Penalizácia Vivianiho: Pre Gavíriu je víťazom, on to nekomentuje

Giro d'Italia 2019

zdroj: twitter.com/Cyclingnewsfeed

Ak ste pozerali tretiu etapu Giro d’Italia od skorších častí, určite ste sa nudili. Akcia prišla až s očakávaným a istým hromadným dojazdom. V ňom nastal hromadný šprint najrýchlejších mužov pelotónu.

Ako prvý pásku preťal Elia Viviani (:qst:), no pri získavaní správnej línie pre posledné metre prudko zmenil smer, narazil a spomalil tak Mattea Moschettiho (:tfr:). Víťazom sa po rozhodnutí jury stal Fernando Gavíria (:uae:), ktorý reálne došiel druhý.

Viviani bol penalizovaný a posunutý na 76. miesto, posledné v skupine. Bolo mu odobratých 50 bodov v bodovacej súťaži a udelená pokuta 500 švajčiarskych frankov.

Kolumbijčan Gavíria nevyzeral na pódiovej ceremómii najšťastnejší, svoj piaty triumf z Giro d’Italia nijak výrazne neoslavoval. Cyklámenový dres a cenu pre víťaza etapy prijal, no myslel si niečo iné.

Fernando Gavíria:

„Ja si myslím, že Elia dnešnú etapu vyhral. Obzeral sa okolo a jeho chyba nebola zámerná. Pre mňa je víťaz na ceste skutočným víťazom.“

„Prehral som s Eliom. Je to skvelý jazdec a je mi ho ľúto.“

24-ročný šprintér s talianskym majstrom jazdil za tím Quick-Step Floors v minulej sezóne. Gavíria sa posťažoval na náročnú technickú pasáž 500 metrov pred cieľom. Fyzický kontakt bol podľa neho nevyhnutný. Údajne sa taktiež dotkol jedného jazdca Treku.

„Giro je už aj tak dosť náročné. Stáva sa ešte ťažším pri takýchto dlhých etapách. Keď sa dostanete na hotel, potrebujete masáž, spánok. Nespíte však veľa, takže regenerácia je ťažšia.“

„Ja nechcem ‚iba ďalšie’ víťazstvo. Chcem nádherný triumf.“

Záver etapy:

Viviani sa vyhol komentáru, jeho tím kritizoval videorozhodcu

30-ročný „prvotný víťaz“ etapy nechcel povedať nič, čo by neskôr ľutoval. Taliansky majster strávil istý čas v priestore pre videorozhodcu v meste Orbetello. Po prezretí záznamu vyšiel von a pokojne, aj keď s emóciami vo vnútri, mieril k tímovému autobusu.

Kvôli následkom pamätnej etapy Tour de France 2017 a incidentu Petra Sagana (BOH) sa na pretekoch Grand Tour a monumentoch od minulej sezóny používa videorozhodca. Ten má k dispozícii viacero uhlov kamery. Na Gire je to tentokrát Bruno Valčić. Chorvát sa nevyhol kritike od športového riaditeľa tímu Deceuninck-Quick Step, Ricka Van Slyckea.

„Pozrite sa a uvidíte. Vyrazil spoza kolesa Ackermanna a vybral sa po ľavej strane. Nevidel Moschettiho a Moschetti bol práve za ním. Potom si Elia vybral svoj smer jazdy a diskvalifikovali ho. Ak diskvalifikujú za toto, potom budú musieť konať v ďalších šprintoch, myslím si. Uvidíme. Musia rozhodnúť a my si počkáme,“ vyhlásil belgický DS.

Van Slycke si sťažuje aj na šikanu 500 metrov pred cieľom. Dve ostré zákruty sa však prešli pomerne čisto a inkriminovaný moment prišiel až na úplnej rovinke.

„Toto nie je finiš pre veľké preteky. To je jedna vec. Nie preto, že bol diskvalifikovaný. Ale mali by s tým začať niečo robiť. Ak chcú mať problémy, tak pri týchto cieľoch ako tento ich budú mať dosť.“

Šprinty na hrane nie sú na Gire novinkou. Vďaka zásahu jury má jednu zo svojich víťazných piatich etáp na konte český jazdec Ján Svorada, ktorý vyhral na úkor Maria Cipolliniho v roku 1995.

V tejto sezóne sa podobný incident udial na Tour Down Under, kde potrestali Caleba Ewana. Z víťazstva sa taktiež radoval jazdec UAE Jasper Philipsen.

Zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár