Peter Sagan vo veľkom rozhovore pred sezónou

Peter Sagan TotalEnergies

zdroj: twitter.com/petosagan/status/1477054809379422210/photo/1

Peter Sagan (TotalEnergies) je od januára tvárou tímu TotalEnergies. Na sociálnych sieťach sa nedávno predstavili nové dresy a bicykle. Náš reprezentant so sebou vzal do Francúzska i dodávateľou Specialized a Sportful. Počas decembrového kempu ale znova dostal covid a príprava tak dostala trhliny. Program je taktiež v ohrození, keďže Vuelta a San Juan je zrušená. Počas spomínaného kempu urobil rodák zo Žiliny rozhovor pre svoj nový tím, nájdete ho nižšie i vo forme videa.
Dotout- procycling
Nový tím, nový dres, je toto nový začiatok?

Povedal by som, že je to reštart. Som vo vrcholovej cyklistike už 12 rokov, čiže to nie je začiatok. Som ale veľmi rád, že ma táto skupina ľudí dobre prijala.

Prečo TotalEnergies?

Jednania boli i s inými tímami, no TotalEnergies si vybral práve mňa. Chceli ma a akceptovali i moje zázemie. Chcem poďakovať Specialized i Sportful, že pokračujú s nami i naďalej.

S príchodom tvojho tímu bude TotalEnergies ešte väčší, bol to zámer?

TotalEnergies mal určite tento zámer, keďže ma tu chceli. Podobnú vec som vlastne urobil v Bore pred piatimi rokmi. Možno som urobil krok späť, ale to mi nevadí. Prvé tréningy boli super. Tím má dobrú historiu a skvelú organizáciu.

Ako si vysvetľujes svoju popularitu?

Neviem. Musíte sa na to spýtať iných. Možno je to mojim štýlom jazdenia, možno víťazstvami. Milujem bicyklovanie a možno prinášam radosť ľudom.

Je pre teba jazdenie iba hrou?

Hra je to ak vyhrávate. Ak sa nedarí, tak to až taká hra nie je. S každým víťazstvom prichádza ale zodpovednosť. Musíte sa potom i náležite správať.

Ako prebieha integrácia v tíme?

Ako som povedal, prvé tréningy boli super. Spoznal som tu množstvo ľudí, stále si nepamätám všetky mená. Som rád, že ma takto tím prijal. Atmosféra je tu rodinná, to je skvelé.

Naučíš sa francúzsky?

To bude teda výzva. Keď som bol mladý v Taliansku, bol som tam sám. Nemal som nikoho a každý rozprával taliansky. Bolo to pomerne prirodzené a po niekoľkých mesiacoch som rozprával taliansky. Angličtinu som sa učil v škole, čiže to až taký problém nebol. Francúzsky sa ale naučiť chcem, tu bude skvelá príležitosť. Môj syn bude chodiť do školy v Monaku a tak už teraz trošku rozpráva a nie vždy mu rozumiem. Je to veľké plus, že sa tu môžem jazyk naučiť.

Patríš medzi najskúsenejších jazdcov, budeš kapitánom?

Určite. V tíme máme mladíkov, ale i skusenejších. Dôležité budú jarné klasiky. To bude dôležitá časť sezóny, samozrejme i Tour de France. Na konci sezóny však vyhodnotíme. Počas sezóny je to hore-dole. Už teraz je problém s Austráliou a Covid-19, čiže uvidíme.

Už vieš aký bude program?

Ešte musíme rozprávať s riaditeľmi. V pláne boli preteky v Argentíne, následne kemp v nadmorskej výške. Po ňom by sme mali ísť hneď na Paríž – Nice. Následne všetky jarné klasiky. Stále ale nevieme presne, no vyladíme to.

Posledné sezóny si toho vyhral menej, vieš vysvetliť prečo?

Každá sezóna je iná. Raz sa vyhrá menej, raz viac. Vždy záleží i od cieľov, či idem na zelený dres alebo nie. Vo februári som dostal kovid, hneď na to so šiel na Giro. Po krátkej pauze som ihneď šiel Tour de France, kde som si zranil koleno. Bola z toho infekcia, napokon som musel odstúpiť. Nechcem to použiť ako výhovorku, no i taká vie byť sezóna v cyklistike. Je to ako v živote – raz je lepšie, raz horšie.

Video


Podporte náš portál:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár