Piesok, víno a bicykel na ostrove Pag

ostrov Pag

zdroj: twitter.com/discoverpag

V dnešnom pokračovaní o cykloturistike v Chorvátsku zaostríme na ostrov Pag. V minulých vydaniach sme sa pozreli na RovnijIstriu a na ostrov Krk. Rekreačných cyklistov je v Chorvátsku veľmi veľa. Môžeme ich rozdeliť na dve skupiny. Prvá používa bicykel na dopravu od svojho stanu, obytného prívesu, apartmánu do mestečka, obchodu, na trh, na pláž. Druhá má na hlave prilbu, nosí cyklistické nohavice a v cyklotaške má foťák, mapu a plavky. My zaostríme na tú druhú a pozrieme sa na najznámejšie trasy na ostrove Pag.

Pag

Pag (chorv. otok Pag, tal. Isola di Pago) je piaty najväčší chorvátsky ostrov, nachádzajúci sa v Kvarnerskej časti Jadranského mora. Má rozlohou 284,56 km² a okolo 8 tisíc obyvateľov. Nachádza sa v Zadarskej (severná časť) a Licko-senjskej župe (južná časť). Najväčšie mesto na ostrove je správne centrum Pag, kde žije okolo 4 350 ľudí. Od pevniny je Pag oddelený Velebitským prielivom (Velebitski kanal) a od ostrova Rab na severe Pažským prielivom (Paški kanal). Na juhovýchodnom konci ho spája s pevninou Pažský most (Paški most) a dopravu uľahčujú i trajekty Prizna – Žigljen a Karlobag a Pag.

Novalja – Lun

Táto 18 km dlhá cyklotrasa vás zavedie z letoviska Novalja do malebnej dedinky Lun, ktorá leží úplne na severe ostrova. Lun je preslávena vďaka olivám. Nájdu sa tu až 1 500 rokov staré stromy, ktoré stále plodia. Okrem olív si pochutnáte na morských plodoch. Po ceste čakajú ďalšie dve dedinky Jakišnica a Potočnica. V nich si môžete pochutnať na miestnom syre nazývaným Paški.

Novalja – Stara Novalja

O niečo kratšia a pohodovejšia trasa vás zavedie pozdĺž najlepšej pieskovej pláže v regióne – Trinćel. Či už použiejte vyznačené trasy alebo nie, zážitok vás určite neminie. V okolí je vyhlásená dedinka Boškinac, kde si pochutnáte na miestnom víne – Gegić, ktoré je z bieleho hrozna.

Ubytovanie

Pre cyklistov je ideálny máj, jún, kedy v oblasti na Pagu ešte nie je hlavná sezóna. Na ostrove bude menej turistov a ceny ubytovania budú podstatne lacnejšie. V tomto období býva i príjemnejšie počasie. Ubytovanie v celkom Chorvátasku veľmi jednoducho nájdete na overenej stránke Ubytování v Chorvatsku.

zdroj: sk.wikipedika.com, total-croatia-cycling.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár