Omloop Het Nieuwsblad 2021: V Ninove sa končilo hromadným šprintom

ballerini

zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Omloop Het Nieuwsblad 2021 ovládol Davide Ballerini (:dqt:). V záverečnom dojazde porazil o niekoľko metrov Jake Stewarta (FDJ). Celé preteky vyvrcholili šprintom veľkej skupiny, kde dominival tím Deceuninck Quick-Step. 

O 11:00 stredoeurópskeho času odštartovala prvá jarná klasika sezóny 2021. V belgickom Gente sa na štart postavilo 175 jazdcov hladných po úspechu. Vo Flámsku panovalo pri štarte pochmúrne počasie. Únik dňa sa vyformoval po desiatich kilometroch pretekania. Do dobrodružstva sa pustila pätica jazdcov Kenny De Ketele (Sport Vlaanderen-Baloise), Bert De Backer (B&B), Yevgeniy Fedorov (AST), Ryan Gibbons (:uae:), Matis Louvel (Arkéa-Samsic). Ich náskok sa postupne šplhal hore. Hlavné pole zatiaľ nemalo dôvod na nejakú väčšiu akciu. Po osmine pretekov bol náskok skupiny na čele 5 minút. Následne sa rozostup ustálil na hodnote 8 minút.

Rozostup sa nezmenil ani po 75 kilometroch pretekania. Stále si čelo držalo náskok 8 minút. V polovici pretekov sa náskok mierne scvrkol, päťka na čele mala už len 6 minút. Počas prvej polovice pocítilo tvrdosť asfaltu hneď niekoľko jazdcov. Medzi najznámejšie mená patrili Greg Van Avermaet (ACT) či Sep Vanmarcke (:isn:). Nič vážnejšieho sa nestalo a obaja pokračovali ďalej. 80 kilometrov pred cieľom bol náskok vedúcej skupiny 4 minúty. V pelotóne to začalo vrieť a jazdci skúšali nástupy. Deceuninck však všetko pokrýval pre svojho lídra Julibana Alaphilippeho (:dqt:). Náskok čelnej skupinky sa razom zmenšil na 2 minúty.

Koniec dobrodružstva

Po ďalšom páde sa rozdelil pelotón na dve skupiny. Quick-Step okamžite reagoval a chcel odskočiť druhej polovici. Yves Lampaert (:dqt:) sa posadil do čela a udával tempo. Skupinu síce neodpáral, no jeho aktivita zlikvidovala takmer čelnú skupinu. Tá mala náskok už len desiatky sekúnd. Dobrodružtvo skončilo na značke 40 kilometrov pred cieľom.

Prvé náznaky

Prvé náznaky o nohách jazdcov prišli na Molenbergu. Krátke a dynamické stúpanie rapídne prečistilo hlavnú skupinu. Desiatka jazdcov si vypracovala náskok a ten sa pomaličky dostával na dvojciferné hodnoty. V skupine nechýbal Julian Alaphilippe (:dqt:), Zdeněk Štybar (:dqt:), Van Avermaet (ACT) či Matteo Trentin (:uae:). Zo zadu sa stihol ešte dotiahnuť Tom Pidcock (:ins:). Zdalo sa, že ide o rozhodujúci moment pretekov. Na stúpaní Berendries nastúpil svetový šampión a ukázal súperom chrbát. Na Elverenberg-Vossenhol náskok ešte zvýraznil a razom mal 25 sekúnd. Dôležitý moment prišiel 26 kilometrov pred koncom. Štybar (:dqt:) v druhej skupine spadol a preteky pre neho skončili. Quick-Step tak prišiel o človeka, ktorý dobre kontroloval spoluprácu stíhajúcej skupiny.

Rozhodujúci nástup neprišiel

Pred legendárnym stúpaním Muur-Kapelmuur bol Francúz dostihnutý. Hlavný balík bol taktiež blízko, zrazu sme mali 60 možných víťazov. Na vrchole bol ako prvý Gianni Moscon (:ins:), vytvoril si náskok niekoľko metrov. Na Bosbergu to bolo zase všetko inak a vyzeralo to na hromadný dojazd, keďže v skupine bolo približne 50 jazdcov. Dobrú pozíciu mal už tradične Quick-Step. Ten mal päticu jazdcov na čele, finišovať mal Davide Ballerini (:dqt:). Hektický záver si vyžiadal dalšie „obete“. Alexander Kristoff (:uae:) dostal bodyček a bol z hry o víťasztvo. Nasledne sa ne zemi ocitla trojica ďalších jazdcov. Medzitým na cieľovej rovinke famóznym spôsobom dokončil robotu Deceunincku Davide Ballerini (:dqt:). V záverečnom šprinte nemal konkurenciu.

Profil

Omloop Het Nieuwsblad 2021
omloophetnieuwsblad.be

Štart

Finiš

Výsledky Omloop Het Nieuwsblad 2021

Poz.JazdecTímČas
01Davide BalleriniDeceuninck-Quick Step
02Jake StewartGroupama-FDJ
03Sep VanmarckeIsrael Start-Up Nation
04Heinrich HausslerBahrain Victorious
05Philippe GilbertLotto Soudal
06Alex AranburuAstana-Premier Tech
07Florian SénéchalDeceuninck-Quick Step
08Matteo TrentinUAE Team Emirates
09Kevin GenietsGroupama-FDJ
10Nils PolittBORA-hansgrohe
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár