Okolo Švajčiarska: Viviani potvrdil svoju rýchlosť, porazil Matthewsa a Sagana. Thomas odstúpil

Štvrtá etapa pretekov Okolo Švajčiarska mala 163,9 kilometra. Išlo o zvlnenú etapu medzi mestami Murten a Arlesheim na severozápade Švajčiarska. Posledná kopcovitá prekážka sa nachádzala 12 kilometrov pred cieľom. Šprintérom stačilo prejsť na záverečnú rovinatú časť, dnes mali čistí rovinári poslednú príležitosť na etapový triumf.

Do úniku sa dostali  Robin Carpenter (Rally UHC), Simon Geschke (:ccc:), Gian Friesecke (Švajčiarska reprezentácia) a Taco van der Hoorn (:tjb:). V pelotóne pracovali šprintérske tímy a pokojne kontrolovali približne dvojminútový náskok vedúceho kvarteta. Príležitosť vyhrať opäť ponúkol Petrovi Saganovi (BOH) jeho tím Bora – hansgrohe.

Prvé dva kopce sa prešli v pokoji, až na poslednom sa jazdci Bory snažili zvýšiť tempo, aby unavili nohy špurtérskych konkurentov.

Thomas spadol a odstúpil

29 km pred cieľom sa na zemi ocitli dvaja jazdci. Jedným z nich bol Andrey Zeits (:kat:). Najväčšia stratu však dnes zaznamenal tím Ineos, keď spadol Geraint Thomas (:ins:). Britský líder tímu dlho ostal na zemi a odstúpil z pretekov. Je otázne, či utrpené zranenia mu dovolia obhájiť žltý dres na blížiacom sa Tour de France.

Posledné stúpanie dňa

Po druhú horskú prémiu si odvážnym výkonom prišiel domáci Friesecke. Kolegovi z reprezentácie Imhofovi však vrchársky dres nezobral, no zaistil, že body neputovali ku konkurentom. Švajčiar odolával z úniku ako posledný, 15 km pred cieľom mal náskok 30 sekúnd.

V pelotóne výborne pracoval celok Bora – hansgrohe a hlavné pole sa začalo zmenšovať. Kopec Eichenberg prešli naozaj dominantne a výrazne pomohli svojmu lídrovi Saganovi. V kľúčových častiach pomáhal Talian Daniel Oss (BOH). Všetci hlavní šprintéri však odolali a ostali v boji o etapový vavrín.  Na poslednej rýchlostnej prémii pred klesaním si druhé miesto zobral Patrick Konrad (BOH). Ten získal dve bonusové sekundy, ktoré sa mu v celkovom poradí určite zídu. Tretie miesto a bod získal Sagan, navýšil si náskok na čele bodovacej súťaže.

Friesecke bol dostihnutý 11 kilometrov pred koncom pri nájazde na klesanie do mesta Arlesheim. Na čele začal ťahať tím Sunweb pre Michaela Matthewsa (:sun:). Na špici sa okrem Sagana držali aj Matteo Trentin (:mts:), Elia Viviani (:qst:) a John Degenkolb (:tfr:).

O prekvapenie sa chceli pokúsiť Stefan Küng (FDJ) alebo Matej Mohorič (:bmt:), ktorých útoky však nevyšli. Niekoľkometrovú výhodu na pelotón si vytvoril Mathias Frank (:alm:), no tempo grupy bolo pomerne vysoké. Sagan mal k dispozícii už iba Ossa.

Záver

V predposlednom kilometri za to zobrala stajňa Trek-Segafredo. Sagan si opäť nachádzal kolesá protivníkov. Pre Vivianiho pracovali Yves Lampaert (:qst:) alebo Kasper Asgreen (:qst:). Dôležitý bol druhý kilometer od konca, ktorý obsahoval niekoľko zatáčok. Ten sa prešiel bez strát Slováka.

Sagan bol zavesený na kolese Vivianiho, ktorý mal najlepšiu tímovú podporu. Taliansky majster začal šprintovať naplno z druhej priečky, z kolesa rozbiehača Mørkøva (:qst:) v posledných 200 metroch.

Viviani vyhral štvrtú etapu a dokázal, že na rovinatých finišoch je jedným z najlepších na svete. Peter Sagan ho nedokázal rýchlostne predstihnúť, aj keď sa dobre držal v jeho háku. Bol to čistý rovinatý súboj, kde Sagana na páske ešte predbehol Michael Matthews (:sun:). Austrálčan skončil druhý, Sagan tretí. Za nimi šprintovali TrentinStuyven (:tfr:) a Sep Vanmarcke (:efd:).

Matthews porazil Sagana iba o kúsok

Pre 30-ročného Vivianiho ide o piate víťazstvo v roku. Toto bude veľmi cenné, keďže po neúspešnom Giro d’Italia si napravil pred Tour de France chuť. Talian príde do Francúzska ako jeden z najlepších čistokrvných šprintérov súčasnosti. Pre tím Quick Step sa jedná o 38 víťazstvo v roku.

Celkové poradie

Trojnásobný majster sveta Sagan ostáva na čele celkového poradia aj bodovacej súťaže. Na druhého Matthewsa má stratu desať sekúnd. Kasper Asgreen (:qst:) je na tretej priečke a nosí biely dres pre najlepšieho mladého jazdca.

Video šprintu:

Silné čísla Vivianiho šprintu:

Profil:

Profil 4. etapy Okolo Švajčiarska

Výsledky 4. etapy:

1.Elia Viviani (Ita):qst:3:46:02
2.Michael Matthews (Aus):sun:
3.Peter Sagan (Svk)BOH
4.Matteo Trentin (Ita):mts:
5.Jasper Stuyven (Bel):tfr:
6.Sep Vanmarcke (Bel):efd:
7.Reinardt Janse Van Rensburg (RSA):ddd:
8.Ivan Garcia Cortina (Spa):bmt:
9.Stan Dewulf (Bel):lts:
10.Fabian Lienhard (Swi)Švajčiarsko

Celkové poradie:

1.Peter Sagan (Svk)BOH11:37:28
2.Michael Matthews (Aus):sun:0:00:10
3.Kasper Asgreen (Den):qst:0:00:15
4.Rohan Dennis (Aus):bmt:0:00:16
5.Lawson Craddock (USA):efd:0:00:21
6.Stefan Kung (Sui)FDJ0:00:25
7.Matteo Trentin (Ita):mts:0:00:32
8.Patrick Konrad (Aut)BOH0:00:33
9.Jonathan Castroviejo (Spa):ins:0:00:34
10.Luis León Sanchez (Spa)AST

Zdroj: tourdesuisse.ch

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár