Preview: Rozlúčka baskického pracanta aj s Jurajom Saganom

zdroj: twitter.com/dklasikoa

Baskicko je pre cyklistiku zasľúbenou zemou. Ikurriña – baskická vlajka s bielym a zeleným krížom na červenom podklade lemuje cesty pretekov počas celej sezóny. Od jarných klasík až po neskorý október. Už túto sobotu si to jazdci namieria do epicentra cyklistického šialenstva na Clásica San Sebastian. Pôvodný baskický názov pretekov znie Donostia Klasikoa, s tým, že Donostia je lokálny názov pre mesto San Sebastian. V 37. ročníku klasiky v tomto špecifickom regióne čaká na jazdcov výživných 231 kilometrov s ôsmimi stúpaniami. Organizátori oproti ostatnému ročníku pridali zopár kilometrov, ale profil ostáva takmer rovnaký. Okrem víťaza pretekov bude v cieli dekorovaný aj najlepší vrchár podujatia. Na vrcholoch ôsmych stúpaní sú pre jazdcov pripravené vrchárske body do tejto vedľajšej súťaže. Najnáročnejšie stúpanie dňa Alto de Jaizkibel (1. kategória) absolvujú jazdci dvakrát. Krásne výhľady na záliv si však príliš neužijú. Z vrcholu Jaizkibelu je to do cieľa ešte dlhých 53 kilometrov. Pelotón už v týchto miestach pocíti v nohách výškové metre, ale rozhodujúca selekcia príde pravdepodobne až na neskoršom Murgil Tontorra. V cieli sa zvykne radovať neskorý únik z vyselektovanej skupiny, naposledy takýmto štýlom triumfoval Bauke Mollema (:tfr:).

Favoriti:

S termínom medzi Tour a Vueltou sa v Baskicku stretávajú jazdci, ktorí pred pár dňami absolvovali francúzsku Grand Tour s borcami ladiacimi formu na španielsky 21-dňový maratón. Obhajca prvenstva Mollema si spravil chuť na Tour, keď sólo únikom ovládol 15. etapu. Persónou číslo 1 bude ale jeho tímový kolega Haimar Zubeldia (:tfr:), ktorý v domácom prostredí ukončí svoju bohatú 20-ročnú profesionálnu kariéru. Baskický klobúk pre víťaza majú vo svojej zbierke aj Tony Gallopin (:lts:) a Philippe Gilbert (:qst:). Roman Kreuziger (:ost:) bol po dopingovom prehrešku Carlosa Barreda posunutý na víťazný stupienok až dodatočne. V roku 2015 siahal na víťazstvo Belgičan Greg Van Avermaet (:bmc:), ale po incidente s motorkou nakoniec preteky nedokončil. Večný favorit Alejandro Valverde (MOV) bude pri zotavovaní sa zo zranení z Tour tentoraz iba v roli diváka. Na čerstvé nohy sa bude môcť spoľahnúť Tom Dumoulin (:sun:). Víťaz Gira sa naposledy postavil na štart národného šampionátu koncom júna. Frustráciu z tesného štvrtého miesta z Tour by mohol dobrým výsledkom zahodiť za hlavu Mikel Landa (:sky:). Rigoberto Uran (:cdt:), Thibaut Pinot (FDJ), Simon Yates (:ost:) alebo Louis Meintjes (:uae:) vedia takisto narobiť na podobnom profile škody, otázne ale je, ako zareagujú ich nohy po Tour.

Zostava tímu Bora – Hansgrohe:

Leopold König (Cze), Emanuel Buchmann (Ger), Silvio Herklotz (Ger), Jay McCarthy (Aus), José Mendes (Por), Christoph Pfingsten (Ger), Lukas Pöstlberger (Aut), Juraj Sagan (Svk).

Trasa:

Profil:

 

Zdroj: klasikoa.eus

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár