2. etapa Paríž – Nice 2022: Po vetre bol Jakobsen najrýchlejší

2. etapa Paríž - Nice 2022 Fabio Jakobsen

zdroj: © A.S.O./Alex Broadway

2. etapa Paríž – Nice 2022 priniesla frenetický a veterný boj. Pelotón sa dnes niekoľkokrát rozdelil a znova spojil. Napokon sa v cieli bojovalo v hromadnom dojazde. Absolútne najrýchlejší bol Holanďan Fabio Jakobsen (:dqt:), ktorý nedal Belgičanovi Woutovi Van Aertovi (:tjb:) šancu. V žltom drese sa udržal Francúz Christophe Laporte (:tjb:). 

Fabio Jakobsen (:qst:)

„Je to tu náročné. Po boji s vetrom sa muselo dobre zvládnuť záver. My to ale máme celkom radi, nebolo to však proti Jumbo-Visma ľahké. Lampaert a Štyby mi to dobre rozbehli, napokon som musel ale naskočiť za Van Aerta. Je to skvelé ich poraziť. Chcem vyhrávať, vezmieme sa na vlne, hádam to bude takto pokračovať.“

2. etapa Paríž – Nice 2022 – profil:

Pred štartom

2. etapa Paríž – Nice 2022: priebeh

Ihneď po štarte si do úniku dňa naskočila trojica jazdcov. Dvojica z nich bola z tímu Lotto-Soudal (Philippe Gilbert, Mathew Holmes), doplnil ich tam Alexis Gougeard (B&B Hotels – KTM). Trojka mala v polovici etapy náskok 5 minút. Počas celého dňa bičoval jazdcov nepríjemný vietor. Niekoľkokrát sa pelotón rozdelil a znova spojil. 90 kilometrov pred cieľom spadlo trio jazdcov, najhoršie dopadol Nils Eekhoff (DSM). Holanďan musel z pretekov odstúpiť.


Frenetické momenty pokračovali i 70 kilometrov pred cieľom. Ďalší pád odnieslo približne 10 jazdcov, medzičasom trojica na čele prišla o väčšinu náskoku. Hlavná skupina favoritov bola od úniku už iba 70 sekúnd. O desať kilometrov bolo všetko inak, únik dňa už neexistoval, no na ceste bolo niekoľko skupín. Hlavným aktérom bol silný bočný vietor. Situácia na trati bola i naďalej neprehľadná. V čele bola 21-členná skupina favoritov, kde nechýbal Roglič (:tjb:), Van Aert (:tjb:) či Laporte (:tjb:).

Nalini - procycling

V lese, kde nebol vietor nepriateľom priskočilo do čelnej skupine ďalších 15 jazdcov. Ďalšia skupina bola podľa organizátorov 2 minúty ďaleko. Skupina sa približovala, no ostávalo už len 25 kilometrov do cieľa. V čele nechýbal najväčší favorit Fabio Jakobsen (:dqt:). Stíhaciu jazdu druhej skupiny naštrbil pád. Odniesol to líder Movistaru – Matteo Jorgenson (MOV). Päť kilometrov pred cieľom už bolo jasné, že víťaz vzíde z čelnej skupiny.

Terezíny v 2. etape Paríž - Nice 2022.
Terezíny v 2. etape Paríž – Nice 2022. © A.S.O./Alex Broadway

Záver

Letka tímu Quick-Step Alphy Vinyl tradične rozbiehala záverečné kilometre pre Jakobsena. Za nimi sa držal Sam Bennett (BOH) a Van Aert (:tjb:). Laporte (:tjb:) však prekvapil súperov a vyviezol Van Aerta (:tjb:) pred nich. Fabio Jakobsen (:dqt:) však nezpanikáril a napokon poľahky zvíťazil.

Výsledky Paríž – Nice 2022 – 2. etapa

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár