Okolo Švajčiarska: Tolhoek odolal silnému Bernalovi a teší sa z prvého profi triumfu

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Etapa číslo šesť pretekov Okolo Švajčiarska už zaviedla jazdcov na prvé veľké kopce , v ktorých sa rozhoduje o celkovom víťazovi. Etapa z Einsiedeln na stúpanie Flumserberg mala 120,2 kilometra. Záverečná prekážka prvej kategórie bola dlhá 8,5 km s priemerným sklonom 9,2%, čiže išlo o dosť strmý záver etapy. Cesta bola najviac naklonená v poslednom kilometri, tam to dosahovalo až 10,5%.

Do úniku sa dostalo vyše 20 jazdcov. Medzi nimi bol aj držiteľ vrchárskeho dresu Claudio Imhof (Švajčiarsko), ktorý na jedinej horskej prémii skončil tretí za Joyceom (Rally-UHC) a Hassom (:kat:). Švajčiar si však udržal líderstvo v klasifikácii. Svoje nohy v úniku vyskúšali aj šprintéri Matteo Trentin (:mts:) alebo Tom-Jelte Slagter (:ddd:). Tí ovládli rýchlostné prémie. Pod posledný kopec prišla početná skupina s dvojminútovým náskokom na pelotón.

Záverečné stúpanie

Po prvých dvoch kilometroch stúpania ostali na čele pretekov iba Antwan Tolhoek (:tjb:), Lluś Mas (MOV) a Patrick Bevin (:ccc:). Tí ako jediní utečenci dňa dokázali odolať sklonom Flumserbergu. S polminútou za nimi sa sformovala skupina vedená Ruiom Costom (:uae:). S ním sa dokázal držať len Francois Bidard (:alm:) a neskôr aj Tiesj Benoot (:lts:).

V pelotóne za to na kopci zobrala zostava Ineos, ktorá počas pretekov prišla o Gerainta Thomasa, no stále mala lídra v podobe Egana Bernala (:ins:). Tempu na skorých častiach kopca nechcel viac odolávať Peter Sagan (BOH) a začal vystúpil si z hlavnej skupiny. Slovák sa tak lúčil so žltým dresom, ktorý nosil po svojej víťaznej tretej etape.

3 km pred koncom sa dvoch konkurentov útokom zbavil Holanďan Tolhoek a osamostatnil sa na čele. Jeho odstup od pelotónu bol minútový. Jazdci za nimi už nemalí dosť síl na jeho dostihnutie a mladíkovi tak stačilo odraziť útočníkov z pelotónu.

V poslednom kilometri naplno nastúpil Egan Bernal (:ins:). Počas niekoľkých sekúnd si vytvoril veľký náskok a v porovnaní s trápiacim sa Tolhoekom lietal po kopci. Z favoritov nedokázal nikto reagovať.

 

Tolhoek mal pred sebou „najťažších 500 metrov kariéry“. 25-ročný jazdec dokázal prísť do cieľa sám a vyhral etapu po veľmi sympatickom výkone. Spokojne sa mohol sa obzriež až po poslednej zákrute a užil si svoje prvé víťazstvo v profesionálnej kariére. Egan Bernal došiel 17 sekúnd po utečencovi a ukázal súperom, čo všetko môže dosiahnuť. Tretí skončil Bidard.

Z pelotónu po Bernalovi prišiel prvý Jan Hirt (AST) na štvrtom mieste. Čech stratil 29 sekúnd. O dve sekundy neskôr finišoval Domenico Pozzovivo (:bmt:).

Skupina vrchárov s Patrickom Konradom (BOH), Marcom Solerom (MOV) a prekvapivo aj Rohanom Dennisom (:bmt:) došla so 46-sekundovým oneskorením. Nespokojný bude Enric Mas (:qst:). Španiel mal manko 1:08. Domáca nádej Mathias Frank (:alm:) sklamala, keď stratila viac ako tri minúty.

Peter Sagan

Slovák dnes finišoval na 138. mieste so stratou 16:40 na Tolhoeka. V celkovom poradí sa posunul na 72. mieste s odstupom 15:44. Čo je ale viac podstatné, je fakt, že Sagan si udržal vedenie v bodovacej súťaži. V nej má 37 bodov, druhý Elia Viviani (:qst:) si pripísal o štyri body menej. 29-ročný Žilinčan tak zajtra bude nosiť čierny dres.

Celkové poradie

22-ročný Egan Bernal ukazuje svoje silu pred Tour de France a dostáva sa do žltého dresu. Po Lópezovi a Solerovi je tretím Kolumbijčanom, ktorý vo Švajčiarsku nosí najcennejší dres. Dokázal, že po zranení spred Gira je späť vo výbornej forme. Druhý je vďaka výhre z časovky a solídnemu výkonu na kopci Rohan Dennis (:bmt:). Austrálčan stráca 12 sekúnd, 17 viac chýba Patrickovi Konradovi (BOH). Jan Hirt (AST) je štvrtý, za ním sa sympaticky drží klasikár Tiesj Benoot (:lts:).

Dojazd:

Profil:

Výsledky 6. etapy:

1.Antwan Tolhoek (Ned):tjb:2:43:34
2.Egan Bernal (Col):ins:0:00:17
3.François Bidard (Fra):alm:0:00:24
4.Jan Hirt (Cze)AST0:00:29
5.Domenico Pozzovivo (Ita):bmt:0:00:31
6.Patrick Bevin (NZl):ccc:0:00:38
7.Rui Costa (Por):uae:0:00:44
8.Tiesj Benoot (Bel):lts:
9.Patrick Schelling (Swi)Švajčiarsko0:00:46
10.Patrick Konrad (Aut)BOH

Celkové poradie:

1.Egan Bernal (Col):ins:18:40:18
2.Rohan Dennis (Aus):bmt:0:00:12
3.Patrick Konrad (Aut)BOH0:00:29
4.Jan Hirt (Cze)AST0:00:35
5.Tiesj Benoot (Bel):lts:
6.Marc Soler (Spa)MOV0:00:41
7.Domenico Pozzovivo (Ita):bmt:0:00:50
8.François Bidard (Fra):alm:0:00:58
9.Fabio Aru (Ita):uae:0:01:07
10.Nicolas Roche (Irl):sun:

Zdroj: tourdesuisse.ch

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár