Paríž – Roubaix preview: Legenda nastaví Saganovi zrkadlo

zdroj: twitter.com/petosagan

V nedeľu sa bude konať už 117. edícia legendárnej klasiky Paríž – Roubaix. Na pelotón bude pripravených 257 kilometrov a neuveriteľných 29 dláždených úsekov. Tento ročník nebude štartovať z Paríža ale z mesta Compiègne, ktoré leží v regióne Pikardia. Je situované na brehu rieky Oise, miestni diváci uvidia štart o 11:00. Dojazd už ako tradične na velodrome v Roubaix bude približne o 17:30. Dláždené peklo začne okolo stého kilometra v dedinke Troisvilles. Zaujímavosťou je celkový počet dlažobných kociek na trase – 6 076 000. Prenos bude vysielaný do 190 zemí čo z tejto klasiky robí tú najsledovanejšiu.

Najmladším víťazom bol Albert Champion, ktorý ovládol preteky v 20 rokoch. Najstarším bol Gilbert Duclos-Lassalle. Francúz mal 38 rokov. Prvenstvo z minulého roka obhajuje Slovák Peter Sagan (BOH). Najúspešnejším národom je Belgicko, celkovo tu zaznamenalo 58 víťazstiev. Organizátori okrem World Tour tímov pozvali i 7 prokontinentálnych – Cofidis, Delko Marseille Provence, Direct Energie, Team ArkeaSamsic,Vital Concept-B&B HotelsWanty-Gobert Cycling a Roompot-Charles. Na štart sa tak postaví celkovo 175 jazdcov.

Peter Sagan

Na štarte nebude chýbať Tourminátor, ktorý sa ale v jarných klasikách hľadá. Pravdou je, že pred Tirreno – Adriatico ho zužovali žalúdočné problémy a len ťažko uveriť, že to na ňom nezanechalo žiadnu stopu. Bulvárne plátky prišli s rôznymi teóriami o jeho vychudnutí, no my si myslíme, že to je pozostatok práve problémov z pred mesiaca. V nedeľu však pôjde Petrovi o veľa, jednoducho musí ukázať zbytku poľa, že je tu a musí sa s ním stále počítať. Pred rokom si famózne naskočil do úniku a na velodrome „povodil“ Silvana Dilliera (:alm:). Podobný scenár by bol veľmi príjemný, no čakáme, že náš reprezentant bude útočiť zo závetria.

Favoriti

Podľa bookmakerov je najväčší favorit Peter Sagan (BOH). Rodák zo Žiliny má čo dokazovať a motivácia mu rozhodne nebude chýbať. Ďalším spolufavoritom je Greg Van Avermaet (:ccc:), Belgičan už ako tradične bude v závere medzi najlepšími. V roku 2017 ovládol Peklo Severa práve on. Deceunick Quick-Step posiela už ako obvykle silnú zostavu. Zo spomínaného roku 2017 druhý Štybar (:dqt:) disponuje životnou formou. Spolu s ním sa na štart postvia Philippe Gilbert (:dqt:), Yves Lampaert (:dqt:) či Kasper Asgreen (:dqt:). Wout Van Aert (:tjb:) je taktiež vo výbornej forme. Tradične silná dvojka tímu UAE Kristoff, Gavíria určite zamieša poradím. Medzi ďalšími jazdcami s dobrými šancami budú Arnaud Demare (FDJ), John Degenkolb (:tfr:) či Matteo Trentin (:mts:).

Trasa

Profil


Záver 2018

Zdroj: paris-roubaix.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár