Olympiáda Tokio 2020/2021: cestná cyklistika na OH – Favoriti

zdroj: © LaPresse/Fabio Ferrari

V sobotu doobeda nášho času vyvrcholí dlho očakávaný cieľ sezóny mnohých jazdcov – cestné preteky na OH Tokio 2020/2021. Olympiáda sa stala stredobodom sezóny veľkých hviezd a prinesie úplne iné preteky, na aké sme zvyknutí. Kto sú favoriti?

Mnohí jazdci zvolili prípravu bez pretekov, niektorí odjazdili menšie etapové preteky, ale veľa favorit OH 2021 zvolilo na prípravu Tour de France. Otázkou bude, či vo Francúzsku neminuli hlavní jazdci príliš veľa síl. Navyše, cestné preteky sa konajú v sobotu, menej ako týždeň po skončení Tour de France.

V Japonsku si na pelotón iba 130 pretekárov počká veľmi vlhké a horúce počasie.

Cestné preteky mužov na OH Tokio 2020/2021 – profil:

  • 24. júl (sobota): preteky s hromadným štartom muži (cca 4.00 – 10:30 nášho času)
zdroj: olympics.com

Jedná sa o čistú vrchársku trasu. Už v prvých častiach sa nachádzajú dlhé stúpania, v strede 14-kilometrový výstup na sopku Fuji a v závere príde priesmyk Mikuni (6.8 km – 10,1%), ktorí niektorí náročnosťou porovnávajú s neslávne známym Mortirolom. Vincenzo Nibali však stúpania prirovnal s Civigliom z monumentu Okolo Lombardie.



Olympiáda Tokio 2021 – favoriti cestných pretekov mužov na OH

Tadej Pogačar  – Slovinsko

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar. © Charly Lopez

Slovinec mal po výhre na Tour de France množstvo mediálnych povinností, ale je známy svojou regeneráciou. Nikto ho nebude chcieť dostať pod priesmyk Mikuni, ktorý je typ stúpania, na ktorom sa 22-ročný Slovinec vie každého zbaviť. Zafungujú proti nemu skoré útoky? Alebo predsa len zaúradujú vysoké teploty, ktoré ho môže ešte oslabiť?

Pogačar má zároveň silný šprint a je papierovo najväčším favoritom. Lenže tímy nie sú také veľké, pri sebe bude mať len troch mužov, z toho jeden je Roglič, ďalší najväčší favorit pretekov.

Primož Roglič – Slovinsko

Primož Roglič 7. etapa Paríž - Nice 2021
Primož Roglič. © A.S.O./Fabien Boukla

Po páde z Tour de France trochu odpočíval a neskôr mal dostatok priestoru na prípravu. Do Tour vstupoval vo vynikajúcej forme a je známy tým, že aj po prestávke od pretekania sa vie dostať hneď do najlepšej formy. Počas posledných dvoch rokov vedel ako jediný pravidelne konkurovať Pogačarovi, má rovnaké parametre: vie byť útočný na stúpaniach, má vynikajúci šprint i hlad po triumfoch.

Remco Evenepoel – Belgicko

Remco Evenepoel Giro d Italia 2021
Remco Evenepoel ©Szymon Gruchalski

Ako sa postaví 21-ročný Evenepoel proti nažhaveným jazdcom z Tour? Mladý fenomén vyhral vo svojom premiérovom roku podobne náročnú vrchársku klasiku San Sebastian, ktorá sa rovnako išla vo vysokých teplotách. Olympiáda je však ešte o niečo dlhšia a konkurencia bude nepríjemnejšia. Po vyhorení v druhom týždni Gira sa Evenepoel vrátil na cesty ako víťaz Okolo Belgicka.

Wout van Aert – Belgicko

Wout van Aert 11. etapa Tour de France 2021
Wout van Aert. © A.S.O./Pauline Ballet

Sila Belgicka spočíva v tom, že majú dvoch mimoriadne veľkých favoritov. Zatiaľ čo malý a ľahký Evenepoel môže útočiť skoro a dostávať sa do únikov, väčší a silnejší Van Aert musí len dúfať, že na Mikuni sa udrží v tesnej blízkosti elitnej skupiny. Ak by sa Wout van Aert na okruhu Fuji ocitol vpredu, v šprinte bude absolútne najväčším favoritom.

28-ročný Van Aert na Tour nechal veľa síl. Navyše pri jeho tempárskom štýle na kopcoch je pomerne jednoduché na neho zaútočiť. Aj preto je Van Aert favoritom, ktorému sedí iba jednoduchší a viac taktický priebeh. Podobná scenár sadol Tomovi Dumoulinovi na MS v Innsbrucku 2018, kde Holanďan skončil štvrtý. Tento scenár je ale pri tímoch iba s maximálne piatimi jazdcami a pri absencii vysielačok veľmi nepravdepodobný. Naopak, predpokladá sa útočná hra od samého prvého stúpania.

Adam Yates – Spojené kráľovstvo

Adam Yates 3. etapa Okolo Katalánska 2021
Adam Yates na UAE Tour. © LaPresse – Fabio Ferrari

Naposledy jazdil Adam Yates ešte na Liege  – Bastogne – Liege v apríli. Zo štartovky Okolo Švajčiarska bol rýchlo stiahnutý, ale v Tokiu strávil veľmi dlhý čas, aby sa aklimatizoval. Vymysleli s tímom Ineos nejaký veľký plán? 28-ročný jazdec je jedným z mála, ktorí dokázali konkurovať Pogačarovi. Bolo to na UAE Tour v posledných dvoch rokoch, kde taktiež na dlhých stúpaniach panovali vysoké teploty.

Adam Yates je voľbou Británie do záveru. Jeho brat Simon má šancu z dlhého úniku, pričom Geraint Thomas ani Tao Geoghegan Hart nemali na Tour nejakú skvelú formu.

Alejandro Valverde – Španielsko

Alejandro Valverde 6. etapa Critérium du Dauphiné 2021
Alejandro Valverde. Dario Belingheri/BettiniPhoto©2021

„Starý lišiak“ Alejandro Valverde má poslednú možnosť získať olympijskú medailu, ktorá mu chýba v jeho impozantnom zozname úspechov. Španiel sa vo veku 41 pripravoval skrze Tour de France, kde si ozajstným testom prešiel v pyrenejskej 15. etape a víťazstvo mu len tesne ušlo. Posledný majster sveta z vrchárskej trasy sa vie výborne pripraviť na rozpálené preteky po Tour, napríklad na klasike San Sebastian.

Bauke Mollema – Holandsko

Bauke Mollema 14. etapa Tour de France 2021
Bauke Mollema. © A.S.O./Charly Lopez

Skvelý taktik Mollema je taktiež jazdcom, ktorý je po Tour na vysokej úrovni na spomínanej baskickej Klasikoe. 34-ročný Holanďan však odjazdil aj Giro, nezapanuje únava? Jeho tím má päť jazdcov, s ktorými sa teoretický dajú chaotické preteky ako-tak kontrolovať. Podobnú výhodu majú ešte výbery Belgicka, Francúzska, Španielska a Talianska.

Ak by to Mollemovi nevyšlo, zastúpenie môže nájsť v jazdcoch, ako Wilco Kelderman- 5. na Tour de France – alebo Tom Dumoulin. Posledný menovaný sa vracia z polročnej prestávky bez pretekania a sústredí sa hlavne na časovku. Za sebou už má víťazstvo na domácom šampionáte.

Max Schachmann – Nemecko

Schachmann počas Tour. zdroj: twitter.com/MaxSchachmann

Ďalší jazdec, ktorý olympiáde obetoval účasť na veľkých pretekoch. Aj keď sa jazdec Bory odhodlane na OH pripravoval, zdalo by sa, že priesmyk Mikuni na neho bude až silný oriešok. 27-ročný Nemec však patrí do širšieho okruhu favoritov.

Richard Carapaz – Ekvádor

Richard Carapaz na Vuelte. ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Carapaz má za sebou Tour, kde sa snažil zaútočiť na Pogačara, ale nemal dostatočnú formu. Preteká naplno už od Okolo Švajčiarska, zvládne ešte preteky, ktoré by mu mali sedieť? Patrí medzi najlepších vrchárov v pelotóne a otázna je iba jeho forma, ktorá sa ku koncu Tour de France postupne zlepšovala.

Alexej Lutsenko – Kazachstan

Alexey Lutsenko
Alexej Lutsenko. zdroj: twitter.com/AstanaTeam

Siedmy muž Tour de France sa nachádza v životnej forme. Na tento cieľ sa v štáte riadenom tíme Astana pripravoval dlhé roky a sedí mu aj trasa. S poveternostnými podmienkami nebude mať problém. Navyše, neberie sa ako najväčší favorit a môže dostať od iných istú voľnosť.

Michal Kwiatkowski – Poľsko

Kwiatkowski
Kwiatkowski, Hirschi, Carapaz a Caruso. © A.S.O./Alex Broadway

Kwiatkowski je často podceňovaný, pretože svoje umenie poskytuje ako najlepšie platený domestik na svete v tíme INEOS Grenadiers. Majster sveta z roku 2014 však vždy vie zažiariť, ak ide na individuálny úspech. Strmé sklony sú jeho doménou, je dostatočne útočný, čo ukázal aj štvrtým miestom na náročných majstrovstvách sveta vlani.

Vincenzo Nibali – Taliansko

Vincenzo Nibali. Foto Fabio Ferrari/LaPress

Aj keď dobrému výsledku skúseného Taliana nenaznačuje absolútne nič, dlhodobo ide o jazdca, ktorý sa vie perfektne pripraviť na práve jeden cieľ. Môže ním byť práve olympiáda. Cesta pre 36-ročného vrchára pravdepodobne vedie cez skorý útok a následný chaos, o čo sa pokúsil v Riu 2016, ale ako najväčší favorit nešťastne spadol.

Sergio Higuita – Kolumbia

Konrad a Higuita. © A.S.O./Charly Lopez

23-ročný jazdec bol na Tour v dobrej forme. Dlhé stúpania určite prežije, zároveň je dostatočne výbušný a má aj dobrý šprint.

João Almeida – Portugalsko

Únik v 16. etape. Vpredu Almeida a Nibali
Almeida a Nibali. © Fabio Ferrari/LaPresse

„Dieselový“ pretekár, ktorému musí sadnúť prejazd stúpania. 22-ročný Almeida nemá rád zrýchlenia, ale stálym tempom sa vie udržať aj s absolútne najlepšími. Po Gire si doprial prestávku a bude čerstvý.

Prekvapenia?

Favoritmi sú hlavne Belgičania a Slovinci, ale olympijské hry vo svojej histórii ponúkli niekoľko prekvapení: Van Avermaet ovládol vrchársku trasu v Riu, alebo Vinokurov unikol na rovinatej trati v Londýne 2012. Kto sa môže prebudiť?

Gianni Moscon v národnom drese je vždy o stupeň lepším jazdcom (5. na MS 2018 a 4. na MS 2019). Od Taliana môžeme čakať prácu pre ďalších lídrov tímu, ale pri správnom dni sa určite nestratí. Na Mikuni Pass dával veľké výkony vo svojich tréningových jazdách Alberto Bettiol, pre ktorého sú dlhé v drsnom tempe kopce skôr neznámou. Zvyšní dvaja Taliani vo výprave Damiano Caruso Giulio Ciccone taktiež nepatria medzi úplných outsiderov.

Gianni Moscon 1. etapa Okolo Álp 2021
Gianni Moscon. © Francesco Rachello / Tornanti.cc

Ruská reprezentácia ponúka Ilnura Zakarina Pavela Sivakova, dvoch veľmi silných vrchárov. Najsilnejším jazdcom sa však zdá byť Alexander Vlasov. Jazdec Astany sa vie držať na stúpaniach s najlepšími a môže sa aj osamostatniť.

Pavel Sivakov
Pavel Sivakov. (c) Bettini Photo

Jakob Fuglsang (Dánsko), Marc Hirschi (Švajčiarsko), Tobias Foss (Nórsko), Dan Martin (Írsko), Michael Woods (Kanada), Patrick KonradGregor Müglberger (Rakúsko), Attila Valter (Maďarsko), alebo Andrey Amador (Kostarika) patria do širšieho okruhu favoritov na medailu.

Michael Woods
Michael Woods. ©A.S.O./Charly Lopez

Francúzi sú, zdá sa, vyčerpaní z Tour de France. Ku koncu však forma vzrástla u Davida Gaudua, naopak však upadala u Guillaume Martina.

Olympiáda Tokio 2020/2021: cestná cyklistika na OH – favoriti cestných pretekov

★★★★ Roglič
★★★ Pogačar, Evenepoel, Adam Yates
★★ Van Aert, Schachmann, Lutsenko, Mollema, Almeida, Carapaz, Kwiatkowski
★ Gaudu, Woods, Martin, Simon Yates, Higuita, Vlasov, Hirschi, Foss

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár