Omloop Het Nieuwsblad: Stuyven zastavil Quick Step

Dnes sa začala sezóna jarných klasík. Preteky Omloop Het Nieuwsblad tradične otvárajú jednodňové podniky s ťažkým terénom a nepredpovedateľnými podmienkami. Inak tomu nebolo ani tento rok a na dvestokilometrovej trati vo Flámsku si dnes na jazdcov počkalo nepríjemné veterné a uprašené počasie so sektormi dlážobných kociek.

Zo začiatku sa išlo v pokojnejšom tempe, čo vyústilo do vzniku úniku zloženého z menej známych borcov. Ťažké podmienky nútili viacerých opustiť prvé veľké preteky sezóny. Pri vstupe do posledných 100 km dňa bolo všetko pohromade a viacerí skúšali šťastie skorým útokom. Ukázal sa napríklad aj Wout van Aert (:tjb:), no pri rozhodujúcej selekcii pred kopcom Valkenburg približne 80 km pred cieľom chýbal. Podobne oddelenie vedúcej skupiny nechytili Van Avermaet (:ccc:), Štybar (:dqt:), Wellens (:lts:), Vanmarcke (:efd:) alebo Naesen (:alm:), ktorí, ako to býva zvykom, sú v prvom klasikárskom víkende skôr pasívni. Viacerí však mali vpredu tímových kolegov a mohli to hrať takticky. Chaotickému delenie predchádzal bočný vietor, ktorý sťažoval tímovú koordináciu v pelotóne.

zdroj: zdroj: twitter.com/TrekSegafredo

Na predposledné stúpanie prišla na čele s náskokom vyše dvoch mínút skupina v zložení: Matteo Trentin (:ccc:), Yves Lampaert, Tim Declercq (:dqt:), Jasper Stuyven (:tfr:), Mike Teunissen (:tjb:), Frederik Frison (:lts:) a Søren Kragh Andersen (:sun:). Deceuninck-Quick Step tam mal dvoch zástupcov, tempár Declercq pracoval pre Lampaerta, ktorý mohol strategicky šetriť sily na záver. Na ikonickom Muur de Geraardsbergem zatlačil Yves Lampaert a pridali sa k nemu Stuyven Andersen. Tejto trojici ostávalo 17 km do cieľa, posledné stúpanie a záverečná rovina. Za nimi bol s desaťsekundovým odstupom Trentin, ktorý medzeru nezalepil ani na poslednom kopci dňa – Bosbergu. Na záverečnej rovine do Ninove tak mal vedúce tri nadoľad, no len ťažko sa k nim dokázal priblížiť.

Rozhodujúci moment na Muure:

Záver

Dva kilometre pred cieľom prišiel prvý atak od Yvesa Lampaerta, ktorý sa nemohol spoľahnúť na svoj šprint. Na jeho koleso sa však zavesil Jasper Stuyven a táto dvojica si to mala rozdať o víťazstvo. V posledných dvesto metroch chcel z druhej pozície vyštartovať Lampaert, no nedokázal nájsť rýchlejšie nohy ako Stuyven. Belgičan z Trek-Segafredo tak nemal žiaden problém zrýchliť a prísť si po víťazstvo v 75. ročníku Omloopu.

Jasper Stuyven skončil na prvej priečke, Lampaert bol druhý a tretie miesto získal Kragh Andersen. 27-ročnému Belgičanovi sa podarilo potvrdiť svoju rýchlosť v posledných metroch pretekov. Napriek tomu, že Quick Step mal v rozhodujúcej skupine menšiu prevahu, Stuyven preukázal svoju silu tým, že reagoval na útoky od Lampaerta a v závere mu nedal šancu. Získal 8. kariérne víťazstvo, zatiaľ najväčšie. Z jednoďnoviek sa ukázal ešte na Kuurne-Brusel-Kuurne v roku 2016.

Trasa a profil:

Výsledky Omloop Het Nieuwsblad:

1.Jasper Stuyven (Bel):tfr:
2.Yves Lampaert (Bel):dqt:
3.Søren Kragh Andersen (Den):sun:
4.Matteo Trentin (Ita):ccc:
5.Tim Declercq (Bel):dqt:
6.Mike Teunissen (Ned):tjb:
7.Oliver Naesen (Bel):alm:
8.Philippe Gilbert (Bel):lts:
9.Stefan Küng (Swi)FDJ
10.Florian Sénéchal (Fra):dqt:

 

Zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár