Peter Sagan pridáva do programu prvú klasiku roku

zdroj: twitter.com/petosagan

O programe Petra Sagana na novú sezónu sa vie už dlhšie. Nosnými bodmi budú jarné klasiky, Giro d’Italia a Tour de France. Aby sa na iba šesťmesačnú intenzívnu záťaž Slovák pripravil ideálne, ohlásil účasť na prvej kockovej klasike cyklistického roku – Omloop Het Nieuwsblad.

Už predtým bolo známe, že sezóna, ktorá vychádza z desaťročného stereotypu, sa začne v poslednom januárovom týždni na Vuelta a San Juan v Argentíne. Vyše o mesiac, 29. 2., sa vo Flámsku konajú preteky Omloop Het Nieuwsblad.

Sagan jazdil na tejto prvej sezónnej belgickej jednodňovke World Tour trikrát. Vo svojej debutovej sezóne 2010 skončil 66. Neskôr sa do oblasti okolo Ninove vrátil v rokoch 2016 a 2017, kde v oboch prípadoch skončil druhý. Nestačil na vtedy silného Grega Van Avermaeta. Síce nejde úplne o najprestížnejšiu záležitosť v kalendári, no ako sa ukázalo, Sagan sa vie na krátkych bergoch aj v začiatku sezóny bodovať na vysokých priečkach.

Zatiaľ nie je potvrdené, či po sobotňajšej účasti na Omloope bude Sagan pretekať aj na druhej klasike otváracieho víkendu. Preteky Kuurne – Brusel – Kuurne ohlásili zmenu trasy, ktorá doteraz fandila šprintérom. Minulý rok však preteky na pomerne jednoduchej trase ponúkli zaujímavé súboje a víťazstvo Boba Jungelsa. Organizátori tak pridali viacero kopcov a sektorov s dlažobnými kockami aj do poslednej tretiny pretekov a dúfajú v atraktívny závod. Čoskoro tridsaťročný Slovák sa v Kuurne radoval v roku 2017.

Náročná sezóna 2020

Omloopu bude predchádzať vysokohorská príprava v Sierra Nevada. Potom sa pre Sagana začne prvý náročný závodný blok, v ktorom budú obsiahnuté talianske preteky Strade Bianche, Tirreno-Adriatico a Miláno – San Remo. Neskôr sa klasikári presúvajú do Belgicka. Zatiaľ nie je potvrdená účasť na jednotlivých menších pretekoch, aj keď sa predbežne skloňuje klasika Dwars door Vlaanderen. Po nej nasleduje monument Okolo Flámska a o týždeň ďalší – Paríž – Roubaix. Po „Pekle Severu“ sa jazdec Bora – hansgrohe zúčastní na sústredení pred premiérou na Giro d’Italia. Ak by svoj taliansky debut zvládol v plnom počte 21. etáp, na prípravu pred Tour de France by mal iba jeden mesiac.

Na francúzskom podniku bude, podobne ako na Gire, opäť bojovať o etapové triumfy a bodovací dres. Sezónu ukončí na olympijských cestných pretekoch v Japonsku. Trasa pod horou Fudži mu ale vôbec nesedí, keďže organizátori opäť zvolili vrchársky profil a šanca na medailu je iba minimálna. Príležitosť na štvrtý dúhový dres Sagan nedostane ani na majstrovstvách sveta vo Švajčiarsku, ktoré ponúknu brutálnu horskú trasu. Aj tieto skutočnosti donútili Žilinčana zmeniť svoj kalendár, čo môže po desaťročí priniesť nový vietor v jeho cyklistickej kariére.

Minulú edíciu Omloopu vyhral Čech Zdeněk Štybar:

 

Zdroj: cyclingweekly.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár