Paríž – Tours: Európsky rok ukončil Wallays útokom medzi vinicami

zdroj: twitter.com/sportwereld_be

Včera sa uzavrela sezóna monumentálnych klasík na Okolo Lombardie. Dnes na cyklistov čakala ešte francúzska klasika Paríž – Tours kategórie HC. Tá písala svoju 113. edíciu. Preteky plné histórie sa vlani zmenili, zo šprintérskej záležitosti sa stala posledná šanca pre klasikárov. V poslednej tretine trasy dlhej 217 kilometrov sa nachádzalo 9 sektorov so štrkovými cestami na viniciach, pričom na náročnosti pridali aj krátke stúpania. Išlo sa zo Chartres, 80 km od Paríža, do 100-tisícového mesta Tours na západe krajiny.

Počas celej cesty na juh fúkal silný protivietor, čo nefandilo úniku. Ten sa vytvoril, no už 90 km pred cieľom bol dostihnutý pelotónom. Potom sa aj samotná hlavná skupina začala podstatne deliť. Najprv bola istý čas na čele 30-členná grupa, ktorá neťahala úplne najtvrdšie a ešte sa zväčšila. Úspešne z neho útočil minuloročný víťaz Søren Kragh Andersen (:sun:), no 50 km pred cieľom nešťastne dostal defekt.

44 km pred cieľom svoju šancu z hlavnej skupiny zaútočil Jelle Wallays (:lts:). Belgičan začal svoju sólovú jazdu na prvom štrkovom sektore Chemin de Vigne de la Grosse Pierre. Dostať sa na neho chcel Lars Bak (:ddd:), pre ktorého to boli posledné preteky v kariére. 39-ročný dánsky víťaz etapy na Giro d’Italia však nestačil.

zdroj: twitter.com/Lotto_Soudal/

Keď už mal Wallays minútový náskok, Niki Tepstra (Total Direct Energie) a Oliver Naesen (:alm:) pochopili, že sa nemôžu spoľahnúť iba na stajňu Groupama – FDJ a aj oni zaútočili. Tí sa v posledných 10 km dokázali odtrhnúť, no už bolo neskoro.

Jelle Wallays vo veku 30 rokov získal svoje druhé víťazstvo na Paríž – Tours. Prvé prišlo v roku 2014. V cieli mal pohodlný náskok 29 sekúnd na druhého Terpstru a tretieho Naesena. V cieli mal dosť času na to, aby mohol oslavne zdvihnúť svoj bicykel nad hlavu.

Posledný kilometer:

Profil:

zdroj: paris-tours.fr

Výsledky:

1.Jelle Wallays (Bel):lts:5:34:20
2.Niki Terpstra (Ned)Total Direct Energie0:00:29
3.Oliver Naesen (Bel):alm:0:00:30
4.Arnaud Demare (Fra)FDJ0:00:36
5.Amaury Capiot (Bel)Sport Vlaanderen-Baloise0:00:49
6.Aime De Gendt (Bel)Wanty-Gobert Cycling Team
7.Lars Bak Ytting (Den):ddd:0:00:51
8.Bert De Backer (Bel)Vital Concept-b&b Hotels0:00:53
9.Kevyn Ista (Bel)Wallonie Bruxelles
10.Julien Vermote (Bel):ddd:
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár