Pogačar, Roglič, porazený Bernal a ďalší po 15. etape

Tour de France 2020
Roglič za ním Pogačar

zdroj: twitter.com/petercossins

15. etapa Tour de France 2020 uzavrela pred posledným dňom voľna druhý závodný blok. Na kopci Grand Colimbier sa radoval Tadej Pogačar (:uae:). Druhý bol jeho krajan Primož Roglič (:tjb:). Jeho tím Jumbo-Visma ovládal záverečné HC stúpanie a poľahky sa udržal na čele celkovej klasifikácie.

Počas toho, ako ťahal malú skupinu elitných vrchárov Wout van Aert (:tjb:), kontakt stratil Egan Bernal (:ins:). 23-ročnému obhajcovi titulu sa dnes rozplynul sen o druhom žltom drese. Po konci druhého týždňa úplne zlyhal.

Slovinská dvojica Roglič – Pogačar je najlepšia v celkovom poradí, ale aj na ceste. Za nimi sa na tretie miesto dostal sympatický Rigoberto Urán (:efd:). Ďalší Kolumbijčan Miguel Ángel López (AST) je na štvrtom mieste. Adam Yates (:mts:) je piaty. Hore sa posunul tretí muž etapy Richie Porte (:tfr:), ktorý pri svojej z posledných šancí na dobrý výsledok jazdí takmer na životnej úrovni. Pozície v top 10 si upevnili Španieli Enric Mas (MOV) a Mikel Landa (:bmt:).

Prostredníctvom reakcií a komentárov vyhodnocujeme 15. etapu Tour de France 2020.

Pogačar po 15. etape Tour de France 2020:

„Na začiatku sme poslali Marca do úniku ako strategický ťah. Potom však Jumbo-Visma nastavili tempo po celý deň. Stala sa z toho náročná etapa. V posledných kilometroch som bol pripravený šprintovať. Richie Porte zaútočil ako prvý a bolo to pre mňa ideálne, pretože som sa dokázal dostať na pravú stranu. Som ta šťastný, že som opäť vyhral. Jumbo-Visma bol pripravený všetko prevalcovať. Z môjho pohľadu nedávalo zmysel zaútočiť.“

„Je ťažké nemať pri sebe dvoch spolujazdcov [Formolo a Aru preteky opustili, pozn. red.] Bolo by pre mňa cťou udržať si žltý dres. A myslím, že by som si dokázal uhájiť. Tak, Egan už nie je asi rivalom. Ako som povedal, Jumbo-Visma nastavili naozaj ťažké tempo a niektorí za to platili. V tomto momente vyzerá Roglič nezastaviteľný. Ale dnes odpadol Bernal zo skupiny a v ďalších dňoch to môže byť Roglič alebo ja. Pred nami je ešte veľa možností,“ povedal pre mikróny France Télévisions.

Tadej Pogačar
Pogačar útočí v 8. etape TdF | zdroj: www.instagram.com/ciclisti.brutti

Na otázku, či chce vyhrať Tour, povedal: „Áno, to je plán.“ 21-ročný zázrak je najútočnejším jazdcom pretekov a ako jediný dokáže konkurovať Rogličovi v kopcoch, ak v nich nie je ešte lepší. Nebyť zbytočnej straty viac ako minúty v 7. etape na rovine, pri súčasnom zisku sekúnd oproti Rogličovi by bol práve Pogačar v žltom drese. Nevieme však, ako by jeho 30-ročný krajan so svojím supetímom reagoval. Napokon to však vyzerá na súboj slovinskej dvojice o žltý dres. A nevyzerá to, že Pogačar by pri súčasnom stave mal konkurenta v boji o biely dres pre najlepšieho mladého jazdca.

Jedinou jeho nevýhodou je tím. V závere bol osamotený, ale v predošlých kopcoch mu pomáhal ďalší slovinský pretekár Polanc. Pogačar sa však sám vyšplhal na tretie miesto Vuelty, bez tímovej pomoci. Silný bol pri svojej debutovej Grand Tour aj v treťom týždni. Práve kondícia oboch Slovincov rozhodne o celkovom víťazovi.

Primož Roglič (:tjb:) – celkovo prvý:

„Mali sme v pláne nechať únik zvíťaziť. Nie je na nás úplne tvoriť preteky, ale videli sme, že to dokážeme kontrolovať. Chalani si viedli naozaj dobre. Našťastie som bol na záver trochu krátky. Tadejovi som nič nedaroval. Sme dobrí kamaráti, ale obaja chceme vyhrať. Bol proste silnejší a som trochu sklamaný z prehry. Gratulujem mu. Nemyslím si, že napätie v celkovom poradí už nebude. Chcel by som, aby bolo. Sme naozaj v dobrej pozícii, ale sme ďaleko od konca,“ povedal pre oficiálnom rozhovore po etape.

15. etapa Tour de France 2020 Pogačar Roglič
Pogačar a Roglič | zdroj: twitter.com/cyclecollective

Slovinec je v najlepšej pozícii pred tretím týždňom. Navyše, dnes jeho tím úplne dominoval. Jediný, kto ho môže ohroziť, je Pogačar. Aspoň to zatiaľ tak vyzerá. V treťom týždni sú v pláne ťažké etapy a posledný súboj dá časovka na La Planche des Belles Filles.

Egan Bernal (:ins:) – 13. celkovo:

„Nešlo to dobre už od prvého stúpania – skoro som tam odpadol zo skupiny. Trpel som. Povedal som tímu, že som stuhnutý, nevládal som. Ale až po finále som do toho dával všetko. Už keď som začínal prvé stúpanie s lídrami, vedel som, že ma utrhnú. Išiel som naplno nie len pre seba, ale aj pre tím, chcel som im ukázať rešpekt, nosím číslo jedna. Ale sú tu oveľa silnejší jazdci. Je ťažké povedať [čo nevyšlo]. Cítil som sa prázdny, proste som nemal silu,“ povedal pre ITV.

„Prehral som túto Tour de France. Mám pocit, že som stratil tri roky života,“ s úškrnom zakončil Bernal podľa Eurosport.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Egan Bernal (@eganbernal),

Vlaňajší víťaz nebol úplne najlepší, ale ani nestrácal. Až v 13. etape prišiel do cieľa s oneskorením 40 sekúnd, dnes s 7 minút. Dnes však mala byť etapa šitá pre neho, čo sa nestalo. Tím nevybral do zostavy predošlých víťazov Frooma ani Thomasa, všetko sa sústredilo na Bernala. „Možnosti, nádej, je vec, ktorá nás drží pri živote. Nie záruka. Nikto nebude víťazom celý život. To je krása športu. Prídeme späť, rovnako aj Egan Bernal,“ uzavrel na Twitteri jeho hlavný pomocník Michal Kwiatkowski (:ins:).

Wout van Aert (:tjb:):

„Myslím, že sme opäť ukázali svoju prevahu. Zmenili sme plán a uchádzali sme sa o víťazstvo v etape. Roglič sa cíti veľmi dobre. Škoda toho tesného minutia víťazstva, ale nemáme si čo vyčítať. Sme o krok bližšie ku konečnému cieľu. Ak počujete v ušiach [že Bernal aj Quintana začínajú strácať pri jeho tempe, pozn. red.], dáva vám to psychickú podporu. Tento rok sa iba v tejto oblasti objavujem. Čo tak sa zamerať na celkové poradie týždňových pretekov? Možno. Zatiaľ sme nad tým neuvažovali. Možno v budúcnosti,“ spomína slová Van Aerta Sporza.

Van Aert 7. etapa Tour de France 2020
Van Aert víťazí v 7. etape TdF 2020 | zdroj: twitter.com/VeloUK

25-ročný belgický muž sezóny sa javí silný úplne všade. Takmer 8 km ťahal pelotón na zatiaľ najťažšom stúpaní tejto Tour. Okrem toho má na konte dva triumfy po hromadnej koncovke. Rovnako opanoval doposiaľ všetky klasiky World Tour – Miláno – San Remo a Strade Bianche.

Richie Porte (:tfr:) – 6. celkovo, 3. v etape:

„Za dnešok som šťastný a som motivovaný pred 3. týždňom. Teraz sa teším na deň voľna a že si trochu odpočiniem. Dúfam, že budem mať dobrý posledný týždeň. Bolo pekné sedieť na kolesách Jumbo-Visma a cítil som sa celkom dobre. Potom som nasledoval nejaké kolesá pre cieľom, aby som skončil tretí. Vedel som, čo ma čaká z Tour de l’Ain, kde som zaútočil už 2 km pred cieľom. Dnešným plánom bolo počkať čo najdlhšie. Keď Roglič zaútočil 500 metrov pred cieľom, musel som ísť na čelo a udržiavať vlastné tempo. Nikdy neporazím jazdcov ako Roglič alebo Pogačar v cieli ako tento. Niekedy to vyjde, niekedy nie, ale aspoň som nadelil sekundy iným jazdcom na celkové poradie,“ cituje ho Velonews.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Richie (@richie_porte),

35-ročný Austrálčan údajne ide Tour de France poslednýkrát na výsledok v celkovom poradí. Od roku 2016 nevyzeral tak silný, dosť možno sa jedná o tretieho najlepšieho vrchára podujatia. Ak by si priniesol formu do tretieho týždňa a, najmä, časovky, jeho posun vpred sa pokojne môže zastaviť na pódiu. V náročných horských dojazdoch má určitú pomoc od Elissondeho, na rovinách ho pekne chráni svetový šampión Mads Pedersen.

Adam Yates (:mts:) – 5. celkovo:

„Snažil som sa vyhrať pred dňom voľna. Každým dňom sa zlepšujem. Nechcel som, aby sa to všetko rozhodovalo až v poslednom kilometri, lebo minulé etapy som tam mal problém s udržaním tempa. Takže som nastúpil [7 km pred koncom, pozn. red.], snažil sa prejsť strmé pasáže, ale Jumbo neboli s tým spokojní. Mám dobré pocity, budeme mať príjemný deň voľna a, dúfam, nejaké dobré etapy v Alpách,“ cituje ho Cyclingweekly.

Brit bude od ďalej sezóny jazdiť za INEOS Grenadiers. Momentálne je lepšie postaveným jazdcom ako hocikto z tohto najlepšieho Grand Tours tímu poslednej dekády.

Sergio Higuita opustil Tour po Jungelsovej chybe

Sergio Higuita (EFD) bol v prvej časti pelotónu, pozeral sa za seba. V tom však náhly pohyb napravo urobil Bob Jungels (DQT) pred ním. Predné koleso Kolumbijčana sa stretlo so zadným Luxemburčana. Bol z toho pád mladého kolumbijského majstra. Vtedy sa ešte dokázal postaviť, po krátkom vyšetrení od lekárskeho vozidla pokračoval. Po svojom druhom páde v kolóne však musel preteky so slzami v očiach opustiť.

 „Sergiova ruka nie je zlomená. Mal by sa zotaviť veľmi rýchlo. Druhý pád sa udial preto, lebo nevedel poriadne držať brzdy. Je veľmi smutné ho vidieť takto odísť,“ píše manažér tímu EF Pro Cycling.

„Chcel by som sa úprimne ospravedlniť Segiovi Higuitovi a EF Pro Cycling za môj krok na začiatku pretekov. Nebolo v mojom úmysle spôsobiť pád, ale je to jedine moja chyba a dúfam, že Sergio je v poriadku,“ ospravedlnil sa Luxeburčan Jungels na Twitteri.

Jungels následne sám spadol, položilo ho záchranárske vozidlo:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár