Spoločné majstrovstvá SR a ČR v Mladej Boleslavi – preview

Juraj Sagan a Erik Baška Nokere Koerse 2021

zdroj: Ján Melicher

Majstrovstvá SR a ČR v cestnej cyklistike 2020 v Mladej Boleslavi sa ukončia v sobotu 22. augusta cestnými pretekmi mužov Elite. Na spoločný šampionát nepríde Peter Sagan, čo ovplyvní priebeh závodu. Proti sebe tak budú bojovať Dukla Banská Bystrica a dvaja zástupcovia z BORA – hansgrohe. Otvorené je to hlavne v Česku.

Trasa

Na programe je v najvyššej kategórii 189 kilometrov. Nastúpa sa 2784 výškových metrov. Torzo pretekov sa skladá z dvoch okruhov. Jeden, mestský v Mladej Boleslavi je pomerne rovinatý, pred cieľom sa nachádza zaujímavá falošná rovinka. Po ňom sa prechádza na juhovýchod na veľký okruh. V ňom budú musieť prejsť cyklisti stúpania Dobrovice (dĺžka 2,9 km o sklone 4,3%) a menšie Ctiměřice (0,9 km – 4,7%). V prvej polovici sa tieto okruhy prejdú viackrát naraz, v druhej časti sa trikrát prejde celá dostupná trať. Na záver príde posledný kilometer do mierneho stúpania.

Profil:

profil Majstrovstvá SR a ČR 2020
zdroj: la-flamme-rouge.eu

Program a prenos

Preteky s hromadným štartom začínajú o 14:00 v sobotu. Na Slovensku bude preteky vysielať RTVS Dvojka od 16:30. Česká stanica ČT sport poskytuje živý prenos od 13:50. Očakávaný príchod víťaza do cieľa je po 19:00.

Favoriti

Riziko nákazy koronavírusom a zbytočné cestovanie cez hranice Francúzska je momentálne záťažou pre Petra Sagana (BOH) a Romana Kreuzigera (:ntt:). Tí majú o týždeň v sobotu štartovať na Tour de France a dlhá cesta by mohla ohroziť ich štart na vrchole sezóny. Preto chýbajú dve veľké hviezdy šampionátu. Sagan v ďalšom týždni nepôjde ani na majstrovstvá Európy vo francúzskom Plouay. Po skončení Critérium du Dauphiné išiel do blízkeho Monaka. Tam to má hneď po ruke štart Tour v susednom Nice.

Z BORA – hansgrohe prídu Erik Baška (BOH) a obhajca vlaňajšieho prvenstva Juraj Sagan (BOH). Bude zaujímavé, ako to dvaja najsilnejší favoriti uhrajú. Pri neúčasti trojnásobného majstra sveta sa dá čakať menej kontrolovaný priebeh. Jeho brat môže klasicky skočiť do úniku s Čechmi, Baška možno čakať na rýchly hromadný záver, aj keď po viacerých kopcoch to nebude ľahké. Iný šampionát môže priniesť prekvapenie v podobe viacerých medailí pre jediný slovenský kontinentálny tím Dukla Banská Bystrica. Tam budú na štarte stálice ako Martin HaringPatrik Tybor čí Marek Čanecký, Bude zaujímavé sledovať, ako sa popasujú s prípadnou účasťou v úniku.

František Sisr
Obhajca titulu František Sisr | zdroj: Ján Melicher

V Česku je to o čosi zaujímavejšie. Do okruhu favoritov patria jazdci z najvyššej úrovne Zdeněk Štybar (:dqt:) a Petr Vakoč (Alpecin-Fenix), výborní klasikári. Po víťaznej časovke je v dobrej forme Josef Černý (:ccc:). Z jedného z najlepších kontinentálnych tímov Elkov – Kasper nebude chýbať obhajca František Sisr. Okrem neho najväčší český tím ponúkne jazdcov ako Dominik NeumannMichal Kukrle alebo Adam Ťoupalík. Na štarte bude aj Daniel Turek z Israel Cycling Academy.

Tento rok sa pôjde aj s jazdcami U23, ktorí ale nebudú bojovať o svoje vlastné tituly. Tie sa už rozdali v predošlých dňoch. Kvôli majstrovstvám Európy v časovke budú chýbať Jan Bárta, Jakub Otruba a Petr Kelemen, zo Slovákov obhajca slovenského časovkárskeho titulu Ján Andrej Cully.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár