Po Rumunsku viacerí bez talianskych jednodňoviek, cyklistika sa zatiaľ neprispôsobila pandémii

Israel Start-Up Nation na Sibiu Tour

zdroj: twitter.com/YallaIsraelSUN

Minulý týždeň sa na cesty vrátili medzinárodné preteky pod hlavičkou UCI. Sibiu Tour prilákalo dva World Tour tímy – Bora – hansgrohe a Israel Start-Up Nation. Rumunský podnik ukázal, ako približne môžu vyzerať preteky v čase celosvetovej pandémie. Výsledky zatiaľ nie sú uspokojujúce.

Na ďalších pretekoch, tentokrát ženských, muselo v Španielsku odstúpiť 10 z 26 tímov kvôli nesplneným bezpečnostným pravidlám. Komentár CyclingTips sa sťažuje na sťaženú logistiku a byrokraciu prameniacu z nových protokolov. Navyše, pravidlá UCI sa spoliehajú viac na miestne samosprávy a vlády jednotlivých krajín ako na vlastné postupy.

Preteky Sibiu Tour 2.1. ukázali, že so slabými pravidlami od Medzinárodnej cyklistickej únie je veľmi ťažké pasovať sa s vírusom. Rumunsko má jedno z najhorších zdravotníctiev v Európe. Preto nie je v balkánskej krajine povinná 14-denná karanténa. Nemocnice opustilo behom pár posledných dní vyše 700 aktívnych pacientov s Covid-19, keďže to systém dovoľoval. Iba minulý týždeň v piatok pribudlo v Rumunsku 799 prípadov s vírusom, čo bol najvyšší počet od začiatku pandémie. Jazdcom teraz nezostáva nič iné, ako len dúfať, že po návrate z Rumunska si neprinesú koronavírus. Na prvý pohľad sa síce diváci a média snažili dodržiavať odstup a nosili masky, ale v iných etapách sa ako keby na to zabudlo a fotografi boli v cieli pokope.

Bez Strade Bianche a Miláno – San Remo

Z pretekov sa predčasne odhlásili tím Mathieu van der Poela, Alpecin-Fenix z Belgicka a celok, ktorý ovládol posledné tri edície, Androni Giocattoli-Sidermec z Talianska. Urobili zjavne dobre, keďže taliansky minister zdravotníctva Roberto Speranza nariadil povinnú karanténu pre ľudí vracajúcich sa z Bulharska a Rumunska do Talianska. Vírus tam podľa neho ešte nie je porazený a predstavuje riziko.

To v praxi znamená, že rumunská zostava v Bore aj Israel Start-Up Nation príde o Strade Bianche (1. augusta) a Miláno – San Remo (8. augusta). Rana je to aj pre tím z kategórie Pro – Bardiani-CSF-Faizane. Ten dostal pozvánku na taliansky monument a teraz sa bude musieť zaobísť bez jazdcov ako Covili, Dalla Valle, Peluchci alebo Filosi. Menej známych jazdcov zo svojej zostavy vyslal tím Vini Zabù – KTM, ktorý je na rovnakej úrovni ako predošlý zmienený tím.

Z Bory na prvý monument sezóny nepôjdu napríklad šprintér Pascal Ackermann (BOH), vrchári Patrick Konrad (BOH) a víťaz Sibiu Tour Gregor Mühlberger (BOH). Z tímu Israel môžu potencionálne chýbať Matthias Brändle (:isn:) či Mihkel Räim (:isn:).

Počas rekordne krátkeho cyklistického kalendára tak veľké svetové tímy stavili na kartu, že svojich jazdcov udržia čo najdlhšie v jednej krajine. Vidieť to je na ašpirantoch na žltý dres z Tour de France. Od začiatku sezóny absolvujú prípravné podujatia ako Okolo Occitánie, Critérium du Dauphiné a na konci augusta vyrazia na vrchol sezóny. Tam, dúfajme, budú po všetkých skúškach bezpečnostné opatrenia na najvyššej možnej úrovni.

 

Zdroj: cyclingtips

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár