Okolo Baskicka: Schachmann je na nezastavenie, zavŕšil víťazný hetrik

Okolo Baskicka 2019

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

59. ročník pretekov Okolo Baskicka dnes pokračoval štvrtou etapou. Tá priniesla o čosi výživnejšie výškové metre. Okrem viacerých nerovností v profile obsahovala štyri kategorizované stúpania. Campa Hafade a Garate boli z tretej kategórie, štyridsať kilometrov pred koncom prišiel prejazd kopcom prvej kategórie Bikotz Gane (4,9 km; sklon 8,5%). Prvá kopcovitejšia etapa sa zakončila v meste Arrigorriaga po vrchole Zaratamo (3,1 km; sklon 3,6%), ktorý sa nachádzal 3 km pred cieľom. Ešte pred ním prišla o čosi menšia, kilometrová rampa s 6-percentným sklonom. Posledná tisícka metrov nasledovala po rýchlom klesaní a bola rovinatá. Etapa merala celkovo 163,6 kilometra.

Únik mal teoretickú šancu na úspech, no po včerajšom hromadnom páde mali chuť na víťazstvo v etape aj favoriti, ktorí by inakšie bojovali o celkové prvenstvo. Do pretekov už nezasiahol víťaz druhej etapy Julian Alaphilippe (:qst:). Ten kvôli pádu a regenerácii pred klasikami odstúpil. Brejk vytvorili borci Carlos Verona (MOV), Stephen Williams (:bmt:), Maxime Monfort (:lts:), Tsgabu Grmay (:mts:), Alessandro De Marchi (:ccc:), Michael Storer (:sun:) a Mikel Iturria (Euskadi-Murias). Prímorské prostredie sa ozvalo typickým spôsobom, na trati dnes pršalo.

Mokré cesty nepridali na istote v zjazdoch. V jednom z nich spadli Nicolas Roche (:sun:) a Ricardo Vilela (Burgos-BH), dvojica odstúpila z pretekov. Zdravie v ďalších klasikách nechcel riskovať ani Michal Kwiatkowski (:sky:) a so závodom sa rozlúčil. Poľský majster bol včera taktiež účastníkom hromadnej kolízie.

zdroj: twitter.com/ehitzulia

Pelotón viedol najmä tím Bora – hansgrohe, za ktorý jazdí priebežný líder a víťaz dvoch etáp Max Schachmann (BOH). Pred najťažším stúpaním dňa, Bikotz Gane, mal únik náskok minúty a pol. 39 km pred cieľom sa na kopci osamostatnila dvojica zložená z Taliana De Marchiho a Veronu zo Španielska. V pelotóne sa kopec prešiel svižne, no žiaden vrchár sa nepokúšal o vytvorenie rozdielu, aj keď hlavný balík bol preriedený.

Po práci tímu Mitchelton-Scott bolo vedúce duo dostihnuté na méte 13 km do cieľa, všetci favoriti boli pred kombináciou stúpaní chránení spolujazdcami. Okrem Bory sa tam nachádzali aj formácie Astany či Quick Stepu. Chuť si robili hlavne výbušnejší vrchári.

7 km pred páskou na mokré cesty doplatili viacerí jazdci. Na zemi sa okrem dvojice domestikov z Quick Stepu ocitol aj favorizovaný Alexej Lutsenko (AST). Ten vchádzal do pravotočivej zákruty ako prvý, nezávisle od neho kontrolu nad bicyklom stratili aj Pello Bilbao (AST) a dvojica pomocníkov z Quick Stepu. Astana však ešte stále vpredu držala viaceré možnosti, Omara Fraileho (AST), bratov Izagirreovcov (AST) či Jakoba Fuglsanga (AST).

Záverečná kombinácia kopcov

Tempo diktovali pretekári z Mitchelton-Scott, ktorí pracovali pre Adama Yatesa (:mts:). 500 metrov pred vrcholom poslednej prekážky zrýchlil práve Yates, za ním reagovali Schachmann (BOH), Tadej Pogačar (:uae:) a Fuglsang (AST). Ihneď si vytvorili väčší náskok.

V klesaní bol aktívny mladý Pogačar, no štvorica ostala pokope. Slovinec viedol zoskupenie na cieľovú rovinku, na jeho kolese bol nalepený Schachmann. Akonáhle začal 20-ročný jazdec z UAE šprintovať, Nemec jeho nástup zachytil a v poslednej stovke metrov potvrdil svoju rýchlosť. Max Schachmann tak vyhral už svoju tretiu etapu. Druhé miesto udržal talentovaný Pogačar. Fuglsang nepatrí medzi dynamických jazdcov a pred cieľom sa do špurtu o víťazstvo nezapojil, uchmatol si však  tretiu priečku. Brit Yates skončil štvrtý. Hlavná skupina došla s 9-sekundovým mankom.

Video z koncovky:

25-ročný Schachmann ukazuje v Baskicku absolútne dominantnú formu. Po časovke, včerajšom „puncheurskom“ dojazde vyhráva aj po šprinte selektívnej skupiny. Pritom sa nespoliehal na svoj tím so sťahovaním Yatesa, cítil sa skvele a sám sa vydal smerom k etapovému víťazstvu. Yates totiž nepredstavoval pre neho hrozbu v celkovom poradí a mohol ho pokojne nechať. Nemecký pretekár tak v prvých mesiacoch v Bore získal päť víťazstiev, k trojici etáp v Baskicku pridal etapový triumf na Okolo Katalánska a víťazstvo na jednodňovke Industria & Artigianato. Jeho ďalším cieľom sú ardenské klasiky v nasledujúcich týždňoch.

Prekvapením je aj výkon Pogačara. Ten vo svojej prvej profesionálnej sezóne dosahuje skvelé výsledky, v náročnej konkurencii stihol vyhrať Okolo Algarve. Do pozornosti médií sa dostal minulú sezónu po víťazstve na Tour de l’Avenir, pretekoch, ktoré sa považujú za „mládežnické Tour d France“. Právom tak patrí k najväčším svetovým talentom, o ktorom budeme ešte mnoho počuť.

zdroj: twitter.com/ehitzulia

Celkové poradie

Schachmann ostáva na čele, v cieli získal desať bonusových sekúnd za prvé miesto, k nim sa ešte pripočítalo deväť sekúnd na protivníkov v pelotóne. Druhý je taktiež jazdec Bora – hansgrohe Patrick Konrad (BOH), ktorý po dnešnom dni má stratu 51 sekúnd. Tretí je Ion Izagirre (AST), ktorý je celkovo o sekundu pomalší.

Vrchárske rady zastupuje v prvej desiatke aj Dan Martin (:uae:). Ten je celkovo na piatej pozície. Pred ním je ešte ďalší vrchár Daniel Martínez (:efd:). Tí však strácajú viac ako minútu. O tom, ako bude vyzerať finálne poradie, napovie zajtrajšie prvá vrchárska etapa. Schachmann nemá s veľkými kopcami bohaté skúsenosti, no pri takomto väčšom náskoku a súčasnej forme sa mu môže podariť udržať za sebou silné mená.

Bora však stále drží druhú možnosť – Patricka Konrada (BOH). Ten je overený vrchár a aj on by mohol siahať na žltý dres. Skvelú pozíciu nemeckého tímu ešte potvrdzuje Emanuel Buchmann (BOH) na šiestej priečke. Môžeme však očakávať tvrdé útoky aj ďalších vrchárov v top-10, Mikela Landu (MOV) či Sergia Henaa (:uae:).

Profil:

Výsledky 4. etapy:

1.Maximilian Schachmann (Ger)BOH4:03:55
2.Tadej Pogačar (Slo):uae:
3.Jakob Fuglsang (Den)AST0:00:01
4.Adam Yates (GBr):mts:
5.Marc Hirschi (Swi):sun:0:00:09
6.Emanuel Buchmann (Ger)BOH
7.Patrick Konrad (Aut)BOH
8.Ion Izagirre Insausti (Spa)AST
9.Valentin Madouas (Fra)FDJ
10.Bjorg Lambrecht (Bel):lts:

Celkové poradie:

1.Maximilian Schachmann (Ger)BOH12:38:16
2.Patrick Konrad (Aut)BOH0:00:51
3.Ion Izagirre Insausti (Spa)AST0:00:52
4.Daniel Martinez (Col):efd:0:01:07
5.Dan Martin (Irl):uae:0:01:08
6.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:01:10
7.Jakob Fuglsang (Den)AST0:01:24
8.Dylan Teuns (Bel):bmt:0:01:30
9.Mikel Landa (Spa)MOV0:01:35
10.Sam Oomen (Ned):sun:0:01:41
Zdroj: cyclingnews r
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár