Paríž – Nice: Štvrtú etapu si podmanil Magnus Cort zo zdarného úniku, menil sa celkový líder

Paríž - Nice 2018
Magnus Cort Nielsen

zdroj: twitter.com/ParisNice

Po profilovo jednoduchších troch veterných etapách prišli na pretekoch Paríž – Nice prvé kratšie kopce. Najdlhšia štvrtá etapa merala 211,5 kilometra. Išlo sa z mesta Vichy v regióne Auvergne-Rhône-Alpes do južnejšie položenej obce Pélussin. Počas etapy sa jazdci popasovali s piatimi vrchárskymi prémiami, z toho štyri sa nachádzali v poslednej tretine závodu. Stúpania ponúkli dvojciferné prevýšenia vo svojich prvých úsekoch, bližšie k vrcholom to nebolo až tak strmé.

Do úniku sa dostali až 13 cyklisti a vytvorili si 7-minútový náskok. Boli v ňom mená ako Magnus Cort Nielsen (AST), Alessandro De Marchi (:ccc:) alebo špecialista na úniky Thomas De Gendt (:lts:). Ten bol aktívny hlavne na vrchárskych prémiách a počas etapy sa dokázl dostať na čelo vrchárskej súťaže o bodkovaný dres. Kvôli jeho aktivite zo skupiny odpadávali viacerí jazdci a ostali len Cort, De Marchi a mladý Talian Giulio Ciccone (:tfr:). Pelotón začal pomerne neskoro ťahať celok AG2R La Mondiale a pred posledným stúpaním mali utečenci slušný náskok približne dvoch minút.

Etapu ovldáol Dán Magnus Cort Nilesen (AST), ktorý atakoval v poslednom kilometri a dokázal to udržať až do cieľa. Druhý skončil Belgičan Thomas De Gendt a na tretej priečke sa umiestnil najlepší vrchár na Okolo Slovenska Giulio Ciccone. Ako štvrtý ostal z úniku dňa ešte Alessandro De Marchi. Zredukovaný pelotón v závere stratil 48 sekúnd na víťaza.

Ide už o 16. víťazstvo tímu Astana v tomto roku. Kazašský tím sa tak posunul na prvé miesto v počte triumfov pred Deceuninck-Quick Step a potvrdil tak svoju skvelú formu. 26-ročný Cort získal 14. kariérne víťazstvo, jeho najväčší úspech je minuloročný triumf v 15. etape Tour de France.

Foto: twitter.com/MaillotjauneLCL

V hlavnej skupine sa nachádzal desiaty Michal Kwiatkowski (:sky:), ktorý sa obliekol do žltého dresu pre celkového lídra. Víťaz dvoch etáp Dylan Groenewegen (:tjb:) pochopiteľne nestačil na výškové metre a prepadol sa v celkovej klasifikácii. Stále sa však udržal na čele bodovacej súťaže o zelený dres.

Zajtra je na programe inidividuálna časovka, v ktorej ešte môže poľský majster Kwiatkowski získať náskok na vrchárov pred vážnymi kopcovitými etapami.

Posledný kilometer

Profil:

Zdroj: la-flamme-rouge

Výsledky 4. etapy:

1.Magnus Cort Nielsen (Den)AST5:03:49
2.Thomas De Gendt (Bel):lts:0:00:07
3.Giulio Ciccone (Ita):tfr:0:00:13
4.Alessandro De Marchi (Ita):ccc:0:00:18
5.Lilian Calmejane (Fra)Direct Energie0:00:48
6.Valentin Madouas (Fra)FDJ
7.Sonny Colbrelli (Ita):bmt:
8.Matteo Trentin (Ita):mts:
9.Philippe Gilbert (Bel):qst:
10.Michal Kwiatkowski (Pol):sky:

Celkové poradie:

1.Michal Kwiatkowski (Pol):sky:16:52:27
2.Luis León Sanchez (Spa)AST0:00:05
3.Philippe Gilbert (Bel):qst:0:00:10
4.Egan Bernal (Col):sky:0:00:11
5.Matteo Trentin (Ita):mts:0:00:14
6.Tony Gallopin (Fra):alm:0:00:15
7.Rudy Molard (Fra)FDJ0:00:17
8.Romain Bardet (Fra):alm:
9.Oliver Naesen (Bel):alm:0:00:18
10.Felix Großschartner (Aut)BOH
Zdroj: cyclingnews.com
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár