Omloop Het Nieuwsblad 2022: Klasika, ktorá odštartuje jar

Davide Ballerini Omloop Het Nieuwsblad 2022

zdroj: © Deceuninck - Quick-Step - ©Luc Claessen / Getty Images

Pohľad na legendárny Kapelmuur vo februári už jednoznačne potrvrdzuje fakt, že prichádza krásna časť sezóny – jar plná klasík. Prvá z nich, Omloop Het Nieuwsblad 2022, má tradične nabitú štartovú listinu, ktorej dominujú Wout van Aert, Kasper Asgreen, Tom Pidcock a aj Peter Sagan v nových fabrách TotalEnergies.

Ide o klasiku, ktorá sa na koná na podobných cestách ako slávne Okolo Flámska. Aj keď nebýva zvykom, že víťaz Omloopu bude úspešný aj vo zvyšku jari, každoročne ide o veľmi dobrý indikátor toho, na čo sa môžeme v ďalších mesiacoch tešiť.

Cyklistika: Program Omloop Het Nieuwsblad 2022:

26. februára 2022

  • Ročník: 77.
  • Dĺžka: 204 km
  • Štart: 11:00 v Gente
  • Predpokladaný dojazd: ~16:14 v Ninove

Vysielanie v TV, live prenos Omloop Het Nieuwsblad 2022:

  • Eurosport Player naživo od 13:30 do 16:30
  • Naživo na Eurosport 2 od 13:30 do 16:30

Predošlí víťazi Omloop Het Nieuwsblad:

2021 Davide Ballerini
2020 Jasper Stuyven
2019 Zdenek Stybar
2018 Michael Valgren
2017 Greg Van Avermaet
2016 Greg Van Avermaet
2015 Ian Stannard
2014 Ian Stannard
2013 Luca Paolini
2012 Sep Vanmarcke

Trasa Omloop Het Nieuwsblad 2022

Trasa a mapa Omloop Het Nieuwsblad 2022
zdroj: omloophetnieuwsblad.be (fanguide)

Organizátori z Flanders Classics sa tešia, že v Gente sa po dlhom čase na prezentácii tímov objavia aj fanúšikovia. Po štarte je prichystaných 204 kilometrov krížom cez východné Flámsko, ktoré vášniví diváci určite radi okorenia.

Prvá klasika roka 13 stúpaní a 9 sektorov s drsnými dláždenými kockami.

Prvé prekážky prídu po 40 kilometroch. Skutočná rozdeľovacia časť sa však nachádza kompletne v druhej polovici pretekov v blízkosti mesta Oudenaarde, kde finišuje monument Okolo Flámska. Prejde sa cez veľký okruh so štvoricou krátkych, ale výbušných kopcov nie dlhších ako dva kilometre.

Drsným lesným sektorom Holleweg sa začne najdôležitejšia časť pretekov približne päťdesiat kilometrov do konca. Keď bude zostávať štyridsať kilometrov, prejde sa cez kopec Marlboroughstraat a v rýchlom slede bude pokračovať až šesť stúpaní – holandsky „hellingenov“ – zakončené nepravidelným Elverenberg – Vossenhol.

Embed from Getty Images

Skutočné finále 24 km pred cieľom je veľmi známe. Ide o kombináciu jedného z najviac ikonických stúpaní nie len v Belgicku, ale v celom cyklistickom svete.  Vždy, keď sa vyšťavení jazdci predrú okolo kaplnky na vrchole Muur-Kapelmuur, vieme, že cyklistická sezóna až do konca novembra vôbec nespomalí. Legendárny vydláždený múr má dĺžku 1075 metrov s prevýšením 9,3% s maximami až 20% v strednej časti.

Poslednou prekážkou dňa bude lepší súrodenec Kapelmuuru, Bosberg s dĺžkou jedného kilometra a prevýšením 6%. Po zjazde z neho ostane do cieľa 13 kilometrov po rovine. Finišuje sa po niekoľkých zákrutách v uliciach 36-tisícového mesta Ninove.

Profil Omloop Het Nieuwsblad 2022:

Profil Omloop Het Nieuwsblad 2022
zdroj: omloophetnieuwsblad.be (fanguide)

Favoriti Omloop Het Nieuwsblad 2022

Stále silný Quick-Step

Kasper Asgreen a Zdeněk Štybar. Dirk Waem – Pool/Getty Images

Klasika, čiže najsilnejší tím priváža Quick-Step Alpha Vinyl. Dán Kasper Asgreen (:dqt:) bol pred pár týždňami pozitívny. Plány víťaza Okolo Flámska hovoria o tom, že v úplne prvých jednodňových pretekoch nemusí byť ani zďaleka blízko svojej vrcholovej formy.

V Algarve sa skvelo ukazoval domáci Yves Lampaert (:dqt:), ktorý by mohol byť lídrom tímu. Kvality na víťazstvo pri dobrom dni majú aj Čech a bývalý víťaz Zdeněk Štybar (:dqt:) alebo Francúz Florian Sénéchal (:dqt:).

Obhajca titulu Davide Ballerini neštartuje.

Wout van Aert s posilami

Wout van Aert
Van Aert. © SWPix

Wout van Aert (:tjb:), podobne ako Asgreen, má plány vystúpiť na vrchol až v apríli na monumentoch. To však neznamená, že by bol belgický majster bez šance. Stále patrí k absolútne najväčším favoritom, navyše, prvýkrat sa otestuje nová klasikárska zostava tímu Jumbo-Visma, ktorú posilnil Tiesj Benoot (:tjb:) alebo Tosh van der Sande.

Peter Sagan zažije klasikársku premiéru v nových farbách

Peter Sagan 2022
zdroj: twitter.com/petosagan

Peter Sagan (Team TotalEnergies) má za sebou prvé preteky v sezóne. Na Tour du Var však príliš neoslnil. Možno to však boli práve tri dni pretekania, ktoré mu mohli pomôcť postupne sa dostať do formy. Na začiatku roka bol Slovák pozitívny na koronavírus, čo zjavne narušilo prípravu.

Rovnako ide o prvý štart Sagana v drese tímu TotalEnergies. 32-ročný Žilinčan v premiérovej klasike nepatrí k úplne najväčším favoritom, no to môže paradoxne pomôcť. Stále vie na seba upútať pozornosť, čoho by sa mal chytiť jeho kolega vo forme, Anthony Turgis (TotalEnergies). Francúz vlani zažil životnú klasikársku jar a zjavne je od začiatku roka vo forme. Má rýchly šprint a spoločne s Danielom Ossom, Nikim Terpstrom alebo Edvaldom Boassonom Hagenom tvorí francúzska Pro zostava možného čierneho koňa pretekov.

Čo ukáže Tom Pidcock?

Tom Pidcock Brabantský šíp 2021
Tom Pidcock vyhral Brabantský šíp. zdroj: twitter.com/FlandersClassic

Čerstvý majster sveta v cyklokrose Tom Pidcock (:ins:) už má na konte klasiku Brabantský šíp. Vo veku 22 rokov ale len začína a už tieto preteky môžu byť pohľad na to, čo aktívny Brit prinesie.

V prvých pretekoch sa fenomenálny cyklista na úplne predných priečkach nepohyboval a rovnako ako Van Aert či Asgreen, ciele si stanovil na apríl a májové Giro d’Italia.

Lotto Soudal vo fazóne

Tim Wellens
© Mallorca Challange

Od začiatku sezóny je tím Lotto Soudal vo veľmi dobrej forme, veď bojuje o prežitie. Tim Wellens (:lts:) alebo Philippe Gilbert (:lts:) sú skúsení klasikári. Hlavne prvý menovaný má v tomto roku na konte už dve víťazstvá. Pre slabší šprint však musia útočiť z diaľky, rovnako aj Victor Campenaerts (:lts:), ktorý zažíva renesanciu svojej kariéry.

Starí známi klasikári

Greg van Avermaet. ©ASO

Belgičania Greg van Avermaet (ACT) a Oliver Naesen (ACT) musia zabudnúť na sklamania z predchádzajúcej sezóny a sústrediť sa na novú. Len preteky napovedia, ako sa skutočne pripravili.

Jasper Stuyven
Jasper Stuyven rozhoduje Miláno – San Remo. © Luca Bettini – LaPresse

Na štarte sa objaví aj bývalý víťaz Jasper Stuyven (:tfr:). V novom drese sa bude Team DSM spoliehať na skúseného Johna Degenkolba (DSM), ktorému bude sekundovať Soren Kragh Andersen (DSM).

Sonny Colbrelli Paríž - Roubaix 2021
Colbrelli na pódiu. © A.S.O./Pauline Ballet

Sonny Colbrelli (TBV) prichádza ako majster Európy po životnej sezóne, v ktorej sa stal víťazom Paríž-Rouabix. Podobné preteky by mu mali sedieť a ide snáď o prvú klasiku, kde sa nachádza dosť vysoko na menoslove favoritov. V tíme Bahrain Victorious sa nachádza vždy nevyspytateľný Matej Mohorič (TBV).

Bryan Coquard
zdroj: twitter.com/TeamCOFIDIS

Bryan Coquard (COF) má jeden z najlepších štartov sezóny vôbec. Ak prežije niekoľko kopcov, v závere by Francúz patril k nebezpečným mužom v šprinte. Jeho vrchárska forma z pretekov v Provence alebo Algarve je viditeľná.

Nejedno prekvapenie vo svojej histórii vytiahol tím EF Education-EasyPost, ktorý sa bude spoliehať na skúsenosti Michaela Valgrena (:efn:), víťaza z roku 2018.

Sep Vanmarcke (:isn:), Nils Politt (BOH), Alex Aranburu (MOV), Amaury CapiotConnor Swift (Arkéa-Samsic), Sven Erik Bystrom (:iwg:) vo forme dotvárajú zoznam favoritov.

Favoriti Omloop Het Nieuwsblad podľa Cyklonews:

★★★★ Van Aert, Pidcock, Lampaert
★★★ Wellens, Asgreen, Turgis
★★ Mohorič, Vanmarcke, Colbrelli, Štybar, Sénéchal
★ Sagan, Van Avermaet, Naesen, Valgren, Degenkolb, Kragh, Benoot

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár