Plán Ricka Zabela vyšiel, našiel sekundu na Sagana

Giro d'Italia 2020

1. etapa Giro d’Italia nerozhodla len o ružovom drese Filippa Gannu (:ins:), ale aj o azúrovom pre najlepšieho vrchára. Malé stúpanie úplne na začiatku časovky v Palerme prešiel najrýchlejšie Rick Zabel (:isn:). Pripísal si tak 3 body do vrchárskej klasifikácie a v ďalšej etape bude nosiť maglia azzura.

Stúpanie ku katedrále Monreale dlhé 1,1 km o sklone 6,4% prešiel Nemec v čase 1 minúta, 35 sekúnd a 29 stotín. Veľmi dobre tam išiel aj Peter Sagan (BOH), ktorý najprv zajazdil najrýchlejší čas, ale až po pokuse 26-ročného jazdca Israel Start-Up Nation vedel, že azúrový dres si neoblečie. Slovák stratil iba jednu sekundu.

Čo je však zaujímavé – Sagan prešiel časovku kompletne na špeciáli, zatiaľ čo Zabel večer predtým naplánoval, že stúpanie ku pamiatke UNESCO prejde na klasickom cestnom bicykli, na ktorom sa stúpania idú ľahšie. Viac o krokov tímu napísal na Instagrame kolega Zabela Alex Dowsett (:isn:).

Alex Dowsett o Zabelovom pláne:

„Dnes som si to užil. Minulú noc nám Rick Zabel vniesol myšlienku o vrchárskom drese. Najskôr sme sa mu smiali, ale potom povedal, že si prečítal príručku k pretekom. Zamyslel sa, že koľko ľudí sa na to nebude ani pozerať, alebo aká bude konkurencia v samotnej časovke. A z tých, ktorí na to mysleli, koľko si vyberie správne vybavenie na to, a potom koľko jazdcov to potiahne tak dlho ako Rick.

„Takže sme ako tím prišli na to, ako bude prvých 1,1 km vyzerať, je to hlavne stúpanie a ako to prejdeme rýchlejšie ako všetci ostatní. Urobili sme kvalifikované odhady o vybavení a stratégii tempa (šprintovať, šprintovať ešte trochu viac, šprintovať ešte viac, potom je tu cieľ ukončený šprintom). Ak sme na to chceli s Rickom ísť, cestný bicykel bol jasná voľba, ale s kolesami pre časovku a zmenách na riadidlách. Na Ricka sa na štarte niektorí posmešne pozerali, potom však vytiahol veľké watty a následne zajtra etapu prejde v modrom. Môžeme povedať, že dres sme získali šikovnosťou. Po mojom zlom dni toto bola ozajstná radosť. S Rickom rozbiehame šprinty už dlhší čas a cítim, že sme v bode, kedy ani nemusíme o cieli rozprávať. Vie, že ho dostanem, kde potrebuje byť a ja viem, že bude na kolese alebo mieste, kde má byť. Uži si deň v modrom, teraz si vrchár.“

View this post on Instagram

Enjoyed this today, last night @rickzabel floated the idea of the kom jersey to us at the dinner table. We laughed, at him, directly first, but then he said he’d read the road manual and figured most riders won’t have looked at it or clocked that there was a competition within the TT, and then of those, how many would carefully select optimal equipment for it, and then how many of those could go long like Rick. • So as a team we worked out what that 1.1km would look like, covering the mostly uphill course faster than anyone else. We made educated guesses at equipment and pacing strategies (sprint, sprint some more, sprint a little more then finish off with a sprint). Said if we really wanted to go all in for it with Rick then the road bike was the obvious choice but with TT wheels, followed by a bike change at the top. Rick got some funny looks in the start pen, then rolled out some big old wattages and subsequently will be rolling around in Blue tomorrow. Safe to say we got this jersey the smart way. ☺️ and after a shitty day for me, this was a real joy, been leading out with Rick for a long time now for various sprinters and I feel like we’ve got to the point where we don’t need to speak about a finish, he knows I’ll get him where he needs to be and I know he’ll be there on the wheel or where he needs to be. Enjoy the day in Blue you climber you 😉

A post shared by Alex Dowsett (@alexdowsett) on

Úsek ku katedrále dlhý 0,95 km prešiel podľa aplikácie Strava v priemernej rýchlosti 41,3 km/h. Odhadovaný priemerný výkon je 618 wattov s maximom 1293 wattov.

zdroj: strava.com/activities/4145207714

Sám Dowsett zažil v časovke smolu. Na trati bol ako prvý jazdec, ale v Palerme musel meniť bicykel, čo ho stálo cenný čas. Britský majster v časovke sa tak môže sústrediť na ďalšie dve časovky, ktoré si Giro prichystalo.

Rich Zabel je synom slávneho šprintéra Erika. Na konte má dve profesionálne víťazstvá – etapu z Okolo Rakúska 2015 a etapu z Tour de Yorkshire 2019. Je hlavne kvalitným domestikom pre iných šprintérov.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár