Okolo Turecka: Po chaotickej koncovke si prvú etapu prekvapivo uchmatol Richeze

Okolo Turecka 2018

zdroj: twitter.com/tourofturkeyTUR

Posledná časť sezóny World Tour nám ponúkne ešte monumentálnu klasiku Okolo Lombardie a dva ázijské etapové podniky. Prvý z nich, Okolo Turekca, dnes mal na programe prvú etapu. Tá mala 150 km a jej trasa viedla popri meste Konya na juhozápade Turecka. Stredná časť obsahovala tiahle stúpania, no nakoniec si to o víťazstvo v šprinte rozdali najrýchlejší muži pelotónu. Koncovka však nebola vôbec jednoduchá, došlo v nej k viacerým prekvapeniam.

Absolútnym favoritom pred štartom bol momentálne jeden z najlepších šprintérov Fernando Gaviria (:qst:). Kolumbijčan však 3,6 kilometra pred koncom spadol. Do boja o triumf sa tak nezapojil, no etapu dokončil. Po jej skončení to vyzeralo, že má poranené rameno. Z jeho tímu tak v hre ostali taktiež rýchli jazdci José Álvaro Hodeg (:qst:) a Maximiliano Richeze (:qst:). Po páde ich tímového lídra sa rýchlo prispôsobili vzniknutej situácii. Teraz si museli postrážiť ďalšieho veľkého favorita Sama Bennetta (BOH). Tomu sa dostalo minimum tímovej podpory. V poslednom kilometri tak mal svoj vláčik nachystaný Quick-Step a 600 metrov pred cieľom Argentínčan Richeze využil prejazd zákrutou, zrýchlil a vytvoril si odstup. Ír Bennett sa tak ocitol nestrážený a odmietol zatvoriť medzeru. To sa snažil urobiť Jean-Pierre Drucker (:bmc:), no bolo to už neskoro. Richeze vyhral túto chaotickú koncovku s pohodlným dostupom na oslavu pred páskou. Minuloročný víťaz štyroch etáp 27-ročný Bennett otvoril šprint príliš neskoro a skončil druhý. Drucker, ktorý od novej sezóny bude pôsobiť v Bora-hansgrohe, skončil tretí. Ďalší kvalitný šprintér Quick-Stepu Hodeg si nenašiel v závere správnu pozíciu a skončil na štvrtom mieste.

35-ročný Richeze patrí medzi najlepších šprintérskych pomocníkov na svete. Často je rozdielovým prvkom pri víťazstvách svojich tímových lídrov. Po etapovom triumfe na domácich argentínskych pretekoch ide o jeho druhý zásah v sezóne. Celkovo vo svojej kariére nazbieral 15 triumfov. Pre jeho tím Quick-Step Floors ide už o rekordné 70. víťazstvo v sezóne.

Do úniku dňa sa dnes dostali jazdci z kontinentálnych celkov. Na čele pretekov boli Nicolas Sessler (Burgos BH), Ander Barrenetxea (Euskadi Basque Country Murias), Benat Txoperena (Euskadi Basque Country Murias), Kenneth Van Rooy (WB Aqua Protect Veranclassic) a Feritcn Şamlı (Turecká reprezentácia). Tí získavali body na šprintérskych a dvoch horských prémiách.

Do zajtrašej etapy nastúpi Richeze na čele celkovej klasifikácie s náskokom štyroch sekúnd pred Bennettom. Luxemburčan Drucker zaostáva v GC o ďalšie dve sekundy. Trasa druhá etapy pôjde po pobreží Stredozemného mora medzi známymi turistickými destináciami Alanya a Antalya. Bude mať 154 km a pôjde o čistú rovinatú záležitosť.

Profil 1. etapy:

zdroj procyclingstats

 Výsledky 1. etapy

1.Maximiliano Richeze (Arg):qst:3:29:14
2.Sam Bennett (Irl)BOH
3.Jean-Pierre Drucker (Lux):bmc:
4.Alvaro Hodeg (Col):qst:
5.Brenton Jones (Aus)Delko Marseille Provence KTM
6.Simone Consonni (Ita):uae:
7.Enrique Sanz Unzue (Spa)Euskadi Basque Country-Murias
8.Christophe Noppe (Bel)Sport Vlaanderen-Baloise
9.Edward Theuns (Bel):sun:
10.Luca Pacioni (Ita)Wilier Triestina-Selle Italia

Celkové poradie:

1.Maximiliano Richeze (Arg):qst:3:29:14
2.Sam Bennett (Irl)BOH0:00:04
3.Jean-Pierre Drucker (Lux):bmc:0:00:06
4.Kenneth Van Rooy (Bel)Sport Vlaanderen-Baloise0:00:07
5.Benat Txoperena Matxikote (Spa)Euskadi Basque Country-Murias0:00:09
6.Alvaro Hodeg (Col):qst:0:00:10
7.Brenton Jones (Aus)Delko Marseille Provence KTM
8.Simone Consonni (Ita):uae:
9.Enrique Sanz Unzue (Spa)Euskadi Basque Country-Murias
10.Christophe Noppe (Bel)Sport Vlaanderen-Baloise

Zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár