Preview 4. etapy: Posledná šanca pre šprintérov nebude zadarmo

zdroj: twitter.com/BORAhansgrohe

Preteky Okolo Švajčiarska dnes pokračujú štvrtou etapu. Pôjde o zvlnenú trasu s krátkymi kopcami medzi mestami Murten a Arlesheim na severozápade Švajčiarska. Pelotón dnes prejde 163,9 kilometra. Celkovo sa zdolá 1980 výškových metrov. Aj dnes by sa malo súťažiť v peknom slnečnom počasí.

Predpokladaný dojazd je o 17:20. Etapu bude vysielať televízna stanica Dvojka.

Trasa

Po rovinatých 70 km príde sa hneď vystúpa na najvyšší bod etapy. Kopec Passwang je dlhý 3,4 kilometra a jeho priemerný sklon má hodnotu 8,3%. Strmejšia prekážka je však príliš ďaleko od finišu, aby mala reálny dopad na víťaza.

O čosi jednoduchší je druhý kopec Breitenbach Bolschberg, ktorý s rovnakou dĺžkou a sklonom 6,4% nie je ani kategorizovaný. Po ňom príde menšia zvlnená časť, šprintérska prémia a zjazd na okruh v Arlesheime. Jazdci si budú môcť obzrieť finiš a ich smerovanie bude pokračovať na na poslednú a rozhodujúcu sériu krátkych stúpaní.

Aj keď po trojkovom stúpaní Eichenberg sa ešte ďalej mierne stúpa, na jeho vrchole sa nachádza vrchárska prémia. Tá príde po troch kilometroch s 7,5 percentami. P0 nej nasleduje ešte rýchlostná prémia Hochwald a od méty 12 km do cieľa sa klesá na cieľovú rovinku. Predtým majú ešte útočníci poslednú šancu na šestometrovej rampe.

Ešte aj po technickom zjazde sa na rovinatej časti nájde kilometrová pasáž so 4 percentami, no problémy by to šprintérom nemalo narobiť.

Od značky 2 km do cieľa sa prejde sériou zatáčok až po červený trojuholník posledného kilometra. Po pozičných bitkách v predposlednej tisícke metrov sa tá posledná tiahne rovno.

Ide o poslednú šancu pre šprintérov, no tých by pokojne mohli prekvapiť výbušní vrchári na sekcii krátkych kopcov v predposlednej desiatke kilometrov.

Profil:

Profil 4. etapy Okolo Švajčiarska

Favoriti

Po včerajšej víťaznej etape je jasné, že Peter Sagan (BOH) disponuje výbornou formou. Aj v druhej etape ukázal, že krátke kopce mu problém nerobia a dnes do etapy vstúpi ako najväčší favorit. Pridáme schopnosť chytro prechádzať z kolesa na koleso iných pretekárov, aj v dnešnom finiši by sa mal zorientovať najlepšie. Určite mu pomôže aj tím Bora – hansgrohe, ktorý nasadením tempa na kopcoch znepríjemní život iným rovinatým šprintérom. Aj keby sa niektorí dostali pred pásku, Sagan sa ich nemusí báť.

Slovák si dnes etapu užije v žltom drese pre lídra celkovej klasifikácie. Je veľmi pravdepodobné, že najcennejší „suvenír“ z pretekov si udrží aj po dnešnom dni.

Peter Sagan

Naprázdno nechce zo Švajčiarska odísť rýchlik Elia Viviani (:qst:). Talian sa bude báť hlavne takmer sedemkilometrovej sekcie v rozhodujúcich častiach pretekov. Dokáže prežiť kopce? Ak ich zdolá v prvej skupine, na cieľovej páske pôjde o mimoriadne silného borca. Jeho tím Deceuninck – Quick Step mu určite rád pripraví víťaznú pozíciu.

Elia Viviani

Michael Matthews (:sun:) sa v šprintérskych etapách neprejavil najlepšie, jeho šanca možno príde na pre neho lepšom teréne, aký je nachystaný dnes. Pár kopcov obľubuje aj rýchly Matteo Trentin (:mts.) a po včerajšom štvrtom mieste by sa malo počítať aj s Ivánom Garciom Cortinom (:bmt:).

Šancu bude mať aj John Degenkolb (:tfr:), ktorý včera nemal na Sagana pozične ani silovo, no Nemec by mohol pripustiť prekvapenie. Ďalšími šprintérmi na štarte sú odolný Alexander Kristoff (:uae:), Ben Swift (:ins:) alebo veterán Michael Albasini (:mts:).

John Degenkolb

Etapa otvára dvere aj punchuerom a klasikárom. Cez technický zjazd 11 km pred cieľom by si určite rád preletel Matej Mohorič (:bmt:). Zaútočiť môžu aj rýchlejší jazdci ako Omar Fraile (AST), Luis León Sánchez (AST), Rui Costa (:uae:), Greg Van Avermaet (:ccc:), Michael Valgren (:ddd:), Enrico Battaglin (:kat:) alebo Lilian Calmejane (Total Direct Energie).

Trasa:

Zdroj: tourdesuisse.ch

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár