Peter Sagan pôjde klasiky, Giro, Tour a olympiádu

Peter Sagan a Ben Swift.

zdroj: Foto Fabio Ferrari/LaPresse

Peter Sagan (BOH) má naplánovanú rušnú sezónu. Slováka čakajú jarné klasiky, potom návrat na Giro d’Italia, Tour de France a nakoniec cestné preteky na olympiáde v Tokiu.

Potvrdil to športový riaditeľ BORA – hansrgohe Ján Valach v rozhovore pre denník Pravda:Máme to v pláne, začíname jarnými klasikami, nasledujú Giro, Tour, olympiáda… To sú jeho vrcholy.



V rozhovore Valach spomína, že prvá účasť na Giro d’Italia 2020 bola pre Sagana správna. Čoskoro 31-ročný jazdec tam vyhral náročnú kopcovitú etapu, keď bol už v mnohých iných etapách na Tour či priamo v Taliansku veľmi blízko víťazstvu.

„Trošku mu pred týmito podujatiami chýbal lepší rozbeh, v minulých rokoch mal pred Tour bohatší program, štartoval na viacerých pretekoch. Peter je typ jazdca, ktorý znesie väčšiu záťaž, ťaží z toho, neunavuje ho to a je stále lepší a lepší.“

Na Gire by tak opäť mal bojovať o víťazstvá v etapách či bodovací dres cyklámenovej farby. Na Tour sa Slovák opäť pokúsi získať ôsmy zelený dres a pridať ďalšiu víťaznú etapu. Na konte ich už má dvanásť.

Postupne sa ešte dozvieme Saganovu účasť na iných pretekoch. Slovák často využíva na získanie pretekárskej záťaže preteky Tirreno-Adriatico, ale kvôli absencii rôznych podujatí sa to tento rok môže mierne líšiť. Z programu vypadli januárové podujatia Santos Tour Down Under či Vuelta a San Juan, pri ktorej sa ešte miestne orgány dohadujú, či vpustia zahraničné tímy do krajiny.

Termíny cieľov Sagana:

  • Miláno – San Remo (20. marca)
  • Okolo Flámska (4. apríla)
  • Paríž – Roubaix (11. apríla)
  • Giro d’Italia (8. – 30. mája)
  • Tour de France (26. júna – 18. júla)
  • cestné preteky Olympijských hier v Tokiu (24. júla)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Peter Sagan (@petosagan)

Peter Sagan a klasiky

Zhustený program by nemal zapríčiniť pomalý rozbeh sezóny. Prvým cieľom budú klasiky. Valach sa domnieva, že veľké výsledky pre víťaza Okolo Flámska 2016 a Paríž – Roubaix 2018 prídu. Otázkou sú okrem excelentných fyzických možností, aj tie psychické.

„Priestor vidím najmä v klasikách, viackrát sme sa o tom spolu bavili. Na ne má priam ideálny vek. Peter má stále vysokú výkonnosť a ak berieme do úvahy aj nevyhnutné skúsenosti, môže sa v nich uplatniť, byť úspešný možno aj do štyridsiatky.“



Cestné preteky olympijských hier sú tvorené náročným vrchárskym okruhom. V roku 2016 Sagan zvolil účasť na MTB pretekoch v cross-country, keďže trať na ceste v Riu bola rovnako kopcovitá. Po zaujímavom priebehu ju však vyhral typologicky podobný jazdec Greg Van Avermaet. Preto Slovák pravdepodobne nechce zmeškať príležitosť a možno sa podieľať na podobne prekvapivom vývoji.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár