matteo Trentin (:mts:) a Peter Sagan (BOH). Rozbiehačom v Quick Stepe bol tentokrát Max Richeze (:qst:).

Pri výjazde z poslednej zákruty 150 m pred cieľom naplno zrýchlil Viviani a kontakt s ním udržal len Sagan. To sa už stúpalo. Talian vyrazil z najlepšej priečky a vysokou rýchlosťou dokázal za sebou udržať Slováka. Tretie miesto bral Japser Stuyven (:tfr:). Belgičan sa ani nemohol priblížiť k trojici Richeze-Viviani-Sagan, keďže ešte pred zákrutou Trentin spomalil a vytvoril tak niekoľkometrový odstup.

Saganovi sa nepodarilo dobehnúť dominantného Taliana. Ten vyhral druhú etapu vo Švajčiarsku na profile, ktorý by mal viac sadnúť Saganovi. Ide o prvého Taliana za posledných 16 rokov, čo na tomto podniku vyhral dvakrát. 30-ročný šprintér potvrdil svoju výbornú formu pred Tour de France. Ďakovať musí aj tímu, keď sa 1,5 km pred páskou zmocnili pelotónu a skvele využili silných borcov Asgreena (:qst:), Lampaerta (:qst:), Mørkøva (:qst:) a Richezeho.

Video:

Celkové poradie

Peter Sagan si žltý dres oblečie aj v zajtrajšej etape, pravdepodobne to bude jeho posledný deň na poste lídra pretekov. O skutočné celkové poradie sa totiž začne bojovať v kopcovitých etapách. Druhý je Michael Matthews, ktorý dnes skončil piaty. Kasper Asgreen (:qst:) má okrem bieleho dresu aj tretiu pozíciu v GC.

Aj keď Viviani mal dnes na sebe čierny dres, v skutočnosti patril Saganovi. 29-ročný Žilinčan si líderstvo v bodovacej súťaži aj po dnešnom druhom mieste udržal. V nej je na čele s 37 bodmi, druhý Viviani stráca 5 bodov.

Claudio Imhof (Švajčiarsko) aj naďalej kraľuje vo vrchárskej klasifikácii.

Profil:

Profil 5. etapy Okolo Švajčiarska

Výsledky 5. etapy:

1.Elia Viviani (Ita):qst:4:18:26
2.Peter Sagan (Svk)BOH
3.Jasper Stuyven (Bel):qst:
4.Matteo Trentin (Ita):mts:
5.Michael Matthews (Aus):sun:
6.Alexander Kristoff (Nor):uae:
7.Fabian Lienhard (Swi)Švajčiarsko
8.Stan Dewulf (Bel):lts:
9.Reinardt Janse van Rensburg (RSA):ddd:
10.Patrick Bevin (NZl):ccc:

Celkové poradie:

1.Peter Sagan (Svk)BOH15:55:48
2.Michael Matthews (Aus):sun:0:00:14
3.Kasper Asgreen (Den):qst:0:00:21
4.Rohan Dennis (Aus):bmt:0:00:22
5.Lawson Craddock (USA):efd:0:00:27
6.Matteo Trentin (Ita):mts:0:00:38
7.Patrick Konrad (Aut)BOH0:00:39
8.Luis Leon Sanchez (Spa)AST0:00:40
9.Winner Anacona (Col)MOV
10.Fabio Felline (Ita):tfr:0:00:41

Zdroj: tourdesuisse.ch

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár