Okolo Valencie 2022: Vlasov udržal, Jakobsen nezastaviteľný

Fabio Jakobsen

zdroj: © Quick-Step Alpha Vinyl / Getty Images

Preteky Okolo Valencie 2022 sú už minulosťou. Celkové prvenstvo si dnes ustrážil Aleksandr Vlasov (BOH). V 5. etape bol v úniku Vincenzo Nibali (AST), no etapa sa rozhodla v hromadnom šprinte. Tam bol dominantný Fabio Jakobsen (:dqt:) a pripísal ďalšie prvenstvo na pretekoch.

Na jazdcov dnes čakala posledná etapa pretekov Okolo Valencie. Začínalo sa v Paterne, finišovalo vo Valencii. Na pelotón čakalo necelých 92 kilometrov a rovinatý profil. Do posledného dielu pretekov vstupoval ako vedúci muž Aleksandr Vlasov (BOH). Jeho tímový kolega Ide Schelling dnes oslavoval svoje 24. narodeniny.

Fabio Jakobsen (:dqt:)

„Som hrdý, že som súčasťou tohto tímu. Včera mi to nevyšlo, no dnes som mal dobré nohy. Plán vyšiel dokonale, som veľmi šťastný. Príprava pred sezónou bola dobrá a zatiaľ je to skvelé. Ďalšia zastávka bude Algarve. Remco je skvelý tímový kolega, je to neuveriteľný talent. Som rád, že ho máme v tíme.“ 

Profil

Štart

Priebeh – 5. etapa Okolo Valencie 2022

Od začiatku sa pretekalo vo veľkom, do úniku sa chcela dostať 7-členná skupina, no neúspešne. Následne sa však vytvoril veľmi zaujímavý únik, v ktorom figuroval Vincenzo Nibali (AST). Doplnili ho Manuele Boaro (AST), Gotzon Martín (Euskaltel – Euskadi) a Jonathan Lastra (Caja Rural). Štvorica mala po tridsiatich kilometroch necelé dve minúty. Na čele pelotónu hliadkovala Bora, ktorá hájila záujmy vedúceho muža poradia.



V polovici etapy sa náskok znížil na 80 sekúnd, Quick-Step to chcel dotiahnuť do hromadného dojazdu. 25 kilometrov pred cieľom bol náskok už iba 45 sekúnd. Žralok z Messiny sa nemienil vzdať, jeho tímový kolega Boaro nechával v úniku všetky sily. Trinásť kilometrov pred cieľom bolo hotovo a hektický záver mohol začať. Vedúci muž pretekov bol v dobrej pozícii a celkové prvenstvo mal prakticky v kapse.
V posledných kilometroch rozbiehal vlak Josef Černý (:dqt:), nasledoval Mattia Catatneo (:dqt:) a Remco Evenepoel (:dqt:). Na poslednom kruhovom objazde pred cieľom bola stále v čele trojica Quick-Stepu. Michael Morkov (:dqt:) odviedol fantastickú robotu a vypustil Jakobsena (:dqt:) 100 metrov pred cieľom. Holanďan si už v závere poradil a získal druhé víťazstvo na pretekoch.

Záver

Výsledky – 5. etapa Okolo Valencie 2022

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár