Pohľad redaktora: Prémie na Tour de France musia ísť hore, inak končí celá cyklistika

Sagan

zdroj: twitter.com/BORAhansgrohe

V dnešnom článku zaostríme na finančné ohodnotenie, ktoré dostávajú elitní cyklisti. Víťaz Tour de FranceEgan Bernal (:ins:) zinkasoval šek na 500 000 €, spolu s prémiami to bolo vyše 550 tisíc eur. Na prvý pohľad to je neuveriteľná čiastka, lenže keď to rozrátame na celý tím a na prácu, ktorú odviedli domestici, tak to až také vysoké číslo nie je. Osem jazdcov najazdilo dohromady 26 920 kilometrov v priebehu troch týždňov, každý deň výše 4 hodiny v sedle. Peter Sagan (BOH) si na konto pripísal 60 990 €, tieto peniaze samozrejme idú do banku pre celý tím. Tím Bora tak zarobil takmer 10-krát menej ako víťazný Ineos.

To sa ešte nebavíme o tímoch, ktoré sa nachádzali na chvoste poradia. Celkové prémie Tour de France boli tento rok 2 245 800 € čo je približne 2,5 miliónov dolárov. Len pre porovnanie, minulý týždeň vyhral 16-ročný hráč videohier Kyle „Bugha“ Giersdorf 3 milióny dolárov, keď ovládol prvé majstrovstvá vo videohre Fortnite. Zjednodušene a nadľahčene – niekoľko hodín hrania videohier v aréne je viac dotovaných ako celá Tour de France čo je vrchol každej cyklistickej sezóny. Bernal (:ins:) strávil na bicykli počas Tour 82 hodín a tak si za hodinu v priemere zarobil 6 100 €.

Futbal

Podľa rebríčka najdotovanejších podujatí suverénne tróni na prvom mieste Liga Majstrov. Tá má na prémiách 2,29 bilióna amerických dolárov. Tu ale porovnanie s Tour de France nie je úplne na mieste, keďže futbal je najmasovejší šport na svete. Možno lepšie bude porovnanie s hráčmi v anglickej lige. Mesut Özil, hráč Arsenalu za minulý rok nastúpil iba k 24 zápasom, zaznamenal 5 gólov a 2 asistencie. Jeho štatistiky nie sú úplne najlepšie, no na účet mu chodí každý týždeň 350 tisíc libier čo je približne 420 tisíc dolárov. Za rok si tak prilepší o takmer 22 miliónov amerických dolárov čo je takmer 9-krát viac ako dotácia tohtoročnej Tour. Özil strávil počas sezńy 2018/19 na ihrisku v súťažných zápasoch 24 hodín a za hodinu si tak v priemere zarobil 611 111 € čo je stokrát viac ako víťaz Tour.

Golf

FedExCup má celkovú dotáciu 60 miliónov dolárov. Golfisti odohrajú 18 jamiek a to 4 dni po sebe. Jeden hrací deň trvá približne 3 hodiny. Víťaz si odnesie 25 miliónov dolárov. Za „12 hodín práce“ to nie je zlé.

Tenis

US Open je tradične najbohatší Grand Slam v kalendári. V roku 2018 bola celková dotácia 53 miliónov dolárov. Víťaz medzi ženami a mužmi bral šek v hodnote 3,7 milióna. Ak si vezmeme, že  priemere strávil Nadal na kurte v jednom zápase 3 hodiny, odohral ich celkom 7. Celkovo to je 21 strávených hodín na kurte. Priemerný hodinový zárobok je teda 159 tisíc eur.

Poker

World Series of Poker v Las Vegas minulý rok ponúklo rekordnú dotáciu 74 miliónov dolárov. Víťaz John Cynn si odniesol šek v hodnote 8,8 milióna.

Ako ďalej

Svetová cyklistika sa musí prebudiť. Aktuálny model zatiaľ funguje, no nebudú deti radšej hrať futbal, hokej či videohry než bicyklovať? Odpoveď nám prinesie budúcnosť..

 

Zdroj: bookjelly.com/the-ten-richest-sporting-events-in-the-world/

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár